Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι επιστήμονες αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού, καθώς η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον δημιουργεί νέα ακόμη πιο ανησυχητικά δεδομένα. Αρκετοί είναι μάλιστα εκείνοι που βλέπουν πλέον την επιβολή γενικού lockdown ως τη μοναδική λύση, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το αποκλείει σε όλους τους τόνους.

Ads

Μάλιστα, μιλώντας στον Ant1, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης  χαρακτήρισε αναπόφευκτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές» είπε αρχικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, και προέβλεψε πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον και […] στις 16 Ιανουαρίου τα κρούσματα θα φτάσουν και πάλι τις 6.000 ενώ θα έχει προϋπάρξει πτώση».

Αν η διασπορά, σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Όμικρον». Ερωτηθείς για το αν εννοεί lockdown αυστηρό όπως το πρώτο που επιβλήθηκε στη χώρα, ο καθηγητής απάντησε καταφατικά υπογραμμίζοντας αρκετές φορές ότι «χρειάζονται άμεσα αυστηρά μέτρα».

Ads

Σε άλλη συνέντευξή του, στον 102 FM της ΕΡΤ3,  εκφράζοντας εκ νέου τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της Όμικρον, προσδιόρισε και το χρονικό όριο που θα πρέπει αυτό να εφαρμοστεί. «Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα, εάν φτάσουμε στις 16 του μηνός, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει μέχρι τον Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ήδη η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής. Όπως εκτίμησε το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Όμικρον.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου και ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση. Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Από τη μεριά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μέσω συνέντευξής του στο Mega άφησε, επίσης, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ενός lockdown, σημειώνοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας.

Με αφορμή την Ολλανδία και το lockdown που έθεσε η χώρα μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, είπε: «Κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν σταματήσει τη χρήση μάσκας και δεν χρησιμοποιούσαν το διαβατήριο εμβολιασμού και τώρα αναγκάστηκαν και πήραν αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα αυτά τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα, δηλαδή οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων θα περιμένουμε να εμφανιστεί η πίεση 10 με 15 ημέρες αργότερα».