Η αποκάλυψη ότι ο “ανταποκριτής” της ΕΡΤ στη Μόσχα είναι εγκαταστημένος στην Κυψέλη έχει ενδιαφέρον για αρκετούς λόγους.

Ads

-Γύρω από την διοίκηση της ΕΡΤ έχει φτιαχτεί ένας μύθος επιτυχίας: Το Ertflix και το “Μουσικό Κουτί”, εξαιρετικές επιλογές πραγματικά, έχουν γίνει επιχείρημα για να δικαιολογηθούν τα πάντα: Οι παχυλοί μισθοί των golden boys, οι πελατειακές προσλήψεις, η  κομματική προπαγάνδα. Στην Αγία Παρασκευή έχει στηθεί ένα νεοδημοκρατικό “μαγαζί” υπεράνω κριτικής κα με απόλυτη επικοινωνιακή προστασία. Το ανεκδιήγητο σημείωμα στον τοίχο για να μην εμφανίζονται σε πλάνα φωτογραφίες του Λιγνάδη με τον πρωθυπουργό έχει πια ξεχαστεί…

-Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κ. Ζούλας, όταν εγκαλείται για οτιδήποτε, απλά δεν απαντά, ξέροντας ότι κανείς δεν θα τον πιέσει στα σοβαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καταγγελίες του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου, πριν από τη διαγραφή του, ότι είχε αποκλειστεί από τη δημόσια τηλεόραση. Σαν να μην τα είπε ποτέ. Έτσι και τώρα, με την περίπτωση του ανταποκριτή από… τη Μόσχα της Κυψέλης, δεν εμφανίστηκε και δεν ανέλαβε την ευθύνη. “Πηγές” της ΕΡΤ έκαναν μια αποτυχημένη προσπάθεια να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

-Στο Μέγαρο Μαξίμου, τοποθετώντας στην ηγεσία της ΕΡΤ έναν στενότατο συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη, έδειξαν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια τηλεόραση σκληρά υπέρ του κομματικού συμφέροντος. Μάλιστα, η εποπτεία και της ΕΡΤ και του ΑΠΕ ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι σε κάποιο υπουργείο ώστε να είναι ακόμη πιο καθαρός ο κομματικός εναγκαλισμός. Παρόλα αυτά, κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, σαν να μην έχουν απολύτως καμία σχέση, όταν τα πράγματα σκουραίνουν.

Ads

-Γύρω από τον πόλεμο της Ουκρανίας παίζεται ένα άγριο προπαγανδιστικό παιχνίδι. Είναι δύσκολο να βρει κανείς την αλήθεια μέσα στη σκόνη ψευδών πληροφοριών και κατασκευασμένων ρεπορτάζ. Τα fake news είναι διεθνές πρόβλημα, οι fake ανταποκριτές ελληνική πατέντα.