Ορυμαγδό αντιδράσεων αλλά και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η  απόφαση του πενταμελούς εφετείου της Αθήνας με την οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής του καταδικασμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη.

Ads

Ήδη η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειου Πλειώτα, ο οποίος ζήτησε τον φάκελο  της σχετικής απόφασης προκειμένου να την μελετήσει και  να εξετάσει αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεσή της.

Την ίδια στιγμή όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν πως η εξέλιξη αυτή -εφόσον δεν αναιρεθεί- ανοίγει “παράθυρο” για ανάλογα αιτήματα εκ μέρους πολλών άλλων Χρυσαυγιτών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Διαβάστε επίσης ποιος είναι ο Γιώργος Πατέλης:

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο Γιώργος Πατέλης ήταν κεντρικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής ως πυρηνάρχης Νίκαιας, ενώ είχε ενεργό συμμετοχή και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κ. Παπαδάκης: Όταν αποφυλακίζεται το “νούμερο 10” σε βαρύτητα ποινής, έχουν σοβαρές ελπίδες και όσοι έχουν λιγότερα χρόνια καταδίκης

“Δε μιλάμε απλά για παράθυρο, αλλά για πόρτα ολόκληρη” σημειώνει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr αναφερόμενος στην απόφαση ο συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, και προσθέτει: “Κι αυτό γιατί ο Πατέλης είναι ένας από δέκα καταδικασθέντων με τη βαρύτερη ποινή. Ανήκει δηλαδή σε εκείνους με διψήφια σε αριθμό ετών ποινή, από 10 χρόνια δηλαδή και πάνω. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους επτά της ηγεσίας, στους οποίους επιβλήθηκαν 13-13,5 χρόνια, ο Πατέλης, ο Πανταζής και ο Καζαντζόγλου. ‘Ολοι οι υπόλοιποι έχουν 9 χρόνια και κάτω. Πρόκειται για 29 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι δύο έχουν ήδη αποφυλακιστεί, άρα μιλάμε για 27 άτομα που βρίσκονται στη φυλακή. Πλέον ο καθένας από αυτός εύλογα και με αξιώσεις θα ζητήσει την αποφυλάκισή του, εφόσον έχει επιτύχει κάτι τέτοιο ο Πατέλης που είχε περισσότερα χρόνια ποινής”.

Συνεχίζοντας αναφέρει με νόημα: “Όταν αποφυλακίζεται το νούμερο 10 σε βαρύτητα ποινής, όσοι βρίσκονται από τη θέση 11 έως 39 στη σχετική κατάταξη δεν είναι προφανές πως έχουν πολύ μεγάλες ελπίδες;”.

Επισημαίνει δε ότι “αναφορικά με την αιτιολογία που έχει χρησιμοποιήσει ο εισαγγελέας -όπως αναμεταδόθηκε τουλάχιστον από τα ΜΜΕ- οφείλω να πω πως δημιουργεί πρόβλημα και με όσους ενεπλάκησαν στη δολοφονία Φύσσα, καθώς ήταν αυτός (σσ ο Πατέλης) που την οργάνωσε, συγκεντρώνοντας το Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας στο σημείο. Εφόσον λοιπόν για εκείνον που έκανε τον συντονισμό δεν υπάρχει επικινδυνότητα, γιατί να υπάρχει για όσους κάνανε λιγότερα πράγματα; Είναι μεγάλη η ευθύνη που έχουν αναλάβει όσοι ψηφίσανε την αποφυλάκιση Πατέλη κι ευτυχώς που παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προκειμένου να ζητήσει τον φάκελο της υπόθεση προκειμένου να ασκήσει αναίρεση”.

Στο ερώτημα αν θα δούμε σύντομα άλλους καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με τον Πατέλη ο κύριος Παπαδάκηε απαντά: “Προφανώς και θα δούμε ανάλογα αιτήματα κι από άλλους χρυσαυγίτες που βρίσκονται στη φυλακή, εκτός κι αν συγκρατηθούν λόγω της πρωτοβουλίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βλέπαμε ακόμη και αύριο το πρωί ανάλογα αιτήματα αποφυλάκισης”.

