Λέσβος 16 Μαρτίου 2022. Στο νησί καταφθάνουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς Clare Daly, Clara Ponsati, Mick Wallace, μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας «Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

Ads

Αφορμή, η δίκη την επόμενη μέρα στο Εφετείο των Αφγανών Ζαχίρι Αμίρ, Ραζούλι Ακίφ, δύο Αφγανών φυλακισμένων σε ελληνικές φυλακές, που καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια φυλακής έκαστος, με την κατηγορία διακίνησης προσφύγων ενώ ήταν απλά άλλοι δύο πρόσφυγες που αφέθηκαν από τους διακινητές μεσοπέλαγα. Η ίδια κατηγορία που βαραίνει τον Μοχάμαντ, τον Ν. και άλλους πρόσφυγες που επέζησαν από τον πνιγμό και διανύουν νέο Γολγοθά, εξαιτίας της ελληνικής νομοθεσίας.

Στο νησί καταφθάνουν δημοσιογράφοι ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, ο διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες, μέλη της πρωτοβουλίας «Καλλιτέχνες υπέρ μιας δίκαιης δίκης του Μοχάμαντ και κάθε Μοχάμαντ» για τη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιείται το βράδυ της Τετάρτης 16 του μήνα στο κατάμεστο από κόσμο Πανελλήνιο και προβάλλεται ζωντανά από το tvxs.gr.

Το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, μεταφέρει στιγμιότυπα ενός τριημέρου στο οποίο ζήσαμε τρεις πολιτικές δίκες, μία κηδεία, μία επίσκεψη στο ΚΥΤ και μια συγκινητική συναυλία.

► Τετάρτη 16/3, 17.30, Πανελλήνιον.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάρθα Φριτζήλα, ο Φώτης Σιώτας, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Μυστακίδης, Ο Δημήτρης Μητσοτάκης, oi Salia Balia,  η Νεφέλη Φασούλη και ο Κώστας Πλατανιάς, οργανώνονται κάνουν πρόβα ήχου λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία. «Όσες κι αν χτίζουν φυλακές/ κι αν ο κλοιός στενεύει/ ο νους μας είναι αληταριό/ που όλο θα δραπετεύει»

Ads

image

image

image

image

► Τετάρτη 16/3, 18.30 Ξενοδοχείο «Λέσβιον»

Την ίδια ώρα, 50 μέτρα πιο κει, η σύζυγος του Ζαχίρι Αμίρ αφηγείται στους δημοσιογράφους, τους ευρωβουλευτές και τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, έχοντας την κόρη της δίπλα, την τραγική περιπέτεια της οικογένειας στην Ελλάδα. «Πέρασαν μέρες μέχρι  να καταλάβουμε γιατί κατηγορείται ο άνδρας μου»

image

► Τετάρτη 16/3, 21.00, Πανελλήνιον

Το Πανελλήνιο έχει γεμίσει από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Σε λίγο θα τραγουδούν και θα φωνάζουν: «Λέσβος γη αντιφασιστική»

image

Ο βραβευμένος διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος ανοίγει την εκδήλωση με μια σύντομη ομιλία. Αλήθεια πώς δικάζονται οι πρόσφυγες; Γιατί παίρνουν εξοντωτικές ποινές για αδικήματα που δεν έπραξαν; Τα θύματα μετρατρέπονται σε θύτες, προς ενίσχυση της πολιτικής των αποτροπών. Είναι σαν να δικάζεις ένα θύμα βιασμού επειδή βιάστηκε. Στη συναυλία ακούγονται μαρτυρίες μικρασιατών προσφύγων από τον Αντώνη Μποσκοϊτη και εμένα τη Φ. Λαμπρίδη.

image

imageimage

Το συγκρότημα Salia Balia από τη Μυτιλήνη ανοίγει τη συναυλία «Τραγουδάμε με ντροπή και με θυμό. Είναι ντροπή που πνίγηκαν πριν μια βδομάδα πάλι πρόσφυγες και δεν ξέρουμε πως έγινε». Μετά ο Φώτης Σιώτας «Ξένο τον είπανε, άνθρωπος ήτανε», ο Δημήτρης Μυστακίδης «Ήρθαμε εδώ για να  ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αύριο να σκεφτούμε όλοι μαζί ότι κάτι δεν πάει καλά. Να είμαστε όλοι λίγο καλύτεροι αύριο», η Νεφέλη Φασούλη «εκφράζω δημόσια την αλληλεγγύη μου στους πρόσφυγες».

