Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά έκανε γνωστό ότι το σχέδιο για την μείωση του ΦΠΑ έχει «παγώσει», ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις δηλώσεις που έκανε πριν λίγες μέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης στις οποίες είχε αναφέρει ότι υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ.

Ads

Συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση που έγινε στον κ. Σταϊκούρα εκείνος δήλωσε ότι «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υφίσταται οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ». Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε το πρωί στον ΑΝΤ1 για την μείωση του ΦΠΑ ότι «Δεν είναι απλή υπόθεση οι κινήσεις πρέπει να είναι μελετημένες και προσεκτικές».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τις δηλώσεις των Σταϊκούρα και Οικονόμου ανέφερε στο ΣΚΑΪ σχετικά με τις προηγούμενες δηλώσεις του ότι «Δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση. Είπα ότι εξετάζεται το σενάριο. Άλλο εξετάζεται, άλλο θα γίνει» και συμπλήρωσε: «Πράγματι η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριληφθούν. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε ακόμη πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παράλληλα δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στις επιχειρήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων υπενθυμίζοντας τις μειώσεις φόρων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. 

Στο σκέλος της υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν από τις 17 Ιανουαρίου, προκειμένου να καθοριστούν τυχόν επιπλέον παρεμβάσεις με έμφαση στο σκέλος της διεύρυνσης των κλάδων που μπορούν να θέσουν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τους.

Ads

Σε ερώτηση σχετική με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των ανατιμήσεων, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους ή τη μη επιβάρυνση των νοικοκυριών, για να εξηγήσει παράλληλα ότι δεν γίνεται να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός από τον Ιανουάριο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών, το απέκλεισε με βάση τα σημερινά δεδομένα. Επειδή όμως οι αυξήσεις των τιμών συνδέονται άμεσα με την ενεργειακή κρίση, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί αναφορικά με τα μέτρα στήριξης στις τιμές του ρεύματος.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε, για ακόμα μία φορά, το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ποσών που θα επιστρέψουν όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.