Συνέντευξη στο Democracy Now έδωσε ο Arshak Makichyan, ρωσο-αρμένιος ακτιβιστής, ο οποίος συμμετέχει από την πρώτη μέρα στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία.

Ads

Ο ίδιος περιγράφει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα, την αυξανόμενη καταστολή, τις κυρώσεις, ενώ όπως τονίζει, «η πραγματική Ρωσία είμαστε εμείς». Παράλληλα, δηλώνει πως θα λυπάται για πάντα «για όσα έκανε η κυβέρνησή μας».

Ακολουθεί η συνέντευξή του:

NERMEEN SHAIKH: Arshak Makichyan, καλώς ήρθατε στο Democracy Now! Ανησυχείτε για το αν θα μιλήσετε, δεδομένου του πόσες χιλιάδες άνθρωποι, 13.000 άνθρωποι, έχουν συλληφθεί στη Ρωσία για διαμαρτυρίες, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος;

Ads

ARSHAK MAKICHYAN: Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Φυσικά και ανησυχώ, αλλά κυρίως ανησυχώ για τον ουκρανικό λαό που πεθαίνει τώρα εξαιτίας της κυβέρνησής μας. Ήμουν απεργός, διαμαρτυρόμουν εδώ στη Ρωσία για τρία χρόνια. Ήμουν προετοιμασμένος να με συλλάβουν γιατί έτσι λειτουργεί ο ακτιβισμός στη Ρωσία. Αν κάνεις κάτι και αν έχεις επιρροή, τότε σε συλλαμβάνουν. Αυτό είναι το τίμημα του ακτιβισμού στη Ρωσία, και ναι, ήμουν έτοιμος να συλληφθώ, και είμαι έτοιμος να συλληφθώ γιατί αυτή είναι η ζωή μας στη Ρωσία. Είναι η ζωή των ακτιβιστών στη Ρωσία.

Το τρομερό πράγμα που συμβαίνει στη Ρωσία είναι ότι αρχίζουν να βασανίζουν ανθρώπους, ακόμη και να συλλαμβάνουν ανθρώπους από ειρηνικές διαμαρτυρίες, ακόμη και στη Μόσχα. Η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Πριν από δύο χρόνια, ήταν δύσκολο να είσαι ακτιβιστής. Πριν από ένα χρόνο, ήταν χειρότερα, όταν προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τον Ναβάλνι και κήρυξαν την ομάδα του εξτρεμιστές. Τώρα, είναι σαν να ζούμε σε δικτατορία. Μπορούν να σε σταματήσουν στο δρόμο και να αρχίσουν να σε ψάχνουν και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα εναντίον τους. Δεν έχεις τίποτα για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Είναι τρομερό να ζεις στη Ρωσία τώρα, γιατί είναι τρομερό να βλέπεις πόσο τρελό μπορεί να γίνει το καθεστώς. Επειδή έχουν αυτό το γράμμα Ζ γραμμένο στα πάντα. Είναι σαν ένα νέο ναζιστικό σύμβολο, και είναι τρομερό να βλέπεις τη χώρα σου – αγαπώ τη Ρωσία, αγαπώ τη ρωσική κουλτούρα, αγαπώ τη μουσική, τη λογοτεχνία, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα με τη χώρα μας είναι τρομερό. Βλέπουμε πώς καταρρέει η οικονομία μας, και βλέπουμε πώς η κυβέρνηση έχει τρελαθεί, και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, επειδή ο Πούτιν έχει πυρηνική δύναμη. Έχει εκατομμύρια αστυνομικούς και τους έχει κάνει πλύση εγκεφάλου. Είναι αδύνατο να μιλήσουμε μαζί τους, γιατί μας λένε: «Ναι, δεν επιτρέπεται να μιλάτε για τον πόλεμο. Δεν επιτρέπεται να κάνετε αυτό και εκείνο». Είναι αδύνατο να μιλήσεις μαζί τους, επειδή τους έκαναν πλύση εγκεφάλου για οκτώ χρόνια. Δεν βλέπω άλλη λύση από τον ακτιβισμό και τις διαμαρτυρίες τώρα στη Ρωσία.

