Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν την εκστρατεία που συντελείται από φιλοκυβερνητικά μέσα, λαμβάνοντας μάλιστα και χώρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εναντίον της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέιγκελ.

Ads

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Ολλανδή δημοσιογράφος Ingeborg Beugel επέκρινε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των προσφύγων και ότι υποκρίνεται διαρκώς. 

«Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα pushbacks; Μην προσβάλλετε τη νοημοσύνη μας. Πρόκειται για βίαια, βάρβαρα pushbacks» σημείωσε μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη και διερωτήθηκε «γιατί η Ελλάδα δεν λέει την αλήθεια, η οποία είναι ότι οι Βρυξέλλες την άφησαν μόνη και για αυτό κάνει βάρβαρα pushback;» και «γιατί η Αθήνα δεν χτυπά άλλο την πόρτα της ΕΕ ζητώντας κατανομή προσφύγων;». Σημείωσε μάλιστα ότι σε Ελλάδα και Ολλανδία θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό από την ερώτηση της δημοσιογράφου, διέψευσε όσα ανέφερε η δημοσιογράφος και απάντησε σε έντονο ύφος: «Δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ και να με προσβάλετε. Είμαι ξεκάθαρος;».

Ads

Μετά την παρέμβαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της οργάνωσης Women in Journalism αλλά και του παρατηρητηρίου Mapping Media Freedom, σειρά έχουν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι προτρέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να καταδικάσει τις απόπειρες συκοφάντησης της Ingeborg Beugel».