Ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Kontra24, δήλωσε πως «πολλοί ασθενείς έχουν πεθάνει εκτός ΜΕΘ είτε γιατι δεν έβρισκαν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είτε γιατί όταν έβγαιναν από εκεί, δεν υπήρχαν διαθέσιμες Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)».

Ads

«Στο νοσοκομείο μας είχαμε 70 ασθενείς που έχασαν την ζωή τους μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 230 ασθενείς εκτός και αυτοί δεν ήταν τελικού σταδίου που δεν είχαν καμία προοπτική», ανέφερε παράλληλα ο κ. Καπραβέλος, εξηγώντας οτι αυτό συνέβη λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού: «Η θνητότητα και η νοσηρότητα από την στιγμή που δεν έχει δίπλα σου εξειδικευμένο προσωπικό και δεν έχει και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας είναι αυξημένη».

«Δεν μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα διασποράς αυτού του ιού διότι δεν κάνουμε τίποτα όσον αφορά στην ανίχνευση με τα πολλά τεστ και την απομόνωση των συμπτωματικών και ασυμπτωματικών πολιτών με αποτέλεσμα όλοι να κυκλοφορούμε να παίρνουμε μέτρα ή να χαλαρώνουμε μέτρα και να το παίζουμε κορώνα γράμματα πότε θα αυξηθεί και πότε θα μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων. Αυτό δεν είναι πολιτική υγείας», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος, συνεχίζοντας ως εξής:

«Οι δυτικές χώρες έχουν και κάποια υγειονομικά συστήματα και μπορούν να παίξουν στα όρια του “κλείνω- ανοίγω”, στην Ελλαδα τα όρια του “κλείνω- ανοίγω” όταν δεν έχει Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ολέθρια είναι καταστροφικά δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε απώλειες ανθρώπινων ζωών όπως κάναμε και στην Θεσσαλονίκη όταν πλέον το σύστημα κατέρρευσε».