Ο προηγούμενος σύμβουλος του Βρετανού Πρωθυπουργού, κ Dominic Cummings,  κατέδειξε σε μια επτάωρη και πολύ δεικτική παρουσία του στην Βουλή, ότι ο Μπόρις Τζόνσον υπήρξε ένα εντελώς ακατάλληλο πρόσωπο «για την δουλειά» της πανδημίας. Με πράξεις ή παραλείψεις του, συνέβαλε σε δεκάδες χιλιάδων αποτρέψιμους θανάτους.
 
Η κυβέρνηση Τζόνσον, σήμερα, υλοποιεί ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία. Προφανώς επιθυμεί να μείνει στην μνήμη των ανθρώπων γι’ αυτό κι όχι για τις παλινωδίες της, τα προβληματικά συστήματα ιχνηλάτησης, τα αμφίσημα μηνύματα της, τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού ή πολύ περισσότερο την έκρηξη θανάτων στα βρετανικά γηροκομεία, που οφειλόταν στο ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς έφευγαν από τα νοσοκομεία χωρίς να έχουν προηγούμενα ελεγχθεί για κορωνοιό, διασπείροντας τον.
 
Η βρετανική κυβέρνηση εμφανίζεται σήμερα, παρά την επιδημιολογική εικόνα, διστακτική στο να αποφασίσει την πλήρη άρση των περιορισμών κι αυτό επηρεάζει και τον ελληνικό τουρισμό. Φαίνεται ότι ο κ Τζόνσον αισθάνεται ιδιαιτέρως εκτεθειμένος από το ιστορικό του και τις αποκαλύψεις Κάμμινγκς.
 
Εξ άλλου το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί την απειλή της μετάλλαξης δέλτα φαίνεται με ματιά από την γελοιογραφία του Guardian και τον υποτιθέμενο διάλογο της μετάλλαξης με τους «βιαστικούς» τουρίστες.
 
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
 
Κατά τις επόμενες ημέρες, ο κ Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ξανανοίξει πλήρως όπως σχεδίαζε, παρά την ανάδυση νέων πιο λοιμωδών μεταλλάξεων. Θα πάρει τις αποφάσεις του, ενώ οι βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν πως  το στέλεχος του ιού B.1.617.2, που αρχικά εντοπίστηκε στην Ινδία και είναι γνωστό πιά ως μετάλλαξη δέλτα, επεκτείνεται εκρηκτικά και απειλεί να οδηγήσει σύντομα την Βρετανία σ’ ένα τρίτο κύμα.
 
Δεν είναι όμως ακόμη σαφές αν η παραλλαγή δέλτα είναι και πιο φονική ούτε αν μπορεί αυτή ν’ αντισταθεί στο τρέχον βρετανικό εμβολιαστικό οπλοστάσιο. Πρώιμες εργαστηριακές και κλινικές μελέτες δείχνουν μια μεγαλύτερη αντοχή έναντι των εμβολίων και φαίνεται ότι άτομα ατελώς εμβολιασμένα, παραμένουν ευάλωτα!
 
Ωστόσο, οι νοσηλείες παραμένουν ακόμη χαμηλά και οι κλίνες ΜΕΘ covid, κενές. Την Δευτέρα στην Βρετανία ανακοινώθηκε ένας μόνο θάνατος από κορωνοιό. Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν όλο και πιο δύσκολο το να πει ο κ Τζόνσον στους Βρετανούς ότι χρειάζεται να περιμένουν κι άλλο.
 
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως τονίσει ότι το να καθυστερεί την πλήρη επανεκκίνηση πάει αντίθετα στις πεποιθήσεις του. Κι ότι δεν θέλει επ’ ουδενί να είναι αυτός που θα επιβάλλει στον πληθυσμό να περιμένει κι άλλο, πριν απολαύσει όλες τις ελευθερίες.
 
Εξάλλου ο ίδιος μπροστά στο ανοιξιάτικο λοκντάουν του 2020 είχε πει ότι αποτελούσε ένα τεράστιο «παλούκι» το να θίξει το πανάρχαιο, ακατάλυτο δικαίωμα του ελεύθερου λαού της Βρετανίας να επισκέπτεται τις πάμπς του. Όταν κήρυξε το δεύτερο εθνικό λοκντάουν, του Οκτωβρίου είπε το αμίμητο, που εν συνεχεία το αρνήθηκε, πως προτιμά να δει τα πτώματα σωρό παρά να «χτυπήσει» την χώρα  με ένα τρίτο λοκντάουν. Ασχέτως όμως προθέσεων, αναγκάστηκε σε τρία εθνικά λοκντάουν κατά τους τελευταίους 15 μήνες και μάλιστα από τα αυστηρότερα παγκοσμίως.
 
