«Ανέβηκαν» για μια ακόμη φορά οι τόνοι στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Ολομέλεια για ζητήματα ακρίβειας μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ads

Αντί του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο «κόπηκε» οριστικά απο τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανακοίνωσε ένα βοήθημα – ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και μισού μισθου στους υγειονομικούς. «Είναι μια στήριξη στα πλαίσια των δυνατότητων του προϋπολογισμού», είπε, δικαιολογώντας το περιορισμένο μέγεθος του βοηθήματος, αλλά και τον «κόφτη» που έχει μπει αφήνοντας εκτός ενίσχυσης πολλούς συνταξιούχους. 

Μητσοτάκης: Πρόσκαιρο το κύμα ακρίβειας, θα υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022

Αναφερόμενος στα ζητήματα ακρίβειας υποστήριξε ότι «υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών. Απότομη αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης μετά τα lockdown. Και αυτό ανέβασε τις τιμές και τον πληθωρισμό. Και οδήγησε κατά ένα μέρος και στην αύξηση της τιμής της ενέργειας».

Ads

Εξέφρασε την εκτίμηση δε ότι πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο, προσθέτοντας  πως κατά άποψη των κυβερνώντων «θα δούμε αποκλιμάκωση στο πρώτο τρίμηνο 2022».

«Η πραγματικότητα λοιπόν είναι πως η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% και την Ελλάδα να είναι στο 2,8%. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία πληθωρισμού για τον Οκτώβριο. Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα γι’ αυτό και το καλάθι στην πατρίδα μας παραμένει συγκριτικά καλύτερο σε σχέση με άλλες χώρες» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «η  γενεσιουργός αιτία των αυξήσεων, είναι οι αυξήσεις τιμής ρεύματος. Η αύξηση τιμής ενέργειας είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου, έχει οικονομικές και γεωπολιτικές αιτίες και επηρέασε όλες της ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή καθορίζεται από ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό και καθορίστηκε από υψηλή τιμή φυσικού αερίου. Αυτά είναι τα δεδομένα και τα αναφέρω όχι εφησυχάζοντας, καθώς η παραμικρή αύξηση τιμών επιβαρύνει τους πολίτες και την ανάπτυξη της χώρας».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι σήμερα τα νοικοκυριά έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα από ό,τι επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «και αυτό οφείλεται στην πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους».

«Οι επιχειρήσεις μπορούν να μετακυλίσουν το κόστος του ρεύματος – Τα νοικοκυριά δεν έχουν δει αυξήσεις»

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του παραδέχτηκε ότι υπάρχει σημαντική επιβάρυνση, προσθέτοντας όμως πως τα παραδείγματα αφορούν αποκλειστικά επιχειρήσεις. Υποστήριξε δε πως αυτό συμβαίνει, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει τα νοικοκυριά αντί των επιχειρήσεων, τα οποία όπως είπε «δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το κόστος παραπέρα». Ισχυρίστηκε δε πώς τα νοικοκυριά δεν έχουν δει αυξήσεις τους λογαριασμούς.

«Εμείς έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις. Εμείς πήραμε την απόφαση να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Γιατί τα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν το κόστος παραπέρα. Για την επιχείρηση η ενέργεια είναι πρώτη ύλη. Είναι ένας συντελεστής παραγωγής. Έχει τη δυνατότητα είτε να κάνει μεγαλύτερες ρυθμίσεις, είτε να περάσει την αύξηση παραπέρα. Για αυτό δεν δείξατε κανένα λογαριασμό νοικοκυριού γιατί εκεί δεν υπάρχουν αυξήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως όταν ο κ.Τσίπρας μιλά για τα μνημόνια θυμίζει «τη γνωστή ιστορία με τον πυρομανή που φωνάζει την Πυροσβεστική» και πρόσθεσε: «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια», προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε επίσης εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη για να πληρώσει το δικό του αχρείαστο μνημόνιο και είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός που κυβέρνησε και έχασε τρεις εκλογές με εννέα και δέκα μονάδες».

Τσίπρας για «τετράπτυχο Μητσοτάκη»: «Έλλειμμα κατανόησης, προχειρότητα, ιδεοληψία, εθισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αδυναμία να ανταποκριθεί στην υπαρξιακή αγωνία των πολιτών.