NERMEEN SHAIKH: Arshak, μπορείς να μιλήσεις για το πώς έχεις πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Επειδή υπήρξε μαζική καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook και του Twitter. Πώς ενημερώνεστε για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

ARSHAK MAKICHYAN: Χρησιμοποιούμε VPN και μπορώ να διαβάσω στα αγγλικά και δεν είναι τόσο δύσκολο για μένα. Αλλά είναι δύσκολο για την παλαιότερη γενιά, επειδή αυτή η καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία ξεκίνησε πολύ πριν από αυτόν τον πόλεμο. Άρχισαν να αποκαλλούν σχεδόν όλα τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ως ξένους πράκτορες πριν από ένα ή δύο χρόνια. Αυτή η κατάσταση τώρα είναι ακόμη χειρότερη από πριν. Αλλά ναι, μπορείς να πάρεις πληροφορίες αν θέλεις, αλλά είναι δύσκολο να μοιραστείς αυτές τις πληροφορίες με άλλους ανθρώπους, επειδή γίνεται επικίνδυνο. Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης κλείνουν επειδή είναι πλέον παράνομο να αποκαλείς αυτόν τον πόλεμο πόλεμο. Υπάρχει κάτι σαν πολεμική λογοκρισία στη Ρωσία τώρα.

AMY GOODMAN: Τι καταλαβαίνουν οι περισσότεροι Ρώσοι για το τι συμβαίνει; Ακούμε τόσες πολλές αναφορές, δεδομένου ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις λέξεις “πόλεμος” και “εισβολή”, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης έκλεισαν. Ποια νομίζετε ότι είναι η γενική αντίδραση;

ARSHAK MAKICHYAN: Δεν υπάρχει γενική αντίδραση στη Ρωσία, επειδή η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα. Αν μιλάμε για τη Μόσχα, νομίζω ότι οι άνθρωποι εδώ καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και προετοιμάζονται για τους πολέμους. Αλλά η Ρωσία είναι τεράστια, και υπάρχουν πολλές περιοχές, και οι άνθρωποι εκεί δεν λαμβάνουν πληροφορίες ή δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Είναι τόσο περίπλοκο. Η Ρωσία είναι τόσο περίπλοκη. Οπότε πρέπει να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας ως ακτιβιστές εδώ, γιατί δεν είμαι σίγουρος αν αυτές οι κυρώσεις, όπως το κλείσιμο του Apple Pay ή άλλα τέτοια πράγματα, μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους σε περιοχές της Ρωσίας.

AMY GOODMAN: Αισθάνεται ο κόσμος τις επιπτώσεις των κυρώσεων, το μαζικό κλείσιμο, τη μεγαλύτερη νομίζω εταιρική κύρωση, πόσο μάλλον κυβερνητική κύρωση, των εταιριών που αποσύρονται, που δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή;

ARSHAK MAKICHYAN: Ναι, φυσικά. Μπορείτε να το νιώσετε αν ζείτε στη Μόσχα ή στην Αγία Πετρούπολη ή σε κάποιες άλλες πόλεις. Ναι, επηρεάζει τις ζωές μας, και νιώθουμε κάπως  απομονωμένοι από τον κόσμο, επειδή τώρα δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε ξένο νόμισμα στη Ρωσία και να πάμε στην Ευρώπη. Γίνεται τόσο περίπλοκο. Ίσως οι κυρώσεις είναι καλές για να επηρεάσουν την ευρύτερη κοινωνία στη Ρωσία, για να καταλάβουν ότι είναι δική μας ευθύνη τι κάνει η κυβέρνησή μας και ότι είναι τρομερό αυτό που κάνει, αλλά από την άλλη πλευρά, μερικές φορές επηρεάζει την πρόσβασή μας στο διαδίκτυο. Τώρα, δεν μπορούμε να πληρώσουμε για VPN, ίσως επειδή το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν είναι πλέον συνδεδεμένο με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι, αν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, πρέπει να πληρώσουμε για VPN, και τώρα με αυτές τις κυρώσεις ίσως να μην μπορούμε.