Αμφισβητήθηκε γι’ αυτό έντονα από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος του, που θεώρησε ότι κρύβεται με δειλία πίσω από τους επιστήμονες και ότι εντέλει ο πολιτικός λέων μετατράπηκε σε φοβισμένο ποντίκι. Η κριτική αυτή επισημαίνει ότι οι ηγέτες είναι που αποφασίζουν και οι επιστήμονες απλώς τους συμβουλεύουν. Οι Times μάλιστα έγραψαν ότι ο «πειρατής» του νεοφιλελευθερισμού μετατράπηκε σε έναν γραφειοκράτη των λοκντάουνς …
 
Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πρόσφατα το λογοπαίγνιο ότι δεσμεύεται από “data not dates” (εννοώντας επιδημιολογικά στοιχεία κι όχι από χρονοδιαγράμματα), όσον αφορά στο πότε η κυβέρνηση του, θα χαλαρώσει τους περιορισμούς. Το τελευταίο και μεγαλύτερο ‘άνοιγμα» αναμένεται προς το παρόν στις 21 Ιουνίου, όπου προβλέπεται να αρθούν όλοι οι νομικοί περιορισμοί για τις κοινωνικές επαφές. Αν αυτό ισχύσει, πολλοί προδικάζουν ότι θα συμπαρασύρει και τις τουριστικές οδηγίες.
 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
 
Οι Βρετανοί επιστήμονες διαθέτουν ένα από τα καλύτερα στον κόσμο συστήματα καταγραφής και διερεύνησης του γονιδιώματος. Η μετάλλαξη δέλτα θεωρείται τουλάχιστον κατά 40% πιο λοιμώδης, καθίσταται δε ταχέως κυρίαρχο στέλεχος στην Βρετανία και υπερκέρασε ήδη αυτήν που πρωτοπαρατηρήθηκε στην ΝΑ Αγγλία (βρετανική) Τα κρούσματα της δέλτα αναδιπλασιάζονται στην Βρετανία ανά οκτώ ημέρες. Βάσει δημοσιεύματος της Washington Post αφθονούν οι προειδοποιήσεις:
 
Οι επιστήμονες που ιχνηλατούν τα νέα κρούσματα εφιστούν όμως την προσοχή Ο κ Paul Hunter (καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia) λέει ότι δεν είναι μια εύκολη απόφαση αλλά μάλλον η δυσκολότερη από κάθε άλλη παρόμοια στο παρελθόν, δεδομένου ότι πιστεύει πως η Βρετανία βρίσκεται ήδη στην έναρξη ενός τρίτου κύματος.
 
Εάν η παραλλαγή δέλτα συνεχίζει ν’ αυξάνεται εκθετικά, πρόκειται να δούμε αληθινά υψηλά νούμερα τελικά Βέβαια, τα στοιχεία των νοσηλειών δεν δείχνουν εκσεσημασμένη αύξηση των σοβαρά πασχόντων πράγμα που παραδέχεται , ότι είναι το πιο βασικό κριτήριο. Θεωρεί πάντως ότι ο πρωθυπουργός μάλλον θα άρει τους τελευταίους περιορισμούς και πως αυτή θα είναι μια σωστή απόφαση με τα τωρινά δεδομένα, χωρίς να αποκλείει αλλαγή τους στο μέλλον.
 
Ο υπουργός Υγείας, κ Hancock, δήλωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και ότι μια μικρή καθυστέρηση στην άρση των περιορισμών είναι μάλλον η πιο σώφρων επιλογή. Ο κ Martin McKee , ειδικός της δημόσιας Υγείας στην Σχολή του Λονδίνου για την Υγιεινή και τις τροπικές νόσους, δήλωσε ότι τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο εύκολα θα αποδειχθεί ότι μεταδίδεται η παραλλαγή δέλτα. Το αν είναι 40% πιο λοιμώδης ή 70% πιο λοιμώδης κάνει τεράστια την διαφορά στις υγειονομικές επιπτώσεις.
 
Αν και οι νέοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, στην περίπτωση που εκατομμύρια νέων παραμείνουν ανεμβολίαστοι και τελικώς κολλήσουν, οι εισαγωγές θα εκτοξευτούν είπε ο κ Mc Kee. Μάλιστα μερικά μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι θα καταλήξουν στα νοσοκομεία, σε περίπτωση τρίτου κύματος από την παραλλαγή δέλτα, περισσότεροι ασθενείς από ότι στα δύο προηγούμενα! Κάθε απόφαση θα είναι και τεχνική και πολιτική, λέει ο κ Mc Kee.
 
Διαισθάνεται ότι οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης μπορεί να ωθήσουν προ μερική κι όχι ολική άρση των περιορισμών κατά την 21η Ιουνίου
 
 Σε μια συνέντευξη στο BBC, ο επιδημιολόγος κ Neil Ferguson (Imperial College) του οποίου τα μαθηματικά μοντέλα καθοδήγησαν την Downing Street καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, λέει ότι η στιγμή δεν του φαίνεται καλή και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι πλήρη.
 
Ερωτώμενος αν θα ξανανοίξουν πλήρως οι κοινωνικές δραστηριότητες ο Ferguson απάντησε με σεμνότητα: “Δεν είναι δουλειά μου να αποφασίσω αλλά οι τάσεις της τελευταίας εβδομάδας είναι σε αρνητική κατεύθυνση, σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης εβδομάδας’ και ως εκ τούτου συνέστησε προσοχή.
 
ΕΠΙΜΕΤΡΟΝ

Ads

Καμία σχέση με το δικό μας κλίμα αμεριμνησίας και τις ανέξοδες διαβεβαιώσεις του κ Μητσοτάκη στην Bild για φυσιολογικό καλοκαίρι. Οι καθοριστικές αποφάσεις, τουλάχιστον για το οικονομικό μας μέλλον, παίρνονται μακριά από την Ελλάδα και δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε την εικόνα ότι ωραιοποιούμε τα δικά μας επιδημιολογικά στοιχεία (συνέντευξη Θεοχάρη), ότι δεν φροντίζουμε τις υποδομές υγείας στα νησιά  και επιπλέον αξιολογούμε αφελώς παγκόσμιες απειλές που προβληματίζουν όλους τους άλλους.