Τακτική υποχώρηση «σήμανε» στα σιωπηλά η κυβέρνηση στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η ενεργοποίηση της οποίας, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», αναβάλλεται. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν θα στείλει αστυνομικούς τον Απρίλιο στα πέντε ΑΕΙ που προορίζονταν για την έναρξη του μέτρου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πατρών) με τον  υφυπουργό Παιδείας να μεταθέτει την επιχείρηση για τον Σεπτέμβριο.

Ads

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου θα τοποθετηθούν τα πρώτα αστυνομικά σώματα στα Πανεπιστήμια, συγκροτούμενα από ήδη υπηρετούντες αστυνομικούς μέχρι να γίνουν οι ειδικές προσλήψεις. Έκτοτε δεν υπήρξε κάτι νεότερα και την Τετάρτη  ο κ. Συρίγος, σε τηλεοπτική εκπομπή, ανακοίνωσε: «Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα μπουν μέσα από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021. Θα προσληφθούν, θα εκπαιδευτούν και μετά θα μπουν».

Αν και η κυβέρνηση αποφεύγει να αιτιολογήσει άμεσα την απόφασή της, είναι προφανές ότι αυτή σχετίζεται άμεσα, αφενός με την μαζική και συμπαγής αντίδραση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο μέτρο, αφετέρου στην κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή από την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας. Ο κ. Συρίγος, στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις παραπάνω αντιδράσεις, αν και η αναφορά του ενισχύει τις διαπιστώσεις για τους λόγους της κυβερνητικής υποχώρησης. Αναφερόμενος στις καταλήψεις είπε πως «γίνονται για την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια», χαρακτηρίζοντάς τες, μάλιστα, «επαναστατική γυμναστική». «Είναι καθαρά επαναστατική γυμναστική αυτή. Δεν υπάρχουν φοιτητές μέσα στο Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα σε κάποια από τα ιδρύματα που έχουν καταληφθεί δεν πρόκειται να μπει πανεπιστημιακή αστυνομία. Είναι επαναστατική γυμναστική για να κρατιόμαστε σε εγρήγορση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει παγώσει ακόμα και το θέμα της σύνταξης του υποχρεωτικού εσωτερικού κανονισμού στα Πανεπιστήμια βάσει του οποίου θα οργανωνόταν όλο το πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων με τα νέα αστυνομικά δεδομένα. Από το σύστημα παρακολούθησης μέχρι το αστυνομικό τμήμα εντός χώρων των ΑΕΙ.

Ads