Η πρόσφατη ανταλλαγή απόψεων Αυγής- Φίλη, έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα: αποτελούν οι θάνατοι στοιχείο αντιπολίτευσης; O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να αποτελούν. Επειδή πεθαίνουν κάθε μέρα καμιά εκατοσταριά πολίτες λόγω covid, το  πράγμα χρειάζεται ξεκαθάρισμα.

Ads

-Αν η όποια κυβέρνηση δεν ευθύνεται για θανάτους, από μια φυσική καταστροφή ή μια πανδημία, η αντιπολίτευση θα δημαγωγούσε, αν τους χρησιμοποιούσε. Αν ευθύνεται, τότε η αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσει κριτική και σκληρή. Ειδάλλως δεν είναι αντιπολίτευση. Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν, είναι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθύνεται για θανάτους.

Διαβάστε επίσης: Η «Αυγή», ο Ν. Φίλης και οι VIP ΜΕΘ

-Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στο σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και στην κατάσταση του συστήματος υγείας.
Η κυβέρνηση διεξήγαγε με λάθος τρόπο την εμβολιαστική εκστρατεία, φτάνοντας στο τέλος να μιλήσει για «πανδημία ανεμβολίαστων», εφεύρημα που απορρίφθηκε από όλους τους επιστήμονες.

Ads

Αλλά ας μη σταθούμε στα εμβόλια. Ο δεύτερος λόγος του θλιβερού πανευρωπαϊκού ρεκόρ, είναι το επίπεδο του συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση δεν έκανε  τίποτα για να το αναβαθμίσει.  Ο αριθμός των υγειονομικών είναι μειωμένος κατά 7.500, σε σχέση με πέρυσι. Ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει μειωμένες δαπάνες για την υγεία (και θα φορτωνόταν με προσλήψεις 4.000 ιερέων, αν δεν αντιδρούσαν τα social media,  αλλά αυτό είναι άλλου Παπά ευαγγέλιο).

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση δεν βελτίωσε ουσιαστικά το σύστημα υγείας, στα δύο σχεδόν χρόνια που πέρασαν από την έναρξη της πανδημίας. Άρα ευθύνεται για το υψηλό ποσοστό θνητότητας και είναι καθήκον της αντιπολίτευσης να ασκήσει κριτική.

-Ας δούμε όμως ειδικότερα το θέμα των ΜΕΘ. Η κυβέρνηση κοκορεύτηκε ότι ανέβασε τον αριθμό τους σε 1300 και βάλε, αλλά είναι ψέμα: στους 600 διασωληνωμένους, το σύστημα φρακάρει, όπως και πέρυσι. Νέες ΜΕθ από δωρεές έμειναν ανενεργές, γιατί δεν προσελήφθη ειδικευμένο προσωπικό και απλές κλίνες βαπτίστηκαν ΜΕΘ, για τα μάτια των ΜΜΕ.

Μάλιστα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απορρίφθηκαν ως σπατάλη και πολυτέλεια από σειρά υπουργών. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, που σήμερα αφορά πάνω από 100 ασθενείς, ισοδυναμεί με σχεδόν βέβαιο θάνατο. Για αυτές λοιπόν τις ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, η κυβέρνηση έχει βαρύτατες  ευθύνες. Και η αντιπολίτευση επιβάλλεται να κάνει αντιπολίτευση για τους θανάτους.

-Ηδη από πέρυσι, εκατοντάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Το tvxs έχει παρουσιάσει ανάμεσα στις πολλές τραγωδίες, μια συγκλονιστική μαρτυρία από συγγενείς ανθρώπου, θαυμάσιου αγωνιστή της αριστεράς αν αυτό έχει κάποια αξία, που πέθανε μέσα στις ακαθαρσίες του σε αποθήκες ανθρώπων, σκελετωμένος γιατί δεν υπήρχε νοσηλευτικό προσωπικό να τους βοηθήσει. Για αυτούς τους τραγικούς, αναίτους θανάτους, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει, ήδη από πέρυσι, αντιπολίτευση;

Διαβάστε επίσης: «Ο πατέρας μου πέθανε 45 κιλά και βρόμικος, σε μια αποθήκη του ΑΧΕΠΑ»

-Υπήρξαν πέρυσι νοσοκομεία, όπου η θνητότητα στις ΜΕΘ τους ήταν 100%. Για τους ασθενείς από covid και τους συγγενείς τους, ήταν προτιμότερο να επικοινωνήσουν κατευθείαν με το γραφείο κηδειών παρά να τραβιούνται με το ΕΚΑΒ.

Γενικώς, η θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ ήταν διπλάσια και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Αυτά τα ποσοστά δεν θα ήταν τόσο μακάβρια, αν η κυβέρνηση είχε κάνει προσλήψεις και είχε βάλει μέσα στο παιχνίδι τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, κίνηση που αρνείται πεισματικά να κάνει. Για όλα αυτά τα τζάμπα φέρετρα, η αντιπολίτευση πρέπει να σιωπήσει και φέτος, όπως έκανε και πέρυσι;

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό: διπλάσιο από το ευρωπαϊκό, το ποσοστό των θανάτων στις ελληνικές ΜΕΘ

-Το εθνικό σύστημα Υγείας έχει «κοβιντοποιηθεί». Διάγνωση και θεραπεία σοβαρών ασθενειών αναβάλλονται. Εμμέσως πλην σαφώς, όσοι έχουν χρήματα ωθούνται προς τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι τιμές νοσηλείας έχουν απογειωθεί. Οι φτωχοί πεθαίνουν και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης(όπως και της αντιπολίτευσης είναι ευθύνη να τους υπερασπίσει).

