Στο πλατό του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Channel 1 (Pervy Kanal), «εισέβαλε» η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, υψώνοντας πλακάτ με σύνθημα κατά του πολέμου. 

Ads

Το πλακάτ έγραφε «Όχι πόλεμος, σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα, εδώ σας λένε ψέματα, Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο», ενώ είχε ζωγραφισμένες και τις σημαίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Στα πλάνα που έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η δημοσιογράφος εμφανίζεται να μπαίνει στο «κάδρο» της κάμερας πίσω από τη γνωστή παρουσιάστρια Εκατερίνα Αντρέγεβα την ώρα που αυτή εκφωνούσε το δελτίο ειδήσεων. Η παρουσιάστρια συνέχισε να μιλά για λίγα δευτερόλεπτα, ενώ η Οβσιανίκοβα φώναζε συνθήματα όπως «σταματήστε τον πόλεμο!». Στη συνέχεια ο σταθμός έσπευσε να μεταδώσει ένα ρεπορτάζ για τα νοσοκομεία, διακόπτοντας τη ζωντανή μετάδοση του δελτίου από το στούντιο.

Η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, κόρη Ουκρανού και Ρωσίδας, θέλησε έτσι να διαμαρτυρηθεί για την εισβολή του Πούτιν μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

Ads

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιέγραψε την πράξη ως «χουλιγκανισμό», προσθέτοντας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, ότι μαζί της θα ασχοληθεί το κανάλι της. «Διεξάγεται εσωτερική έρευνα» ως προς το «περιστατικό», δήλωσε λακωνικά ο σταθμός «Pervy Kanal», σε δελτίο Τύπου.

Xθες πάντως, μετά την διαμαρτυρία της, η Οβσιανίκοβα κρατήθηκε από τις αρχές ενώ κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι εναντίον της ήδη έχει ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία και ενδέχεται να διωχθεί για «δυσφήμιση της χρήσης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων».

Σημειώνεται πως η ρωσική κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα αρκετούς νόμους που προβλέπουν βαριές ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών για τη διάδοση όσων οι αρχές θεωρούν «ψευδείς ειδήσεις» για το στρατό. Η απλή χρήση της λέξης «πόλεμος» από ΜΜΕ ή ιδιώτες, για να περιγράψουν τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία τιμωρείται με δίωξη.

«Ντροπή που επέτρεψα να μεταδίδονται ψέματα στην τηλεόραση»

Σε ένα βίντεο που βιντεοσκοπήθηκε εκ των προτέρων και δημοσιεύθηκε στη συνέχεια από τη ΜΚΟ «OVD-Info», η Μαρίνα Οβσιανίκοβα εξηγεί ότι με πατέρα Ουκρανό και μητέρα Ρωσίδα, δεν μπορεί να δει τις δύο χώρες ως εχθρούς. «Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία είναι ένα έγκλημα. Η συνολική ευθύνη για αυτή την επιθετικότητα έγκειται στη συνείδηση ενός ατόμου: του Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρει και προσθέτει: «Δυστυχώς, εργάστηκα για το σταθμό “Pervy Kanal” τα τελευταία χρόνια, κάνοντας προπαγάνδα για το Κρεμλίνο. Ντρέπομαι πολύ για αυτό σήμερα».

«Ντρέπομαι που επέτρεψα να μεταδίδονται ψέματα στην τηλεόραση, ντρέπομαι που επέτρεψα ο ρωσικός λαός να είναι “ζόμπι”», σημειώνει. 

Η αναγνώριση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Το βίντεο με το περιστατικό, το οποίο διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, έχει εξαπλωθεί αστραπιαία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες του διαδικτύου να χαιρετίζουν το «θάρρος» της  Οβσιανίκοβα.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, την ευχαρίστησε για την κίνησή της: «Είμαι ευγνώμων σε εκείνους τους Ρώσους που δεν σταματούν να προσπαθούν να μεταφέρουν την αλήθεια. Σε αυτούς που πολεμούν την παραπληροφόρηση και λένε την αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα στους φίλους και τους οικείους τους».

«Και προσωπικά στη γυναίκα που μπήκε στο στούντιο του “Πρώτου Καναλιού” της Ρωσίας με ένα αντιπολεμικό πλακάτ. Σε όσους δεν φοβούνται να διαδηλώσουν. Όσο η χώρα σας δεν είναι εντελώς αποκομμένη από ολόκληρο τον κόσμο, μετατρεπόμενη σε μια πολύ μεγάλη Βόρεια Κορέα, πρέπει να πολεμήσετε. Δεν πρέπει να χάσετε την ευκαιρία σας».

Η πράξη αντίθεσης στον πόλεμο στην Ουκρανία έρχεται εν μέσω μιας ακραίας καταστολής ενάντια σε κάθε μορφή διαφωνίας. Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης, στις 24 Φεβρουαρίου, αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία. Μόνο στις 6 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνελήφθησαν περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι. 

Ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός σύμμαχος του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει φυλακιστεί από πέρυσι μετά τη δηλητηρίαση, δήλωσε στο Twitter ότι το κίνημά του είναι «πρόθυμο να πληρώσει οποιοδήποτε πρόστιμο» που θα επιβληθεί στη Μαρίνα Οβσιαννίκοβα.

Στην προσπάθειά τους να ελέγξουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν μπλοκάρει τα περισσότερα από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, καθώς και τα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook. Έτσι οι περισσότεροι Ρώσοι έχουν πρόσβαση μόνο στην «επίσημη» εκδοχή, δηλαδή αυτή της κυβέρνησης και των ελεγχόμενων από το Κρεμλίνο ΜΜΕ.