Η αστυνομική νουβέλα, Έγκλημα στο Πότζο, του Πάνου Παντελούκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, αποτελεί ένα νέο καλογραμμένο δείγμα αστυνομικής λογοτεχνίας που θίγει παράλληλα, ποικίλα κοινωνικά ζητήματα.

Ads

Η τοπική τοποθέτηση της υπόθεσης είναι στη Νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα το κείμενο να αποκτά ένα ιδιαίτερο ταπεραμέντο και μια μεσογειακή νότα, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα ακόμα μέσο προσέλκυσης της περιέργειας και του ενδιαφέροντος του σύγχρονου αναγνώστη.

Η θεματικός άξονας της ιστορίας κινείται γύρω από τον πρωταγωνιστή, τον καθηγητή εγκληματολογίας, Οράτσιο Σπινέλλι, ο οποίος προσπαθεί να εξιχνιάσει έναν φόνο και μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας σε μια γραφική κωμόπολη κοντά στη Νάπολη. Η μοναχική του φύση, η λεπτολογία και η μεθοδικότητά του, η ερευνητική του φύση και η έμφυτη περιέργειά του τον ωθούν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ωστόσο, ο ήρωας ανακαλύπτει κι άλλες πτυχές του εαυτού του μέσα από αυτήν την υπόθεση, πράγμα το οποίο βοηθιέται και από τον καλό του φίλο και συνεργάτη στην εξιχνίαση της υπόθεσης, Νικόλα Σκιάνο. Έτσι, ευαισθησία, συντροφικότητα, πίστη στις αξίες, φιλία αποτελούν μερικές ακόμη πτυχές του πρωταγωνιστή, αλλά και βασικά μηνύματα που μεταλαμπαδεύονται μέσα από το έργο αυτό.

Ads

Η αστυνομική αυτή νουβέλα είναι γραμμένη σε απλή, λιτή, μεστή και εύληπτη γλώσσα και με κατανοητή δομή. Η ιστορία εξελίσσεται με σταθερό ρυθμό και εξαιρετική δομή και οργάνωση, ώστε όλες οι ενδείξεις να οδηγήσουν σε επαρκείς αποδείξεις και εύρεση των ενόχων. Η πένα του συγγραφέα είναι πολύ δυνατή, καθώς έχοντας νομικές σπουδές στο ενεργητικό του, ξέρει πώς να χτίσει με επάρκεια μια αστυνομική ιστορία, προκαλώντας το σασπένς, την αγωνία και την ανυπομονησία του αναγνώστη.

Μια αστυνομική ιστορία που μπορεί να καθηλώσει, να συναρπάσει, να θέσει σε σκέψεις και προβληματισμούς τον αναγνώστη. Ένα βιβλίο που μεταφέρει και ποικίλες εικόνες, σκηνές και αρώματα από την Ιταλία, μια χώρα σύμβολο του μεσογειακού ταπεραμέντου.   

Μην το χάσετε!