-Αν την προηγούμενη χρονιά η κυβέρνηση είχε το επιχείρημα της έλλειψης πείρας, φέτος δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αντί να μειωθούν , οι εκατόμβες πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση εφαρμόζει κυνικά την ανοσία της αγέλης, αδιαφορώντας για τον αριθμό των νεκρών. Η κατάσταση στα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς δεν βελτιώθηκε ούτε στο ελάχιστο.

Για να αποσείσει τις ευθύνες του, ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη θεωρία ότι είτε μέσα σε ΜΕΘ είτε έξω, είναι περίπου το ίδιο πράγμα. Ακόμη και κα Γκάγκα διαφοροποιήθηκε, τονίζοντας ότι όποιος μένει εκτός ΜΕΘ πεθαίνει. Όταν η αναπληρώτρια υπουργός ασκεί κριτική σε ένα αισχρό εφεύρημα, που στην ουσία αποσκοπούσε στη δικαιολόγηση των θανάτων, θα  αφήσει η αξιωματική αντιπολίτευση την κυρία Γκάγκα, να κάνει μόνη της αντιπολίτευση;

Στην πρόσφατη ιστορία, η συρρίκνωση, μερικές φορές και η εξαφάνιση,  ισχυρών αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων, οφείλεται στο γεγονός ότι αποκόπηκαν από την κοινωνική τους βάση.

Μια κομματική γραφειοκρατία, επαγγελματικά στελέχη, συνδικαλιστές και τοπικοί κομματικοί  αξιωματούχοι, συχνά συνταξιούχοι που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, βουλευτές, ενδιαφέρονται περισσότερο για την αναπαραγωγή της εξουσίας και των όποιων προνομίων τους, παρά για τα απλά μέλη και τους οπαδούς των κομμάτων. Θεωρούν ότι βασικά πρέπει να συνομιλούν με το σύστημα, που διευκόλυνε την κοινωνική τους άνοδο.

Όσο μικρότερη είναι η σύνδεση του κόμματος με τους κοινωνικούς χώρους που θέλει να εκφράσει, τόσο ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Δεν πρόκειται για καμιά προδοσία στον ταξικό εχθρό, αλλά για μπέρδεμα της κοινωνικής θέσης και ρόλων. Για σταδιακή αλλαγή της συνείδησης.

Η πρόσφατη «καυτή» συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε από τις καταγγελίες για την επιλογή VIP ασθενών στις ΜΕΘ. Αν ο αριθμός των ΜΕΘ είχε αυξηθεί και επαρκούσε, το πρόβλημα δεν θα είχε παρουσιαστεί καν. Και αυτό από μόνο του υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης. Πάμε όμως παραπέρα.

Σε μια χώρα όπου ακόμη και οι μεταθέσεις φαντάρων είναι προϊόν ρουσφετιών, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα διαφορετικό με τις ΜΕΘ.  Εκτός πια και αν η καταφανώς προνομιακή μεταχείριση του ηλικιωμένου Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά έναντι του 58χρονου επί 24ωρα διασωληνωμένου στο Αγρίνιο ασθενή ήταν θέλημα Θεού. Άρα ήδη υπάρχει απόδειξη διαλογής για ΜΕΘ.

Μπορεί ο Ν. Φίλης να μην γνωρίζει τα ιατρικά πράγματα, αλλά ο Α. Ξανθός τα ξέρει πολύ καλά. Επιλογή ασθενών, όταν δεν υπάρχουν κλίνες, γίνεται από την εποχή του Αλή Πασά. Ακόμη όμως και αν ήθελε να διαφοροποιηθεί από τις καταγγελίες του κου. Γιαννάκου από την ΠΟΕΔΗΝ και του κου. Παπανικολάου από την ΟΕΝΓΕ, κρατώντας έναν κακώς εννοούμενο θεσμικό ρόλο, θα μπορούσε να σταματήσει τη φράση του στο «δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει» και να ζητούσε τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Διαβάστε επίσης: Από τους VIP εμβολιασμούς στις VIP ΜΕΘ

Πρόσθεσε όμως: «Κατά την άποψή μου, δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα». Αυτό δεν είναι απλώς μια «καθώς πρέπει» αριστερά, μακριά από τους απλούς ανθρώπους που νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους τις κοινωνικές διακρίσεις και την εγκατάλειψη τους από το σύστημα. Όταν διαψεύδεις την πραγματικότητα, περνάς με την πλευρά της κυβέρνησης. Οχι επειδή θες να πας στη ΝΔ. Απλώς δεν σε ενδιαφέρει να αλλάξεις το σύστημα, που σε έφερε εδώ.

Διαβάστε επίσης: Tι πιστεύουν οι πολίτες για τις ΜΕΘ-VIP και την κυβέρνηση; Έρευνα flash της Prorata για το Tvxs.gr: Τι λένε οι πολίτες για διαχείριση πανδημίας, ΜΕΘ και υποχρεωτικότητα εμβολιασμών