Αναφορικά δε με την ανησυχία ότι μπορεί να διευκολυνθούν ακόμη και τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής διευκρινίζει: “Δεν μπορώ να πω πως θα είναι το ίδιο εύκολο και για αυτούς. Κι αυτό γιατί εναντίον των συγκεκριμένων επτά καταδικασθέντων υπάρχει και έφεση κατά της χαμηλής ποινής τους από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών. Για όλους τους υπόλοιπους όμως έχει γίνει πολύ ευκολότερο”.

“Εν πάση περιπτώσει, πεποίθησή μου είναι πως είναι ο λαός που πρέπει να πάρει στα χέρια του το ζήτημα και να φράξει τον δρόμο και στον φασισμό και στην δικαστική αυθαιρεσία” καταλήγει ο κύριος Παπαδάκης. 

Θ. Καμπαγιάννης: Η δική τους μακρινή δικαιοσύνη με “δύο μέτρα και δύο σταθμά”

Από τη δική του μεριά, ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με ανάρτησή του στο facebook υπενθυμίζει -μεταξύ άλλων- ότι “αναστολή της πρωτόδικης ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, το πολυπόθητο 497 του ΚΠΔ, που μάταια ζητείται σε τόσες και τόσες υποθέσεις ήσσονος σημασίας, χορηγείται σε βαρύτατης απαξίας αξιόποινες πράξεις”, κάνοντας λόγο για “δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη έχει ως εξής:

“Η δική τους, μακρινή δικαιοσύνη

Δικαστές που κρίνουν ότι ο πρωτοδίκως καταδικασθείς δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αν και αυτός έχει καταδικαστεί για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που δρούσε με το δόγμα «ό,τι κινείται σφάζεται» (Μικρή λεπτομέρεια: το δόγμα δίδασκε στα μέλη ο πρωτοδίκως καταδικασθείς). Εισαγγελείς που υμνούν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι το αμετάκλητο της καταδίκης. Ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες και κοινωνικοί λόγοι που λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από την έδρα. Αναστολή της πρωτόδικης ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, το πολυπόθητο 497 του ΚΠΔ, που μάταια ζητείται σε τόσες και τόσες υποθέσεις ήσσονος σημασίας, χορηγείται σε βαρύτατης απαξίας αξιόποινες πράξεις.

Μέχρι να δούμε τη δικαιοσύνη να λειτουργεί έτσι στην δικαστηριακή καθημερινότητα… μέχρι τότε: σήμερα η δικαστική εξουσία έβγαλε από τη φυλακή (με θετική εισαγγελική πρόταση και απόφαση κατά πλειοψηφία) τον οργανωτή του χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Μια δική τους δικαιοσύνη, μια άλλη δικαιοσύνη, τόσο μακρινή για τα δεδομένα του ποινικού μας συστήματος, για την ακρίβεια δύο δικαιοσύνες: δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες: δεν υπάρχει πίσω από αυτή την υπόθεση μια ισχυρή φαμίλια που έχει χάσει τον άνθρωπό της – υπάρχει μια λαϊκή οικογένεια από το Κερατσίνι. Δεν υπάρχει η πρεσβεία μιας ισχυρής χώρας που να τρώει τον κόσμο με τα τηλέφωνά της – υπάρχει μόνο η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει το φόβητρο της αντιτρομοκρατικής και των εισαγγελέων της – υπάρχει μόνο το αίτημα για δικαιοσύνη που ανάγκασε το κράτος, αλλά ποτέ δεν το μετασχημάτισε.

Κανένας θεσμός της αστικής κοινωνίας, καμία εξουσία, δεν πρόκειται να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στη φασιστική απειλή. Μόνο η δράση ενός εξωθεσμικού, δημοκρατικού κινήματος αποτελεί ικανή συνθήκη για το τσάκισμα του φασισμού. Αυτό το κίνημα οργανώνουμε, με τη δική του πολιτική, τους δικούς του στόχους, τους δικούς του θεσμούς. Και ένα από τα καθήκοντα αυτού του κινήματος είναι και η παρέμβαση στο Εφετείο της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής που (μην ξεχνιόμαστε) θα αρχίσει τους επόμενους μήνες: για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που σφάγιασαν μετανάστες, μουσικούς, συνδικαλιστές και αντιφασίστες, θα επιστρέψουν στη φυλακή για να εκτίσουν το σύνολο της ανασταλείσας ποινής τους”.