Η Μαρία Παπαγεωργίου «Και στη χώρα σας σαν φτάσει ο σπόρος μου γειτόνοι/ λίγο νερό μονάχα δως του, ο σπόρος μου για να φυτρώνει», η Μάρθα Φριτζήλα «Ρώτα τη νύχτα να σου πει τι λεν όσοι είναι μόνοι», ο Δημήτρης Μητσοτάκης «όλα αυτά που δε γουστάρω τα χω γράψει σε μια λίστα/ κι είναι πρώτο μες τη λίστα η σαπίλα του φασίστα», ο Φοίβος Δεληβοριάς «Το τραγούδι μου είναι αφιερωμένο στα θύματα της άθλιας εισβολής του Πούτιν και σε όλα τα θύματα όλων των άθλιων εισβολών».

image

image

► Πέμπτη 17/3, Εφετείο Λέσβου, 9.00 π.μ.

Η ώρα της δίκης του Αμίρ και του Ακίφ έφτασε. Αλληλέγγυοι, ευρωβουλευτές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι είναι όλοι έξω από το Εφετείο. Παράλογες -σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Δ. Χούλη- καθυστερήσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη για την επόμενη μέρα. Οι δύο κατηγορούμενοι μεταφέρονται ξανά στην Ασφάλεια με χειροπέδες.

image

image

image

► Πέμπτη 15.00, Στην ταφή 7 προσφύγων

Αποφασίζουμε δύο δημοσιογράφοι να πάμε στην ταφή των 7 προσφύγων των οποίων οι σωροί ξεβράστηκαν πριν λίγες μέρες στο νησί. Νωρίτερα συναντήσαμε τους συγγενείς τους που ήρθαν από την Αμερική. Ο Φουάντ, μας είπε ότι η σωρός του Σομαλού αδελφού του που σπούδαζε στην Τουρκία αγνοείται ακόμα. Αλληλέγγυοι υπογράμμισαν πως οι πνιγμένοι πρόσφυγες δεν είχαν πάνω τους ταυτότητες, πορτοφόλια και κινητά, πράγμα που σημαίνει πως είτε εδώ είτε στην Τουρκία πιάστηκαν και επαναπροωθήθηκαν παράνομα. Μέλη ΜΚΟ μας απέτρεψαν από το να παρευρεθούμε στην τελετή λέγοντάς μας πως είναι επιθυμία της οικογένειας να μην περάσουμε στον χώρο.

image

image

► Πέμπτη 17.00, ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) Λέσβου

Δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές και ακτιβιστές φτάνουμε στο ΚΥΤ Λέσβου. Ο αέρας θερίζει. Στην είσοδο αστυνομικοί κάνουν έλεγχο σε δύο έφηβους πρόσφυγες πριν μπουν στο Κέντρο. Ο Ιάσ. Αποστολόπουλος ρωτάει γιατί τους συμπεριφέρονται σαν να είναι εγκληματίες» . Δεν παίρνει απάντηση.