Πρέπει λοιπόν να βρούμε κάποιες νέες λύσεις, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τη ρωσική κοινωνία των πολιτών, για το ρωσικό αντιπολεμικό κίνημα, να είναι συνδεδεμένο με τον κόσμο, να έχει αυτή την ευκαιρία να υψώσει τη φωνή του. Η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα, δεν μπορώ να μοιραστώ τίποτα στο TikTok μου. Χρησιμοποιούσα αυτή την πλατφόρμα για να μοιράζομαι αντιπολεμικές δηλώσεις και τώρα δεν μπορώ να το κάνω αυτό, επειδή το TikTok έκλεισε στη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς πλατφόρμες εισάγουν περιορισμούς για τον ρωσικό λαό, και μερικές φορές επηρεάζουν τη ρωσική κοινωνία των πολιτών που μάχεται αυτό το τρομερό καθεστώς στη Ρωσία, και είναι αρκετά δύσκολο και επικίνδυνο να πολεμήσουμε αυτό το καθεστώς, και το κάναμε για χρόνια, και ίσως χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια, νομίζω.

NERMEEN SHAIKH: Arshak, μπορείτε επίσης να απαντήσετε σε εκείνους που λένε ότι υπάρχει κίνδυνος ο Πούτιν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο; Ανησυχείτε γι’ αυτό;

ARSHAK MAKICHYAN: Φυσικά, ανησυχούμε γι’ αυτό. Αλλά αν θέλει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία και ότι υπάρχει πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τώρα το αποκαλούν «ειδική επιχείρηση». Δεν θέλουν να πουν την αλήθεια στον λαό, επειδή οι άνθρωποι, νομίζω, δεν θέλουν έναν πόλεμο. Έτσι κάνουν πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους και λένε ότι δεν είναι πόλεμος, είναι μια ειδική επιχείρηση. Ωστόσο, αν κηρύξουν στρατιωτικό νόμο, τότε ίσως υπάρξουν μεγαλύτερες διαμαρτυρίες, νομίζω. Οπότε δεν είναι και τόσο εύκολο για την κυβέρνηση.

AMY GOODMAN: Arshak, μπορείς να περιγράψεις την ημέρα του γάμου σου, πώς ήταν, τι κάνατε;

ARSHAK MAKICHYAN: Σχεδιάζαμε αυτό το γάμο για ένα μήνα, επειδή ήταν επικίνδυνο να είσαι ακτιβιστής ακόμα και πριν από τον πόλεμο. Τον σχεδιάζαμε ως μέτρο ασφαλείας, επειδή αν είσαι παντρεμένος, έχεις αυτά τα επιπλέον δικαιώματα, όπως να συναντάς τη γυναίκα ή τον άντρα σου όταν είσαι στη φυλακή, και προετοιμαζόμασταν για τη φυλακή, επειδή αν είσαι ακτιβιστής, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος. Στις 24 Φεβρουαρίου, κοιμόμουν και η φίλη μου με ξύπνησε και μου είπε ότι υπάρχει πόλεμος. Σοκαριστήκαμε. Ήταν τρομερό, ότι ο Πούτιν μας κλέβει ακόμα και τον γάμο μας. Μας έκλεβε τα πάντα, όπως το μέλλον μας, τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, ένα προς ένα, και τώρα είχε κλέψει και τον γάμο μας.

Ακυρώσαμε όλες τις γιορτές μας και άλλα τέτοια πράγματα, και είχα γράψει στο πουκάμισό μου «[ακατάληπτο] ο πόλεμος». Συμβαίνει λοιπόν ο γάμος μου, ο γάμος μας, να μοιάζει περισσότερο με ακτιβισμό παρά με πραγματικό γάμο, επειδή ήταν ένα εργαλείο ασφαλείας και μια δήλωση ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο. Επειδή είμαστε το μέλλον αυτής της χώρας και θέλουμε να έχουμε μια φυσιολογική ζωή. Δεν θέλουμε να μας συλλάβουν για 15 χρόνια μόνο και μόνο επειδή μιλάμε ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο. Θέλουμε μια φυσιολογική ζωή, θέλουμε να είμαστε με την Ευρώπη, να μορφωθούμε, να γίνουμε φυσιολογικοί άνθρωποι. Δεν θέλουμε να γίνουμε ήρωες. Θέλουμε να είμαστε φυσιολογικοί.

