Τον Δεκέμβριο κλείνουν 30 χρόνια από την ημέρα που η κόκκινη σημαία έπαψε να κυματίζει στο Κρεμλίνο. Ήταν το τέλος μιας ολόκληρης εποχής που ξεκίνησε από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και η αρχή μιας νέας ιστορικής περιόδου, αυτής που ζούμε σήμερα.

Ads

Ποιες όμως ήταν οι βαθύτερες αιτίες της κατάρρευσης μιας μεγάλης δύναμης, που είχε συναρπάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και κυριαρχούσε για δεκαετίες στην Ανατολική Ευρώπη ; Ποια ήταν η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους  Σοβειτικούς πολίτες;  Ήταν τα λάθη της ηγεσίας που έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο ή οι δομικές αδυναμίες του κομουνιστικού συστήματος;

Ανταποκριτής τα κρίσιμα χρόνια της «περεστρόικα» στη Μόσχα, συστηματικός παρατηρητής των εξελίξεων, ο Στέλιος Κούλογλου έγραψε τότε ένα βιβλίο που υμνήθηκε από τον διεθνή και τον ελληνικό τύπο. Εξαντλημένο εδώ και πολλά χρόνια, το «Μία φορά και έναν καιρό ήταν μία Σοβιετική Ένωση» τυπώθηκε ξανά και διανέμεται δωρεάν στους νέους συνδρομητές του Tvxs.

Για το βιβλίο είχαν γράψει:

► «Το βιβλίο “Μία φορά και έναν καιρό ήταν μία Σοβιετική Ένωση” αναζητά τα νήματα που συνδέουν το αβέβαιο μέλλον της Ρωσίας με το ταραχώδες παρελθόν της και διηγείται μια συναρπαστική ιστορία». (TLS – The Times Literary Supplement).

Ads

► «Μία λαμπρή συμβολή στην κατανόηση της κατάρρευσης… Θυμίζει το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Τζον Ριντ “Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο”». (Λ. Κύρκος – Αυγή)

► «Η ιστορία της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης όπως δε φαίνεται στα δελτία ειδήσεων και δε γράφεται στις εφημερίδες». (Βήμα)

► «Υπεύθυνο και πολύ καλογραμμένο». (Φ. Βασιλακάκη – Ελευθεροτυπία)

«Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο… Φυσικός αυτουργός ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου και η μοναδική πένα του». (Status)

► «Γραφή διεισδυτική και αναλυτική… Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα». (Αντί)

► «Δημοσιογραφικό μυθιστόρημα γραμμένο με συναρπαστικό τρόπο. Μια από τις πιο πλήρεις και ενημερωτικές ζωντανές μαρτυρίες των τελευταίων χρόνων… Ένα από τα πιο αξιόλογα του είδους σε διεθνές επίπεδο». (Π. Βασιλόπουλος –  Οικονομικός Ταχυδρόμος) 

Κάντε συνδρομή στο Tvxs

image