Επιμένουν οι ΗΠΑ ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία – παρουσιάζοντας, μάλιστα, και το σχετικό «σχέδιο» – με την Μόσχα να απαντά ότι πλέον η Ουάσιγκτον λειτουργεί με όρους «υστερίας».

Ads

Στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Πούτιν – Μπάιντεν το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την  Κυριακή, ότι ο κίνδυνος μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία είναι υψηλός και επικείμενος ώστε να δικαιολογήσει την απομάκρυνση της πλειονότητας του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χονολολού, αφότου συνάντησε τους υπουργούς Εξωτερικών Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση παραμένει ανοικτή και ότι ο μόνος δρόμος είναι η Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ο Μπεν Γουάλας, εκτίμησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν απειλεί καμία χώρα.
Σύμφωνα τους Sunday Times, ο Γουάλας δήλωσε το Σάββατο ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «πολύ πιθανή» και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία «επίθεση ανά πάσα στιγμή».

Ads

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του κατά μήκος των ρωσικών συνόρων και οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τις στρατιωτικές δαπάνες. «Μπορεί (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) απλά να σβήσει τις μηχανές των τανκς του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μία οσμή Μονάχου στον αέρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γουάλας.

Ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας ταξίδεψε στη Μόσχα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού. Ο Γουάλας δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» και ότι προέτρεψε τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανικά σύνορα. Από την πλευρά του, ο Σοϊγκού δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ότι το επίπεδο των σχέσεων Ρωσίας – Βρετανίας ήταν κοντά στο μηδέν και ότι ήταν αναγκαίο να σταματήσει η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Μια μικρή «προϊστορία»

Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Μόσχα με αφορμή τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας για προετοιμασίες μίας «εισβολής».

Η Μόσχα έχει αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα, την οποία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Η Ρωσία υπογράμμισε επίσης ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης ότι οι στρατιωτικές ενισχύσεις στο Κίεβο θα μπορούσαν να το ενθαρρύνουν να τις χρησιμοποιήσει εναντίον του εξεγερμένου, από το 2014, Ντονμπάς (νοτιοανατολική Ουκρανία).

Η Μόσχα διαμηνύει σε Μακρόν και Μπλίνκεν ότι τα περί «εισβολής» στην Ουκρανία είναι εκστρατεία προπαγάνδας που έχει στόχο να προκαλέσει πολεμική σύγκρουση. Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται επίθεση με βάση τα όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν.

Μόσχα: «Υστερικός» ο Λευκός Οίκος

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η υστερία έφθασε στο απόγειό της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν. Αλλά «οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε. «Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό», επέκρινε ο Ουσακόφ, δηλώνοντας ότι «οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας». Σημείωσε ωστόσο ότι η συνομιλία «παρέμεινε αρκετά ισορροπημένη και επαγγελματική».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας το απόγευμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταγγείλει «τις προκλητικές εικασίες για υποτιθέμενη “ρωσική εισβολή” στην Ουκρανία» καθώς και τις «παραδόσεις μεγάλης κλίμακας σύγχρονου οπλισμού» στη γείτονά της.

Η KLM σταματά τις πτήσεις στην Ουκρανία

Κι ενώ η μία χώρα μετά την άλλη καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, οι ολλανδικές αερογραμμές KLM, μέρος του ομίλου Air France KLM, ανακοίνωσαν ότι σταματούν οι πτήσεις προς τη χώρα. Εντολή να αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε και η Μόσχα δηλώνοντας ότι ανησυχεί για επιθετική κίνηση από την Ουκρανία ή άλλη χώρα.

«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνει για μία ακόμη φορά έκκληση για ψυχραιμία, ενώ ζητεί αποδείξεις από την Ουάσιγκτον: «Εάν έχετε πρόσθετες αποδείξεις ότι επίκειται 100% εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 16 Φεβρουαρίου, σας παρακαλώ να μας τις παραθέσετε».

Το «ρωσικό σχέδιο», σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Άρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία, στρατός μέσω του Ντονμπάς. Αυτές είναι οι κινήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν οι Ρώσοι, στην επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία. Ένα σχέδιο που έχει σημάνει συναγερμό στο Λευκό Οίκο.

«Το βράδυ κάτι άλλαξε ριζικά. Έγινε μια συνάντηση στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μέγεθος των ενισχύσεων των ρωσικών στρατευμάτων. Για τον αριθμό των στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμούς που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία» τόνισε η ανταποκρίτρια του ITV Έμα Μέρφι.

Το σχέδιο αποκαλύπτει το NBC που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές. Στόχος των Ρώσων είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία και ακόμη μία στα νότια έτσι ώστε να έχουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

«Η εισβολή αυτή πιθανότατα να αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό» τονίζει ο αναλυτής του ABC News, Μικ Μαλρόι.

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει σύμφωνα με το δημοσίευμα τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες Σπέτσναζ και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.

Η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει σύμφωνα με το σχέδιο, μια ασπίδα στον αέρα, έτσι ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε πυραυλική απάντηση υπάρξει.

«Γκρίνια» για Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Επί μήνες, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχώς προβαίνει σε αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών προκαλώντας έκπληξη στην Ουάσιγκτον αλλά και οργή στο Κρεμλίνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δημοσιεύοντας τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων αλλά και λεπτομέρειες για τη στρατηγική της Μόσχας, ώστε να βρεθεί η αφορμή για να εισβάλλει στην Ουκρανία, αναγκάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναθεωρεί συνεχώς τα σχέδια του.

Πρόσφατα μάλιστα στη Μόσχα, Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την αποκάλυψη των σχεδίων τους. Από την άλλη πάντως, ασκείται κριτική και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, προς την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις αποκαλύψεις.

Οι ομογενείς της Ουκρανίας

Οι Έλληνες της Μαριούπολης, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη ζώνη του πυρός, ζουν με τον φόβο του πολέμου τα τελευταία χρόνια. Η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μαριούπολης Νάντια Τσαπνή τόνισε: «Εγώ ξέρω που είναι στην περιοχή μου το καταφύγιο, πρέπει να πάω στο καταφύγιο, πρέπει να έχουμε πάντα έτοιμη μια τσάντα που να έχει μέσα τα απαραίτητα έγγραφα και τα πολύ αναγκαία».

Αναταραχή και αβεβαιότητα επικρατεί και στο Κίεβο όπως λέει στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο που ζει και εργάζεται εκεί τα τελευταία χρόνια: “Περιμένουν όλοι οι αναλυτές μια πιθανή επίθεση στις 15 ή στις 16 Φεβρουαρίου, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος. Δεν μπορείς να μπεις στο μυαλό του Πούτιν”.

Με ηρεμία ωστόσο συνεχίζουν την καθημερινότητά τους οι Έλληνες της Οδησσού, που βρίσκεται στα νότια της χώρας αλλά μακριά από την ζώνη του πυρός της ανατολικής Ουκρανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει απευθύνει σύσταση στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να είναι σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