Σε νέα φάση περνάει η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε η Μόσα, ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε πως η «πρώτη φάση της επιχείρησης έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί», ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως στην πραγματικότητα πρόκειται για αναπροσαρμογή σχεδίων λόγω αντίστασης που αντιμετωπίζει σε πολλά πεδία μαχών.

Ads

Όπως ανακοίνωσε η Ρωσία στη «δεύτερη φάση» θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν πλέον το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ. Πρόκειται για τις δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου. «Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Η ανταποκρίτρια των Financial Times, Polina Ivanona, παρουσιάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναλύει το σχέδιο αυτής της «δεύτερης φάσης». Όπως αναφέρει, οι Ρώσοι είπαν ότι η Ρωσία είχε πάντα πρόθεση μόνο να «απελευθερώσει» το Ντονμπάς, αυτό είχε σκοπό να κάνει και δεν είχε ποτέ σκοπό να καταλάβει το Κίεβο, το Χάρκοβο ή άλλες πόλεις.. Είχαν δύο επιλογές: να πολεμήσουν στα ανατολικά, αλλά να επιτρέψουν στο Κίεβο να αναπληρώσει τις δυνάμεις του ή να ξεκινήσουν με τον αποκλεισμό των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ads

Όπως ισχυρίζεται ο Ρωσικός στρατός, κατά τη διάρκεια ενός μήνα πολέμου, η Ρωσία έχει χτυπήσει τις περισσότερες από τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας, επομένως μπορεί τώρα να προχωρήσει στην επόμενη φάση, η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στην ανατολή και η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ισχυρούς βομβαρδισμούς. Η Μόσχα, δηλαδή, ισχυρίζεται πως δεν πρόκειται για «πισωγυρίσματα», αλλά για την εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο ήταν να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ επιτυγχάνονταν εδαφικά κέρδη στα ανατολικά».

image

Θα τελειώσει ο πόλεμος στις 9 Μαΐου; 

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική πλευρά μέσω του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, διαρρέει πως η Ρωσία έχει αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο την 9η Μαΐου, την «Ημέρα της Νίκης». Πρόκειται για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της ναζιστικής Γερμανίας, η οποία εορτάζεται με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Ρωσία. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ουκρανικής Pravda, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων διαρρέει πως «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχει μια προπαγανδιστική καμπάνια προς το προσωπικό των ρωσικών δυνάμεων, ώστε ο πόλεμος να έχει ολοκληρωθεί πριν την 9η Μαΐου». Έτσι, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, να υπάρξει εντατικοποίηση των επιθέσεων ώστε να πανηγυριστεί η ρωσική νίκη στη μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.