«Όσοι παρακολούθησαν την ομιλία Μητσοτάκη μάλλον αισθάνθηκαν ότι απευθύνεται σε άλλη χώρα και άλλο λαό. Επιεικής η έκφραση. Δεν έχει κατανοήσει τι συμβαίνει στην χώρα και τον ελληνικό λαό δήλωσε ο κ. Τσίπρας και προσέθσε ότι «Με την σημερινή του τοποθέτηση εν μέσω σαρωτικού κύματος ακρίβειας δείχνει την αδυναμία να ανταποκριθεί στην υπαρξιακή αγωνία της πλειοψηφίας συμπολιτών».
Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το 4πτυχό που σκιαγραφεί την στάση και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης. Έλλειμμα κατανόησης – Εμμονή σε αποτυχημένες πολιτικές – Εθισμός σε εξυπηρέτηση συμφερόντων – Προχειρότητα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πορεύεται με μόνο με δημιουργική λογιστική και ψέματα. «Στη ΔΕΘ είπατε ότι με τα ψίχουλα 9 ευρώ δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά αναγκαστήκατε να διπλασιάσετε – και πάλι δεν επαρκεί – μετά είπατε ότι αν δεν είχατε δώσει αυτά οι αυξήσεις θα ήταν 10 φορές μεταλύτερες. Ψέματα, γιατί δεν είπατε 100, τσάμπα είναι. Επαναλαμβάνετε δήθεν μέτρα για να τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις και να λέτε πως δεν φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση. Το μαθαμε το τροπάριο. Παγκόσμια κρίση η πανδημία, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές σε θανάτους σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Παγκόσμια η κλιματική κρίση, αλλά εδώ καήκανε τα περισσότερα στρέμματα δάσους αναλογικά με την έκταση της χώρας. Παγκόσμια η ενεργειακή κρίση, αλλά εδώ είμαστε πρωταθλητές στην χονδρική ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίει ο κακός μας ο καιρός, η συγκυρία και όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

Υπογράμμισε ότι «Έχετε ιδεοληπτική εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές περί αυτορρύθμισης της αγοράς. Τι έχετε κάνει τόσους μήνες για να παρέμβετε στους μηχανισμούς ρύθμισης της αγοράς; Τι έλεγχοι και τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί από φορείς και την ΓΓ προστασίας Καταναλωτή; Τι κάνει η ΡΑΕ; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Έχετε ευθύνη για την αδράνεια. Μήπως κρύβεστε εσείς πίσω από την αδράνεια αυτή;».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «Επί ημερών μας η ΔΕΗ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι deals. Στην εργασία για τον ΣΕΒ, στο ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις. Με τους σχολάρχες, με τους κλινικάρχες στην Υγεία. Είστε κυβέρνηση των deals. Τα deals σας έχουν κοστίσει, οι καταναλωτές βλέπουν τους λογαριασμούς στο θεό. Τον Απρίλη του 19 αποφασίσαμε να δίνουμε κάθε Μάιο ολόκληρη τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τη μισή για τους υψηλότερους. Ενώ υποσχεθήκατε ότι θα τη διατηρήσετε, δίνετε τα 900 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και σήμερα ανακοινώσατε 250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού καταργήσατε την 13η σύνταξη που λέγατε «ψίχουλα». Αυτός είστε» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Κύριε Μητσοτάκη, είστε αρνητής της πραγματικότητας»

Κατά την δευτερολογία του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό. «Ανησυχώ για την ανεπάρκειά σας. Ανησυχώ γιατί είστε αρνητής της πραγματικότητας, ανησυχώ γιατί έχουμε έναν πρωθυπουργό που το μόνο που θέλει να κάνει είναι η επικοινωνία και η εικόνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχω ευθύνη ως σημερινός αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός πρωθυπουργός, να είμαι εδώ και να καταγγέλλω στον ελληνικό λαό, που είναι ο τελικός κριτής. Και κοντοζυγώνει η ώρα» επεσήμανε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη η ανησυχία του μέσου πολίτη που παρακολουθεί, που βλέπει την ακρίβεια να τον πνίγει, στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, μεγάλωσε. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αρνητής της πραγματικότητας. Λέει τα ίδια που έλεγε και για την πανδημία, ότι νικήσαμε, ότι πάμε στο τελευταίο μίλι, ότι η ακρίβεια θα είναι προσωρινή. Η κα Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, προεξοφλεί ότι το πρόβλημα της ακρίβειας ήρθε για να μείνει και ότι η άνοδος στις τιμές της ενέργειας θα διαρκέσουν περισσότερο από την πανδημία. Αυτό είναι το επίπεδο της παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη».

