Συνεχίζονται για όγδοο συνεχόμενο 24ωρο οι συγκρούσεις σε όλα τα μέτωπα στην Ουκρανία.

Ads

Για ακόμη μία νύχτα το Κίεβο έμεινε άγρυπνο στα καταφύγια από τις ισχυρές εκρήξεις και από τις σειρήνες της αεράμυνας. Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός και οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν την κατάληψη της Χερσώνας από τα ρωσικά στρατεύματα. Υπό πολιορκία παραμένουν το Χάρκοβο και η Μαριούπολη, ενώ τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται και έξω από την Οδησσό. Πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. 

Εν τω μεταξύ, σήμερα πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Μπρεστ, στη δυτική Λευκορωσία, στα σύνορα με την Πολωνία. (Διαβάστε επίσης: Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στο Μπρεστ: Επιστροφή στον τόπο της ρωσικής ταπείνωσης). Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τρίτο γύρο συνομιλιών και ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους.

Πάντως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως οι στόχοι που έχουν τεθεί, «θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση». Μετά την επικοινωνία ο Γάλλος Πρόεδρος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις εξελίξεις, εκφράζοντας την εκτίμηση πως τα χειρότερα έρχονται και αναφέροντας πως «δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για απευθείας συνομιλίες. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε, για να τερματιστεί ο πόλεμος.