Η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο “Βήμα της Κυριακής” δεν θα ήταν προκλητική αν την έδινε πρωθυπουργός άλλης χώρας που δεν ευθύνεται για το αδιέξοδο στο δημόσιο σύστημα υγείας και που είχε φροντίσει να μην πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν βρήκαν διαθέσιμη ΜΕΘ.

Ads

Με τόσο θάνατο και τόση οδύνη γύρω, όμως, η επίδειξη αυταρέσκειας από τον πρωθυπουργό καταλήγει επιθετική προς τους ανθρώπους που υποφέρουν είτε παλεύοντας για τη ζωή τους είτε πενθώντας για κάποια απώλεια είτε δίνοντας τη μάχη μέσα στα νοσοκομεία.

Ο Κ. Μητσοτάκης κατασκευάζει μια υπεραισιόδοξη εικόνα για το μέλλον μας, επαίρεται για τις αντοχές του ΕΣΥ και καταλογίζει την ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας στον Αλ. Τσίπρα που προτιμά “το δρόμο από το νόμο”.

Μάλιστα, σημειώνει ότι καταρρίφθηκαν τα στερεότυπα για τους “τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους”, αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ ο ίδιος ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε θέσει σε διαθεσιμότητα δημοτικούς αστυνομικούς, σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες.

Ads

Καμία έκπληξη. Η συνέπεια λόγων και έργων δεν είναι το δυνατό του σημείο όπως έχει φανεί όχι μόνο από τη στάση του στη συμφωνία των Πρεσπών.

Αλλά ίσως αυτό να είναι το μικρότερο κακό. Το μεγαλύτερο έχει να κάνει με την απόστασή του από την πραγματικότητα των πολλών και με την ένταση με την οποία απολαμβάνει την εξουσία.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι σε πολύ καλή διάθεση. Δεν πτοείται από τον υγειονομικό εφιάλτη που ζούμε, δεν έχει συναίσθηση των ευθυνών του για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, δεν τον ενδιαφέρει η αγωνία των ασθενών που δεν χειρουργούνται, των άλλων που μολύνονται με Covid-19 ενώ βρέθηκαν στο νοσοκομείο για άλλο λόγο, εκείνων που τους φοράνε μια μάσκα σε κρεβάτι στο διάδρομο, των συγγενών τους που ψάχνουν πανικόβλητοι άδεια κλίνη εντατικής.

Οι κραυγές απελπισίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για την επίταξη, επιτέλους, του ιδιωτικού τομέα, όλα αυτά δεν τον ενδιαφέρουν. Ούτε καν οι αντιρρήσεις της επιτροπής των επιστημόνων δεν τον απασχολούν, όσο δεν εκφράζονται ανοιχτά και δημόσια.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης περνάει καλά. Η κοινωνία μετρά με τρόμο νεκρούς και διασωληνωμένους αλλά ο ίδιος οργανώνεται επικοινωνιακά και παραγγέλνει δημοσκοπήσεις. Η προανακριτική για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα, η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η δεξίωση στο προεδρικό για τον Κάρολο της Αγγλίας – αυτά περιλαμβάνονται στην ατζέντα του.

Και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών θα γίνει για να μην επιταχθούν χωρίς αποζημίωση οι ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. Ξέρει αυτός. Αυτά ξέρει.