Ο εκλογικός σχεδιασμός εν μέσω έκρηξης της πανδημίας μοιάζει στη  καλύτερη περίπτωση ουτοπικός και στην χειρότερη κυνικός. Αποτελεί όμως προτεραιότητα στις καθημερινές συσκέψεις και ζυμώσεις του Μαξίμου και, πλέον, συμπεριλαμβάνει και νέο σενάριο – εκείνο των τριπλών, και όχι μόνον διπλών, εκλογών μέσα στο 2022.

Ads

Το εν λόγω σενάριο γράφτηκε στην, συνήθως καλά πληροφορημένη, στήλη «Θεωρείο» της Καθημερινής, συζητείται έντονα μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, και φουντώνει μετά την ενδελεχή ανάγνωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Αυτή η ανάγνωση δείχνει ότι, ανεξαρτήτως διαφοράς και στασιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδυναμία για την ΝΔ δεν φαίνεται να υπάρχει. Ακόμη και με διπλές εκλογές, ούτε στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής φαίνεται η κυβέρνηση να μπορεί να φθάσει στο ποσοστό του 37,5% με 38% που είναι αναγκαίο για να της δώσει την αυτοδυναμία.

Η παράλληλη πολιτική ανάγνωση δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη δεν είναι πρόθυμο για μια συγκυβέρνηση με την ΝΔ. Ο νέος πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί μέχρι στιγμής να τηρήσει ευλαβικά την γραμμή των ίσων αποστάσεων και, με δεδομένη την δημοσκοπική του άνοδο, ελάχιστοι μπορούν να δουν σε τι θα τον συνέφερε μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία.

Ads

Τούτων δοθέντων, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η μόνη διέξοδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν η συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Δεν είναι η προοπτική που θα προτιμούσαν οι περισσότεροι στο Μαξίμου – εξ ου και η διοχέτευση των σεναρίων για τριπλές κάλπες. Είτε ως ο απόλυτος εκβιασμός της αυτοδυναμίας, είτε ως μοχλός πίεσης προς το ΚΙΝΑΛ  το οποίο ήδη κάποιοι στην ΝΔ είναι έτοιμοι να υποδείξουν ως εκ προοιμίου υπεύθυνο πιθανής «ακυβερνησίας».

Γράφει η στήλη «Θεωρείο» της Καθημερινής:

«Τα εκλογικά σενάρια δεν σταματούν ποτέ, ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός να πατήσει το κουμπί. Ενα τελευταίο λέει πως οι επόμενες κάλπες μπορεί να είναι τριπλές και όχι διπλές. Εάν και στις δεύτερες εκλογές το πρώτο κόμμα –που θα είναι πιθανότατα η Ν.Δ.– δεν καταφέρει να κερδίσει αυτοδυναμία, θα υπάρξουν δύο επιλογές: είτε συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ είτε συγκυβέρνηση με τον Βελόπουλο. Η πρώτη περίπτωση δεν μοιάζει πιθανή, καθώς στρατηγικά ο Ανδρουλάκης είναι πιθανότερο να επιλέξει τη σιγουριά της αντιπολίτευσης παρά τη φθορά μιας συγκυβέρνησης. Εάν όμως το Μαξίμου, επίσης για λόγους δικής του στρατηγικής, δεν δεχτεί συγκυβέρνηση με την Ελληνική Λύση, τότε ανοίγει η πόρτα για τρίτες εκλογές, κάτι που είχε συμβεί και την περίοδο του πατρός Μητσοτάκη. Και επειδή ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία, όταν έρθει η ώρα των εκλογών, το σενάριο της τριπλής κάλπης μπορεί να το ακούσουμε και από κυβερνητικά χείλη, ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. 

Ενόχληση Ανδρουλάκη

»Ενόχληση υπήρξε στη Χαριλάου Τρικούπη από τα δημοσιεύματα που ανέφεραν πως ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θα «συναντηθεί» και θα «συμπέσει» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λήμνο. Πηγές που πρόσκεινται στον πρόεδρο έλεγαν πως η επίσκεψή του στο νησί είχε ανακοινωθεί πριν από την αντίστοιχη του Μητσοτάκη, και μάλιστα ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε προλάβει προεκλογικά να πάει στο νησί. Η ενόχληση, πάντως, επιβεβαιώνει όσα σας έλεγα παραπάνω: πως ο Ανδρουλάκης δεν «ψάχνεται» για επαφές με το Μαξίμου, αντιθέτως, θέλει αποστάσεις και από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.  

Επιταχυντής

»Πολύπειρος πρώην υπουργός έλεγε σε καφέ του Κολωνακίου –πού αλλού;– πως το 2022 οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι πυκνές, καθώς έχει ενεργοποιηθεί ο «επιταχυντής της Ιστορίας». Το μεταφράζω πως θεωρεί βέβαιες τις εκλογές εντός του έτους, ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Ο Μητσοτάκης, εξάλλου, έχει ένα πλεονέκτημα ακόμα, που του το έδωσε απλόχερα ο Τσίπρας. Το συνεχές αίτημα για εκλογές από την αξιωματική αντιπολίτευση δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να το αποδεχτεί όποια ώρα κρίνει αυτός ως καταλληλότερη».

Σχολιάζοντας τα σενάρια αυτά ο Ευάγγελος Αντώναρος «έδειξε» και παράπλευρους σχεδιασμούς για «νέα κυβέρνηση Παπαδήμου». Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή Αντώναρος έγραψε στο twitter:

«Το ακούσαμε κι αυτό. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνουν και 3 εκλογές (όχι μόνο 2) για να μείνει ο @kmitsotakis στην εξουσία. Ας γίνουν όσες ονειρεύονται ο ίδιος και οι οπαδοί του. Και 4 και 5. Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σχηματίσει. Γιατί θα έχει χάσει την πλειοψηφία. Όχι την απόλυτη, αυτή χάθηκε ήδη. Τη σχετική. Ας το βάλουν ο ίδιος και οι αυλικοί του που βλέπουν σενάρια μεχρι και μεταβατικής κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου καλά στο μυαλό τους. Η κοινωνία τέτοια πειράματα τα απορρίπτει σήμερα. Γιατί στο παρελθόν οδήγησαν στην κοινωνική λαιμητόμο.

ΥΓ. Παρεμπιπτόντως: Όλες αυτές οι διαρροές προς τα φιλικά ΜΜΕ είναι περίτρανη απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εξωπραγματική αυτοπεποίθηση της. Ομολογεί την κάθετη πτώση της. Τώρα απλά προσπαθεί να εξυφάνει σενάρια για το πως θα μπορέσει να σώσει ό,τι μπορεί. Too late».