Σκανδαλίδης: «Ασπιρίνες για βαριά νόσο τα μέτρα για ακρίβεια αλλά το ΚΙΝΑΛ θα τα στηρίξει»

Μεταβατικά, πρόσκαιρα και ελάχιστης απόδοσης χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, σημειώνοντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τα μεγέθη του πληθωρισμού και της ακρίβειας κατά το δοκούν για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους. Ωστόσο, όπως σημείωσε ότι τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα τα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής παρότι, όπως είπε, «είναι ασπιρίνες για τη βαριά νόσο».

«Το θέμα της ακρίβειας πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινωνικούς όρους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ καλώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να σκεφτούν τις δυσκολίες που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πώς παρουσιάζουν μόνο το μέρος της αλήθειας που τους συμφέρει, όπως ο εισαγόμενος πληθωρισμός που πράγματι ανεβάζει την ακρίβεια. «Αποκρύψατε το μέρος της αλήθειας ότι η Ελλάδα, ήταν και πριν μια ακριβή χώρα», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Κουτσούμπας: «Κάλπικη αντιπαράθεση» ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα

Επίθεση εξαπέλυσε σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,, κάνοντας λόγο για «κάλπικη αντιπαράθεση» ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

«Είστε όλοι συνένοχοι για την μεγάλη μείωση των μισθών. Και στη συνέχεια για το πάγωμα τους για μια δεκαετία. Για την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, την φοροαφαίμαξη του ελληνικού λαού, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη πράσινη μετάβαση που χύνουν λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων. Είστε συνένοχοι για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ιδιαίτερα οι νέοι και οι μεγάλες ηλικίες που πλησιάζουν στη σύνταξη. Είστε συνένοχοι για την σημερινή κατάντια του δημόσιου συστήματος υγείας, την κατάσταση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Βαρουφάκης: «Έχετε φτιάξει ένα Μήτσο-Verse μέσω της αναξιοπιστίας σας κ. Μητσοτάκη»

«Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό για την ακρίβεια, θα φανταζόμουν ότι πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο. Το αυτό ακούγοντας και τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί ότι είναι το ίδιο. Τα 13 αυτά χρόνια δεν αντιμετωπίζουν οι πολίτες ακρίβεια; Ακόμα και όταν έπεφταν οι τιμές, αν θυμάστε έπεφταν και οι μισθοί και οι συντάξεις των πολιτών», είπε κατά την αρχική ομιλία του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. 

«Η ακρίβεια, η αναξιοπρέπεια και η ανέχεια είναι δεδομένη όμως εδώ και 13 χρόνια με τις πολιτικές της φτωχοποίησης σας. Ο ένας κάνει αυτό που κάνει και ο άλλος. Η ακρίβεια όμως, η ανέχεια και η αναξιοπρέπεια για τους πολλούς δεν αλλάζει με φιλοδωρήματα, όσο ζούμε μέσα στην χρεοδουλοπαροικία», ανέφερε και πρόσθεσε:  «Πέρα από αυτά ωστόσο υπάρχει και η αναξιοπιστία. Κανένας δεν ξεχνάει ότι η ΕΛΣΤΑΤ με τα τεράστια ψεύδη και τα Greek statistics, μιλούσε για αύξηση 0,2% του πληθωρισμού, των τιμών δηλαδή σαν να λέμε με το πέρασμα από την δραχμή στο ευρώ, κάτι που βέβαια κανένας Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν εμείς δεν έχουμε στην τρισάθλια ΕΛΣΤΑΤ. Τα Greek statistics αποδεικνύουν ότι είναι εδώ. Έχετε φτιάξει ένα Μήτσο-Verse μέσω της αναξιοπιστίας σας κ. Μητσοτάκη». 

Βελόπουλος: Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα φορολογικά για οικογένειες

O πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα την ακρίβεια, αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της ενέργειας στη χώρα μας, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση εσφαλμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.