image

image

Λίγο παρακάτω, το παγωμένο λευκό των κοντέϊνερ και των σκηνών, σπάνε κάτι μωβ μπαλόνια. Στο κιόσκι συρρέουν παιδιά για να φάνε γλυκά. «Πρώτη φορά μας μοιράζουν γλυκά» λέει ένας άνδρας στον Ιάσ. Αποστολόπουλο. Λίγο μετά ο διπλανός του παραδέχεται, ότι οι συνθήκες εκεί είναι καλύτερες από τη Μόρια. Θα μπορούσατε εσείς να ζείτε εδώ, ρωτάει ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν Φαμπιέν Περιέ, υπάλληλο του Κέντρου. «Έχουν και θέρμανση κι απ’όλα. Μια χαρά είναι. Εγώ αν σας πω τι πληρώνω στη ΔΕΗ…» απαντά.

image

image

Ο κουρέας της κοινότητας είναι Αφγανός και ζει ήδη τρία χρόνια εδώ όπως είπε χαρακτηριστικά αλληλέγγυος. «Είναι πρόσφυγες πολέμου και οι Αφγανοί».

image

Λίγη τρυφερότητα, λίγο παιχνίδι σε ένα τοπίο που σου γεννά επώδυνα συναισθήματα και σίγουρα «απεριόριστο θυμό» όπως μου λέει ο Ιάσ. Αποστολόπουλος. «Είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι και ζουν σε συνθήκες ξερονησιού».

image

image

Η ευρωβουλεύτρια Clare Daly έχει απέναντί της έναν ανάπηρο πρόσφυγα χωρίς πόδι. Ρωτάει γιατί υπάρχουν ανάπηροι πρόσφυγες που παραμένουν στο ΚΥΤ χρόνια ενώ θα έπρεπε να έχει δοθεί προτεραιότητα στις περιπτώσεις τους. Δεν υπάρχει κάποιος να απαντήσει ούτε στο ερώτημα πως είναι δυνατόν να κινηθούν τα αναπηρικά καρότσια στο χαλίκι.

image

image

► Παρασκευή 18/3, 9.00, Εφετείο Λέσβου

Η δίκη αναβάλλεται για τις 12.00. και στις 15.00 αναβάλλεται πλέον για τις 7 Απριλίου. Σήμερα στο Εφετείο είχαμε 3 περιπτώσεις πολιτικών δικών. Εκτός από εκείνη των Αμίρ και Ακίφ, τα σκαλιά του κτιρίου πέρασε με χειροπέδες ο  διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος και σκηνοθέτης Knut Bry του οποίου οι φωτογραφίες κοσμούν το πρωθυπουργικό γραφείο της χώρας του, εθελοντής στη Λέσβο και συνοδοιπόρος του Lesvos Solidarity από το 2016 όπου βρέθηκε στο νησί ως συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Άγκντερ στο Μετόχι της Μονής Λειμώνος. Διώκεται σήμερα από τις ελληνικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας γιατί φωτογράφιζε στο λιμάνι του νησιού.

Αναμένεται να φτάσει αύριο στο νησί ο Νορβηγός πρέσβης. Τα σκαλιά του εφετείου πέρασαν επίσης δύο Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες (Albayrak και Sahin) που συνελήφθησαν επειδή βοήθησαν  δύο δικηγόρους από την Τουρκία που έφτασαν στο νησί να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.  Γι’αυτόν τον λόγο βασανίστηκαν και έμειναν 6 μήνες στη φυλακή της Χίου. Οι δικηγόροι των Αμίρ και Ακίφ Χούλης και Γεωργούλης, συζητούν με τη δικηγόρο των Κούρδων προσφύγων Ιωάννα Κούρτοβικ τη συνολική εικόνα που προκύπτει από τα ανυπέρβλητα εμπόδια που θέτει η πολιτεία στους πρόσφυγες.

image

Η σύζυγος του Ζαχίρι Αμίρ, στο άκουσμα της αναβολής καταρρέει, η μικρή κόρη του ξεσπάει σε κλάματα, έχοντας στην αγκαλιά το μικρό της αδερφάκι. Αλληλέγγυες την βοηθούν να ανακουφιστεί. Από κάτω τους το πανό που μαζεύουν οι ακτιβιστές για να το ξαναφέρουν στο νησί στις 7 Απριλίου.

image

image