«Αν πέσει η Ουκρανία, θα ακολουθήσουν οι χώρες της Βαλτικής», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξένους δημοσιογράφους από την έναρξη της εισβολής, απευθύνοντας αίτημα στον Βλάντιμιρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες.

Ads

Υπογράμμισε επίσης πως δεν πρόκειται να παραδοθεί κι ότι δεν φοβάται να πεθάνει για την ελευθερία των παιδιών του, ωστόσο από την άλλη δεν θέλει να παραμείνει στην ιστορία «σαν ένας θρύλος όπως αυτός των 300 Σπαρτιατών. Θέλω ειρήνη».

Παράλληλα, ζήτησε από τη Δύση να ενισχύσει στρατιωτικά τη χώρα του, αλλά και το ΝΑΤΟ να στείλει μαχητικά αεροσκάφη. «Να καταλάβουν ότι, αν θέλουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με αυτές» επεσήμανε.

Επιπλέον, χαρακτήρισε «καθήκον» την υπεράσπιση της πατρίδας και έκανε έκκληση στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών. «Να γνωρίζουν οι Ρωσίδες μητέρες που στέλνουν στη μάχη τα παιδιά τους, 18 χρονών, τι συμβαίνει. Θέλω να καταλάβουν γιατί στέλνουν τα παιδιά τους εδώ», είπε και πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι χάνουν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι εμείς. Φέρνουν μαζί τους εργαλεία για να αποτεφρώσουν τα πτώματά τους. Ίσως οι μητέρες να μη μάθουν ποτέ πως τα παιδιά τους πέθαναν εδώ».

Ads

«Είμαστε η άμυνα ανάμεσα στην Ρωσία και τον πολιτισμό. Ο χρόνος έχει σταματήσει για μας», συμπλήρωσε.

Θέλω να μιλήσω με τον Πούτιν

«Όλος ο κόσμος πρέπει να μιλήσει στον Πούτιν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσω κι εγώ στον Πούτιν. Πρέπει να μιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για όλα τα ζητήματα» είπε ο Ζελένσκι. «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους. Αν δεν σταματήσουν τώρα, πόσο νομίζετε ότι θα αντέξουμε; Πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε;», τόνισε σε δραματικούς τόνους.

Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι «σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν τρόφιμα, έχουν καταστραφεί πολλές υποδομές».

Τι είπε για Ερντογάν και Γερμανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως τόνισε, «έχω μία πολύ θερμή σχέση με τον Ερντογάν. Μας βοήθησε όταν μας πούλησε τα drones και έχει κάνει προσπάθειες να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση. Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός πρόεδρος και προσπαθεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια της Ουκρανίας. Όταν θα καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τις συζητήσεις».

«Η Γερμανία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και ο καγκελάριος Σολτς προσωπικά. Εμείς δεν περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο. Το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικό, αλλά όχι της παρούσης. Θα το πω έτσι όπως το σκέφτομαι. Εμείς αγωνιζόμαστε. Δεν ζητιανεύουμε τίποτα», πρόσθεσε.