AMY GOODMAN: Τέλος, Arshak, είσαι ακτιβιστής για την ειρήνη και το κλίμα, και πολλές από τις κυρώσεις κατά του Πούτιν αυτή τη στιγμή αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, μια μονομερή απαγόρευση που ο Μπάιντεν, για παράδειγμα, έθεσε στο ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Η σημασία και η σύνδεση μεταξύ του πολέμου και της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα;

ARSHAK MAKICHYAN: Φυσικά και υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και του πολέμου, αλλά τώρα δεν μπορώ να μιλήσω πια για το κλίμα στη Ρωσία, επειδή άνθρωποι πεθαίνουν στην Ουκρανία και υπάρχει τρομερή κατάσταση και στη Ρωσία. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για βιωσιμότητα, αν θέλουμε να μιλήσουμε για το μέλλον, πρέπει να έχουμε ένα ασφαλές παρόν, και δεν υπάρχει – οι άνθρωποι δεν έχουν παρόν στην Ουκρανία, επειδή η Ρωσία βομβαρδίζει τα σπίτια τους. Η Ρωσία βομβαρδίζει τα νοσοκομεία τους. Δεν έχουμε παρόν και στη Ρωσία, γιατί αν θέλετε να είστε φυσιολογικός άνθρωπος, θα πρέπει φυσικά να είστε ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο. Μπορείτε να συλληφθείτε. Οπότε ναι, δεν έχουμε πια μέλλον στη Ρωσία, οπότε σταμάτησα τον αγώνα μου για το μέλλον και τώρα αγωνιζόμαστε για το παρόν μας.

NERMEEN SHAIKH: Πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Εξηγήστε πόσο δύσκολο είναι αυτό, δεδομένων των κυρώσεων και άλλων περιορισμών στη Ρωσία. Επίσης, σκοπεύετε να φύγετε;

ARSHAK MAKICHYAN: Πολλοί φίλοι μου φεύγουν από τη χώρα τώρα, και είναι πολύ περίπλοκο, επειδή μπορείς να πετάξεις μόνο στην Αρμενία ή τη Γεωργία και ίσως στην Τουρκία. Τα εισιτήρια είναι πολύ ακριβά υπό την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα. Είναι δύσκολο, ειδικά για τους ακτιβιστές. Είναι πολύ περίπλοκο. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάποιους τρόπους για τους ακτιβιστές που κινδυνεύουν να έχουν αυτή την ευκαιρία να φύγουν από τη χώρα, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να συλληφθούν για 15 χρόνια, και πολεμούσαν αυτό το τρομερό καθεστώς για πολλά χρόνια, και αξίζουν κάποιο σεβασμό και κάποια βοήθεια από τον κόσμο.

Ο κόσμος μόλις τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί πόσο επικίνδυνο, ηλίθιο και φρικτό είναι το καθεστώς μας, και ζούσαμε με τον Πούτιν για 20 χρόνια και τον πολεμούσαμε για χρόνια. Πρέπει να βρούμε κάποιους τρόπους για τους ακτιβιστές, για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν εδώ μέσα, γιατί μερικές φορές είναι ανυπόφορο να συνεχίσεις τον ακτιβισμό σου επειδή η οικογένειά σου κινδυνεύει, η ζωή σου κινδυνεύει, σε παρακολουθούν κάθε μέρα, κάθε ώρα. Οπότε φυσικά χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια σε τέτοια πράγματα.

AMY GOODMAN: Έχουμε μόνο δέκα δευτερόλεπτα. Εσείς οι ίδιοι, σκέφτεστε να φύγετε;

ARSHAK MAKICHYAN: Όχι, νομίζω ότι θέλω να μείνω στη Ρωσία. Θέλων να μείνω στη Ρωσία γιατί είναι η χώρα μου.

Πηγή: Democracy Now