Ερωτήματα πυροδότησαν, σχετικά με την υπόθεση Novartis, οι τελευταίες εξελίξεις με την απαλλαγή του Νίκου Μανιαδάκη από το Δικαστικό Συμβούλιο -που κατηγορούνταν για παθητική δωροδοκία- αλλά και την άμεση δημόσια παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία θολώνει ακόμα περισσότερο το τοπίο, καθώς φαίνεται να «αδειάζει» την ίδια την απόφαση της δικαοσύνης

Ads

Συγκεκριμένα, το Δικαστικό Συμβούλιο με απόφασή του και με ανάλογη εισαγγελική εισήγηση, απάλλαξε τον κ. Μανιαδάκη από την κατηγορία για δωροδοκία που απήγγειλε πριν τρία χρόνια εναντίον του η Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία αρχικά τον είχε καταστήσει προστατευόμενο μάρτυρα.

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης ήταν ότι ο Νίκος Μανιαδάκης ουδέποτε ήταν διορισμένος σύμβουλος υπουργών Υγείας ενώ η κατηγορία αφορούσε χρηματισμό αξιωματούχων από την Novartis.

Σημειώνεται, πως στο παρελθόν ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί ότι ο Μανιαδάκης ήταν άτυπος σύμβουλός του. Μάλιστα το φως της δημοσιότητας είχαν δει 13 mail μεταξύ του κ. Μανιαδάκη και του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2013 – Ιούνιος 2014. Από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των δύο φαινόταν πως ο κ. Μανιαδάκης είχε λόγο για τις τιμολογήσεις φαρμάκων.

Ads

Ανατροπή από Γεωργιάδη

Ενώ η δικαστική απόφαση για τον κ. Μανιαδάκη στηρίχτηκε στο γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε συνεργάτης του υπουργού -παρά τα e-mails που δείχνουν το αντίθετο- ο κ. Γεωργιάδης, στο άκουσμα της απόφασης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ομολόγησε ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν πράγματι συνεργάτης του. 

«Ο κ.Μανιαδάκης, συνεργάτης μου κατά το διάστημα της θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας, εργαλειοποιήθηκε από την κα Τουλουπάκη και τελικά κατηγορήθηκε ως κομιστής χρημάτων της εταιρίας αυτής και σε μένα και σε άλλους. Απηλλάγη με βούλευμα ως απολύτως αθώος» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης δημιουργώντας ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον κ. Μανιαδάκη.

Ανακοίνωση συνηγόρου Μανιαδάκη

Ο συνήγορος του κ. Μανιαδάκη εξέδωσε ανακοίνωση μετά το απαλλακτικό βούλευμα στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινικής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του.

Τρία χρόνια αργότερα το Δικαστικό Συμβούλιο, συντασσόμενο πλήρως με τη σχετική Εισαγγελική πρόταση και την διάταξη έκδοσης τυπικών κλήσεων της Ανακρίτριας Διαφθοράς κατέληξε ομόφωνα στην απαλλαγή του καθηγητή Νικόλαου Μανιαδάκη με τις εξής σκέψεις:

“i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […],

ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […],

iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […],

iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […],

v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […].

Με τις ανωτέρω σκέψεις το Δικαστικό Συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπηρεσιακή πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά του και συνακόλουθα δεν μπορεί να γίνει κατηγορία σε βάρος του για την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη”.

Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του».