Οι ιαχές για τον «νέγρο» συμπατριώτη που ξαφνικά αγαπήσαμε, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, καλό είναι να δώσουν τη θέση τους σε έναν σοβαρό προβληματισμό για τους μετανάστες και το μέλλον της χώρας.
 
 Ο σταρ του NBA υπογραμμίζει με τις επιτυχίες του πόσο η χώρα επωφελήθηκε από έναν μετανάστη, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή: θα μπορούσε να μην είχε ασχοληθεί με το μπάσκετ αν τον κατάπινε η μάχη της επιβίωσης και η έλλειψη υποδομών για την αξιοποίηση ταλέντων. ΄Η να μην μπορέσει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν του έδινε διαβατήριο.
 
Ανάμεσα στους ανθρώπους που θεωρούμε ανεπιθύμητους και κλοτσάμε στα σύνορα, σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι Γιάννηδες. Με το πείσμα, την εργατικότητα και την ακεραιότητα χαρακτήρα που διαθέτει ο Αντετοκούνμπο και τα αδέλφια του. Και μπορούν να φανούν χρήσιμοι στην Ελλάδα.
 
Η προχθεσινή Εστία, δημοσιεύει τη μελέτη της Επιτροπής  Foresight, μιας  συμβουλευτικής ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου που, όπως γράφει, κάνει έρευνες και προβλέψεις για το μέλλον. Η έρευνα της επισημαίνει πώς ο πληθυσμός της χώρας θα συρρικνωθεί δραματικά. Το 2040 η Ελλάδα θα είναι στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση πληθυσμού στις παραγωγικές ηλικίες.
 
Αφήνω τις κοινωνικές επιπτώσεις, με τη γραμματική και τη στίξη της εφημερίδας: «Ἐπίσης θά ὑποστεῖ τήν μεγαλύτερη μείωση τοῦ συνολικοῦ δείκτου παραγωγικότητος στήν ΕΕ, λόγω τῶν ἐπιπτώσεων ἀπό τήν γήρανση τοῦ πληθυσμοῦ της καί τούς χαμηλούς ρυθμούς γεννήσεων. Αὐτό σημαίνει ὅτι θά ὑπάρξουν ἐπιπτώσεις στήν ἀπασχόληση καί τήν οἰκονομική ἀνάπτυξη, τήν βιωσιμότητα τῶν δημοσίων οἰκονομικῶν καί τῶν συστημάτων Ὑγείας καί Συνταξιοδοτήσεως».
 
Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληγε ένα πρόσφατο άρθρο του Μανώλη Δρεττάκη στην ΕφΣυν, με τον τίτλο «Εφιαλτική προβολή του πληθυσμού της χώρας μας το 2100».  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που στηρίζεται πάντα σε συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, βασίζει την παρέμβαση του σε μια ανάλυση από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) για τις προβολές του πληθυσμού των κρατών-μελών της Ε.Ε. ανά πενταετία από το 2020 μέχρι το 2100.
 
Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από υποθέσεις για τη γονιμότητα, τη θνησιμότητα και τη μετανάστευση ( καθαρή εισροή μεταναστών) σε κάθε κράτος-μέλος. Το άρθρο εξετάζει την προβολή του πληθυσμού της χώρας μας το 2060 και το 2100 σε σχέση με το 2020,  με δύο βασικά σενάρια: με μετανάστες και χωρίς μετανάστες.

Ads

image
 
Από τον πίνακα προκύπτει ότι ο εκτιμώμενος πληθυσμός της Ελλάδας το 2100 με μετανάστες θα ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια, ενώ χωρίς μετανάστες θα είναι σχεδόν ο μισός εκείνου του 2020, «ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο », σχολιάζει ο κ. Δρεττάκης. Ακόμη και με μετανάστες η χώρα μας θα έχει σοβαρή μείωση, αλλά χωρίς την ενσωμάτωση μεταναστών η Ελλάδα θα είναι τρίτη στη μείωση το 2060 και τέταρτη το 2100, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
 
H Ελλάδα θα συναγωνιστεί δηλαδή τη γειτονική Βουλγαρία, η οποία κατέχει το αρνητικό
παγκόσμιο ρεκόρ στη μείωση του -ήδη συρρικνωμένου- πληθυσμού της, που αναμένεται να μειωθεί κατά το ένα τέταρτο τα επόμενα 20 χρόνια(από 7 εκατ, σήμερα, στα 5 έως 5,5 εκατ περίπου).
 
Κάθε φορά που αυτές οι εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας εμφανίζονται, τα κόμματα και η ιδίως η δεξιά εξαγγέλλουν προγράμματα καταπολέμησης της υπογεννητικότητας με μηδενικά αποτελέσματα.
 
Η μοναδική ρεαλιστική λύση είναι η οργανωμένη κοινωνική ενσωμάτωση μερίδας των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα. Το βασικότερο αντεπιχείρημα που συνήθως προβάλλεται, ότι θα πάρουν τις -λιγοστές- δουλειές των ντόπιων δεν στέκει σε σοβαρή οικονομική ανάλυση. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα από άλλες χώρες όπως η Ιταλία, όπου οι μετανάστες κατευθύνθηκαν σε αγροτικές περιοχές και επαγγέλματα (τα οποία δεν έλκουν πια τους Έλληνες νέους) δίνοντας και το φιλί της ζωής σε χωριά και κωμοπόλεις που ερήμωναν.
 
Ο κίνδυνος πολιτιστικής ή θρησκευτικής αλλοίωσης, επιχείρημα που επίσης χρησιμοποιείται, αν υπάρχει, μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλες πολιτικές ενσωμάτωσης στον κοινωνικό ιστό. Η οικογένεια Αντετοκούνμπο είναι το καλύτερο παράδειγμα, αν θέλουμε πραγματικά να βγάλουμε κάποιο δίδαγμα για το μέλλον. 
 
H φωτογραφία από το AntetokounBros Academy, Onassis Media Office