Σε εννέα χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Ρώσος δικηγόρος, ακτιβιστής και εκ των βασικών πολιτικών αντιπάλων του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι από ρωσικό δικαστήριο, καθώς βρέθηκε ένοχος για απάτη, αλλά και για προσβολή δικαστηρίου.

Ads

Η δικαστής, Μαργκαρίτα Κοτόβα, είπε ότι ο Ναβάλνι απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω «εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης». Συνεπώς, ο επικριτής του Κρεμλίνου και αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μείνει στη φυλακή και εκτός ενεργής πολιτικής δράσης και για τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Ναβάλνι, φανερά αδυνατισμένος, στεκόταν δίπλα στους δικηγόρους του σε ένα δωμάτιο με την παρουσία αξιωματικών της υπηρεσίας ασφαλείας των φυλακών, καθώς ο δικαστής διάβαζε τις κατηγορίες εναντίον του. Στο άκουσμα της απόφασης γέλασε με ύφος σαφώς ειρωνικό.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ναβάλνι έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter, στην οποία αναφέρει: «9 χρόνια. Λοιπόν, όπως έλεγαν οι χαρακτήρες της αγαπημένης μου τηλεοπτικής σειράς «The Wire»: «Κάνεις μόνο δύο μέρες. Είναι η μέρα που μπαίνεις και η μέρα που βγαίνεις». Είχα και ένα μπλουζάκι με αυτό το σύνθημα, αλλά οι αρχές των φυλακών το κατέσχεσαν, θεωρώντας εξτρεμιστικό το κείμενο».

Ads

Προηγούμενες καταδίκες

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και κρατείται στη φυλακή Ποκρόφ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, για παραβιάσεις των περιοριστικών όρων που σχετίζονται με τις κατηγορίες, οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι κατασκευασμένες για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Σύμφωνα με το SKY NEWS, στον 45χρονο Ναβάλνι, επιβλήθηκε επίσης από το ρωσικό δικαστήριο πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίων ρουβλίων (£8.713).

Ο 45χρονος δικηγόρος φυλακίστηκε τον περασμένο χρόνο όταν επέστρεψε στη Ρωσία αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία έπειτα από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία, το 2020. Ο ίδιος κατηγορεί τον Πούτιν για την επίθεση. Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε τυχόν δηλητηρίασή του.