To 20% των ασθενών covid που μεταφέρθηκαν από τα νησιά τον τελευταίο μήνα, στα νοσοκομεία της Αθήνας, ήταν εμβολιασμένοι σύμφωνα με έγκυρες πηγές του tvxs.gr.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήθηκαν 60 αεροδιακομιδές, και οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ διαπιστώνουν πως ανάμεσα στους εμβολιασμένους ασθενείς, ήταν αρκετοί νέοι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι διακομιζόμενοι είναι διασωληνωμένοι, ή ότι χρήζουν άμεσης εισαγωγής σε ΜΕΘ για διασωλήνωση, ωστόσο πρόκειται για σοβαρά περιστατικά που δεν μπορουν να αντιμετωπιστούν τοπικά με ασφάλεια», λένε στο tvxs εργαζομενοι στο ΕΚΑΒ.

Το tvxs.gr  ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ να σχολιάσει τα ευρήματα του ρεπορτάζ , αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση.

Τα ποσοστά εμβολιασμένων πολιτών που νοσούν, επαναφέρουν τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη να παρθούν από την πολιτεία ουσιαστικά μέτρα, ανάγκη την οποία υπογραμμίζουν οι υγειονομικοί, που επιμένουν επίσης να δοθεί  έμφαση στα μέτρα ασφάλειας  -ανεμβολίαστων αλλά και εμβολιασμένων- πολιτών.

Ads

«Φράσεις όπως εκείνη του κ. Σκέρτσου ότι οι εμβολιασμένοι έχουν κανονική ζωή, δεν βοηθούν τους πολίτες να αντιληφθούν ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν μέτρα προστασίας. Οι εμβολιασμένοι είναι σαφώς πιο προστατευμένοι, ωστόσο όταν το ιικό φορτίο στην κοινότητα μεγαλώνει, μπαίνουν και εμβολιασμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό συνέβη στα νησιά που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι λόγω του τουρισμού μεγαλύτερη  διάδοση του ιού» λέει γιατρός στο tvxs.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  ο κ. Σκέρτσος στις 24 Αυγούστου, ένα 9% των ασθενών σε ΜΕΘ ήταν εμβολιασμένοι: «319 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι λόγω COVID. Από αυτούς οι 291 (91%) είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, και μόλις 28 (9%) είναι εμβολιασμένοι».

Υπολογίζεται ότι στις covid κλινικές το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 25%. Άγνωστο παραμένει το ποσοστό  εμβολιασμένων -νοσησάντων στα ημερησια κρόυσματα του ΕΟΔΥ, στοιχείο που δεν ανακοινώνεται παρότι είναι γνωστό στα υπουργεία Υγείας αλλά στο υπουργείο Πολιτικης Προστασίας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.