Οποιοσδήποτε συμβιβασμός της Ουκρανίας με τη Ρωσία, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας 21 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ads

Μιλώντας στον περιφερειακό δημόσιο ιστότοπο Suspilne, ο Ζελένσκι διαμήνυσε ότι η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας» προσθέτοντας πως «θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Δεν γίνεται, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα αν λές: “Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».

«Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας», τόνισε ο Ζελένσκι.

Ads

Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εγώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις της 26ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία εδώ