Την εμπειρία μίας οικογένειας Κούρδων καταγράφει το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, η οποία απ’ ότι φαίνεται απέχει από την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι «μια άψογη δομή, με άψογες συνθήκες με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., με καθαρές εγκαταστάσεις, με παιδικές χαρές για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά – δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κατάσταση στο παρελθόν». 

Ads

Συγκεκριμένα, η οικογένεια αυτή των Κούρδων ανέφερε στο ΕΣΠ ότι «Υπάρχουν μέρες που χρειάζεται να κατέβουμε στο κέντρο για να πάμε στο νοσοκομείο, στο φαρμακείο, να συναντήσουμε δικηγόρο. Έκανα χειρουργική επέμβαση εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να παρακολουθούμαι τακτικά από γιατρό. Στη νέα δομή υπάρχει γιατρός μόνο τις πρωινές ώρες. Για όλα αυτά χρειάζεται να μετακινούμαστε στο Βαθύ και χρήματα δεν υπάρχουν. Μέσα στο καμπ δεν υπάρχει σουπερμάρκετ, το γεύμα που μοιράζουν μέσα ούτε τρώγεται ούτε αρκεί. […] Τραγική ήταν η κατάστασή μας πριν στο παλιό καμπ και τώρα στη νέα δομή είναι πάλι τραγική – πολλές φορές σκας, πνίγεσαι κλεισμένος εκεί μέσα».

Σύμφωνα με την efsyn η νέα δομή λειτουργεί περισσότερο σαν φυλακή, που περιβάλλεται με διπλό συρματόπλεγμα και φυλάσσεται από 50 ένστολους ανά βάρδια. 

Η είσοδος και η έξοδος επιτρέπονται μόνο στο προβλεπόμενο ωράριο. Ο έλεγχος είναι εξαντλητικός, τόσο για τους διαμένοντες όσο και για επισκέπτες που παρέχουν υπηρεσίες: φυσική έρευνα, έρευνα σάκων, ανιχνευτής μετάλλων. Αν κάποιος δεν δώσει το «παρών» στην απογραφή, μπορεί να χάσει τη δυνατότητα διαμονής, το οικονομικό βοήθημα και τη σίτιση που παρέχεται. Οι διαμένοντες βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση από κλειστό σύστημα παρακολούθησης που μεταδίδει βίντεο στην αστυνομία σε πραγματικό χρόνο.

Ads

Τέλος, το ΕΣΠ επισημαίνει στην αναφορά του ότι «Η επιβολή διεξαγωγής όλων των εκδηλώσεων της ζωής των ανθρώπων αυτών εντός μιας κλειστής δομής, στο πλαίσιο αυστηρού προγραμματισμού και ελέγχου, συνεπάγεται την απουσία ιδιωτικής ζωής, την καταστροφή της ταυτότητας και της αξιοπρέπειάς τους», ενώ προσθέτει ότι υπάρχει πολιτική στέρηση της ελευθερίας και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.