Σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών έρχονται τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πολίτες άνω των 60 και την νομοθέτηση επιβολής προστίμων σε όσους δεν εμβολιαστούν.

Ads

Για του λόγου το αληθές, συνολικά τέσσερις τοποθετήσεις από τους Θάνο Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδη αποτελούν ουσιαστικά «άδειασμα» της πολιτικής και των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

10/11/2021: Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την τηλεοπτική εμφάνιση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ελλάδας Άδωνη Γεωργιάδη, την 10η Νοεμβρίου στον ΣΚΑΪ, με την οποία έθετε θέμα δημοκρατίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «το δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί».

Ο κ. Γεωργιάδης εμμέσως πλην σαφώς με αυτή την τοποθέτησή του υποστηρίζει πως δεν ζούμε σε δημοκρατικό κράτος, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών μετά προστίμου 100 ευρώ το μήνα μέχρι συμμορφώσεως.

Ads

29/10/2021: Έναν μόλις μήνα πριν από τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωνε στον ΣΚΑΪ, την αντίθεσή του στην επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, απορρίπτοντας και το σενάριο για υποχρεωτικό εμβόλιο στους άνω των 60:

«Κάποιος που προτείνει ότι άνω των 60 να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να μας πει: Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει δε θέλει; Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα άλλα φάρμακά σου και θα τα πληρώνεις;», έλεγε.

Κι έπειτα, επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως νομικού, τόνιζε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις συνταγματικές ισορροπίες» και με επίκληση στη «συνταγματική τάξη», δήλωνε ότι «βάζουμε υποχρεωτικότητα, όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας Υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής επιλογής», φέρνοντας ως παράδειγμα τους υγειονομικούς και όσους «περιθάλπουν ευπαθείς ομάδες».

Ήταν μάλιστα σαφής ότι «ένας άνθρωπος 80 ετών και πάνω που ο ίδιος δεν θέλει να εμβολιαστεί» και «κατά βάση ο ίδιος κινδυνεύει», εμπίπτει «στο πλαίσιο της ατομικής πλέον επιλογής» και η υποχρεωτικότητα εκεί προσκρούει στο Σύνταγμα, το ΣτΕ και την επιτροπή Βιοηθικής. Έλεγε δε ότι, ακόμα και αν η κυβέρνηση αλλάξει στάση στο μέλλον και λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων αρχίσει να συζητάει την επέκταση της υποχρεωτικότητας, αυτό θα γίνει για «κατηγορίες που συνταγματικά θα είναι ανεκτό».

6/7/2021:  Λίγους πριν, στις αρχές του Ιουλίου του 2021, ο ίδιος ο υπουργός, Θάνος Πλεύρης,  δήλωνε τότε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. πως η ευθύνη της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό φτάνει μέχρι το σημείο να υπάρχει επάρκεια εμβολίων, προκειμένου να δικαιολογήσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας.

«Τα εμβόλια τα έχουμε, τους στόχους θα τους πιάναμε. Το αν δε θέλει ο πολίτης να εμβολιαστεί με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να το βάλετε ότι φταίει η κυβέρνηση. Θα έφταιγε αν δεν είχα τα εμβόλια. Εάν δε θέλει να εμβολιαστεί ο πολίτης, είναι ευθύνη δική μου να τον πείσω ή ο ίδιος να πάει να εμβολιαστεί;», είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου ο Θ. Πλεύρης μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9.

20/9/2010:  Η θέση του κ. Πλεύρη, αρκετά χρόνια πριν, το 2010, όταν ήταν βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Βουλή, ήταν ακόμα πιο αντίθετη στη σημερινή πολιτική του υποχρεωτικού εμβολιασμού που εφαρμόζει. Τότε διατεινόταν ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να πανικοβάλει τους ασθενείς με το να τους λέει να εμβολιαστούν. «Δεν είμαστε στην ιπποκράτεια ηθική που ο γιατρός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει για το καλό του ασθενούς. Είμαστε στην φιλελεύθερη εποχή που ασθενής αποφασίζει τι θέλει να κάνει και δε θα πιέζεται».