Εάν επιβεβαιωθεί ο επίσημος ισχυρισμός του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την Τετάρτη, ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την Χερσώνα, την πόλη του ουκρανικού νότου με  τους 300.000 κατοίκους, θα συνιστά μία μεγάλη νίκη για το Κρεμλίνο, που ξεπερνά την τρέχουσα συγκυρία του πολέμου, αφού, ουσιαστικά, η Μόσχα «κλειδώνει» την μία από τις δύο μεγάλες «κλειδαριές» ελέγχου της ανατολικής Ουκρανίας μέχρι και την Μαύρη Θάλασσα.

Ads

Η άλλη «κλειδαριά» είναι η Μαριούπολη, το σημαντικό λιμάνι τις ουκρανικές ακτές της Αζοφικής, το οποίο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι περικυκλωμένο από τις ρωσικές δυνάμεις και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς.

Η στρατηγική σημασία της Χερσώνας, η οποία είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, βιομηχανικό και πολιτισμικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, ενισχύεται και από το γεγονός, ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εν δυνάμει ορμητήριο του ρωσικού στρατού, σε περίπτωση που θελήσει να κινηθεί προς τα δυτικά της ακτογραμμής, προς την κατεύθυνση της άλλης μεγάλης και εμβληματικής πόλης της Μαύρης Θάλασσας, της Οδησσού.

Από τον χάρτη γίνεται φανερό, ότι με την Χερσώνα, όχι μόνο εδραιώνεται η ρωσική κυριαρχία στο Ντονμπάς και σε όλη την Αδριατική, η οποία έχει αποκλειστεί πλέον για τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά θωρακίζεται επιπλέον η Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε στην Ρωσική Ομοσπονδία, μετά από δημοψήφισμα το 2014, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το Κίεβο και την Δύση.

Ads

image

Αρτηρία ζωής

Η σημασία της κατάληψης της Χερσώνας για την Κριμαία είναι ζωτική, διότι στην περιοχή της Χερσώνας βρίσκεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός Καχόβσκι, που υδροδοτούσε την χερσόνησο μέχρι την προσάρτησή της στην Ρωσία.

Για αντίποινα το Κίεβο έκοψε το νερό στην Κριμαία, η οποία, επί οχτώ χρόνια υπέφερε από έλλειψη νερού για τις καλλιέργειές της, αλλά και για πόσιμες ανάγκες.

Λίγες μέρες πριν την κατάληψη της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός, κατά την προώθησή του, ανατίναξε το τεχνικό φράγμα που είχε κατασκευάσει το Κίεβο στο ανοιχτό αρδευτικό κανάλι προς την Κριμαία, εμποδίζοντας την ροή του νερού, σε μια επιχείρηση που προπαγανδίστηκε πανηγυρικά στα ρωσικά ΜΜΕ, αλλά και στην Κριμαία.

Το Βορειο-κριμαϊκό Κανάλι, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι μια «επική» και πολύπολοκη τεχνική και μηχανική κατασκευή, μήκους άνω των 400 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε μεταξύ 1961 και 1971, στο πλαίσιο της ενιαίας ΕΣΣΔ, για να υδροδοτήσει τις ξηρές περιοχές της Χερσώνα και της Κριμαίας. Το κανάλι παίρνει νερό από τον Δνείπερο, μέσω ενός συστήματος δεξαμενών, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται από το 1955.

Το πλάτος του καναλιού είναι 150 μέτρα και το βάθος του είναι 7 μέτρα. Η μέση ετήσια απορροή είναι 380 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, με το μεγαλύτερο μέρος να ποτίζει την Κριμαία και το μικρότερο την Χερσώνα.

Έως και το 80% του νερού του Δνείπερου που έφτανε στην Κριμαία, χρησιμοποιούνταν στη γεωργία (εκ των οποίων το 60% για την καλλιέργεια ρυζιού και τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια) ενώ το υπόλοιπο 20% κατέληγε ως πόσιμο στον αστικό ιστό.

Ουσιαστικά, για την Κριμαία, αυτό το κανάλι ήταν η κύρια υδάτινη αρτηρία της, αφού κάλυπτε το 85% των αναγκών της σε γλυκό νερό.

Συνεπώς, εύκολα γίνεται κατανοητό το πλήγμα για τον λαό της Κριμαίας από την απόφαση του Κιέβου να κόψει αυτήν την αρτηρία το 2014, ενώ σε πάνω από 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες της χερσονήσου στον αγροτικό τομέα.

Τα φράγματα κατασκευάστηκαν στα σύνορα με την Κριμαία τον Απρίλιο του 2014 και το αποτέλεσμα ήταν να μην υποφέρουν μόνο οι αγρότες στην Κριμαία, αλλά και οι αγρότες στην Χερσώνα, αφού, όπως είπαμε, ένα σημαντικό μέρος της κατασκευής, υδροδοτούσε και την ενδοχώρα.

Ο πρώτος άμεσος στόχος του ρωσικού στρατού ήταν λοιπόν η ανατίναξη των φραγμάτων και στη συνέχεια ο έλεγχος του υδροηλεκτρικού σταθμού με την κατάληψη της Χερσώνας.

Το νερό από τον Δνείπερο δεν έχει ακόμη γεμίσει το κανάλι. Αυτό θα πάρει χρόνο, λόγω του όγκου του νερού που μεταφέρει. Μετά από 8 χρόνια αδράνειας, όλες οι μηχανολογικές μονάδες και τα αντλιοστάσια θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Αλλά αυτό, σύμφωνα με τις αρχές της Κριμαίας, θα τελειώσει γρήγορα.