Αφού οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να εξασφαλίσουν μια γρήγορη νίκη επί της Ουκρανίας, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν σημάδια ότι το Κρεμλίνο στρέφεται σε μια νέα στρατηγική για την εξασφάλιση κρίσιμων εδαφικών στόχων, ενώ παράλληλα αναζητά τρόπους να αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ουδετερότητα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ads

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν εκτιμήσει ότι στους αρχικούς στόχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περιλαμβάνονταν η κατάληψη του Κιέβου σε λίγες μέρες και η αντικατάσταση της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι από ένα φιλορωσικό καθεστώς.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε, επισημαίνει η Wall Street Journal. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ύστερα από πάνω από τρεις εβδομάδες εξαντλητικής μάχης -στην οποία η Ουκρανία πρόβαλε λυσσαλέα αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις-, ο κ. Πούτιν θα προσαρμόσει την τακτική του,  ενώ θέτει σε εφαρμογή το Σχέδιο Β.

Η εκτίμηση για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, την οποία συμμερίζονται ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι ότι επιδιώκει να εξαναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί τις ρωσικές διεκδικήσεις στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.

Ads

image

► Διαβάστε επίσης: Πώς εξελίσσεται η τακτική του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία;

Έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό της τόσο την Κριμαία όσο και περιοχές του Ντονμπάς το 2014, η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει μια «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και να επεκτείνει τον έλεγχό της στην περιοχή του Ντονμπάς.

Ο Πούτιν θα συνεχίσει, επίσης, τη στρατιωτική του πίεση, συμπεριλαμβανομένου του σφυροκοπήματος ουκρανικών πόλεων, επιδιώκοντας να πιέσει τον Ζελένσκι ούτως ώστε να μην ενταχθεί στη Δύση και να συμφωνήσει για ουδέτερο καθεστώς και άλλες ρωσικές απαιτήσεις.

► Διαβάστε επίσης: Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Πούτιν – Η απάντηση ίσως βρίσκεται στο παρελθόν του

Σε περίπτωση που απορριφθούν τα αιτήματα Πούτιν, αναμένεται να προσπαθήσει να διατηρήσει όλο το έδαφος που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του και να πολεμήσει, δηλώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι. «Με βάση τις εκτιμήσεις μας, φαίνεται ότι επιστρέφει σε τακτικές πολιορκίας» επισημαίνει ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος.

Η αξιολόγηση του «Σχεδίου Β» του Πούτιν, όπως το αποκάλεσε ένας από τους αξιωματούχους, συνοδεύεται από μια σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο ρώσος πρόεδρος μπορεί να επεκτείνει τους πολεμικούς του στόχους, εάν ο στρατός του αρχίσει να εμφανίζει μεγαλύτερη επιτυχία εναντίον των δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ανοιχτό ερώτημα παραμένει το καθεστώς της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Δεδομένης της σθεναρής αντίστασης της Ουκρανίας, δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός στρατός μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα για να περικυκλώσει και να καταλάβει το Κίεβο, δηλώνουν αξιωματούχοι.

Παρακολουθιείστε όλες τις εξελίξεις της 26ης ημέρας από την εισβολή τωνρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία εδώ