Δεν επαληθεύονται οι ελπίδες των συνταξιούχων, των χαμηλά αμειβόμενων, των ανέργων κ.α. για το κοινωνικό μέρισμα του 2021, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα περιοριστεί σε  250 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και πολίτες με αναπηρία και μισός μισθός για τους υγειονομικούς. Είναι μια «στήριξη στα πλαίσια των δυνατότητων του προϋπολογισμού», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο βοήθημα που εξήγγειλε.  

Ads

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή για την ακρίβεια ανακοίνωσε:

  • 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Όπως διευκρίνισε, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου. Το βοήθημα αναμένεται να λάβουν περίπου 100.000 υγειονομικοί, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.
  • Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειάς τους.
  • Το ίδιο επίδομα θα χορηγηθεί σε 173.000 πολίτες με αναπηρία. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, περίπου 173.000 άτομα. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και το μέτρο κοστολογείεται στα 43,5 εκατ. ευρώ.

Οι «κόφτες» και οι συνταξιούχοι που μένουν εκτός

Εκτός της ενίσχυσης των 250 ευρώ μένουν όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και οι άνεργοι. Επίσης και για τους συνταξιούχους το βοήθημα έχει κόφτες, αφήνοντας εκτός χιλιάδες ανθρώπους βάζοντας αυστηρά όρια με το φορολογητέο εισόδημα. Φορολογητέο εισόδημα είναι το εισόδημα που απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών που εκπίπτουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. από το ακαθάριστο εισόδημα.

Ads

Αναλυτικότερα, δικαιούχοι της ενίσχυσης των 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη είναι:

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 205 εκατ. ευρώ.