Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός και συγγραφέας, θα πραγματοποιήσει σήμερα (3/12) στις 19.00, live streaming στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, παρουσιάζοντας υλικό σχετικά με τα Δεκεμβριάνα, 76 χρόνια έπειτα από το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος που μετατράπηκε σε «σφαγή» και αποτέλεσε την αφετηρία των Δεκεμβριανών.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, το υλικό θα πηγάζει από το βιβλίο του  κ. Χαραλαμπίδη με τίτλο «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», το οποίο αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας έρευνας.

Μέσα από το live streaming, θα γίνει αναφορά στους πολιτικούς συσχετισμούς την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας, στο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, στην έναρξη των πυροβολισμών, στον αριθμό των νεκρών, στην αναζήτηση πολιτικής λύσης και μετά τη σφαγή και για τις δύο καθοριστικές πολιτικές επεμβάσεις των Βρετανών αλλά και στις μάχες σε Μακρυγιάννη, Γουδί, Κολωνάκι, Καλλιθέα, ανατολικές συνοικίες και αλλού. Τέλος, θα γίνει λόγος ασφαλώς στους πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους της ήττας του ΕΛΑΣ.

Μετά την ομιλία και την προβολή φωτογραφιών από τα Δεκεμβριανά, θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ads

«70.000 ένοπλοι, 5.000 νεκροί, 25.000 εκτοπισμένοι, σ’ ένα μόλις μήνα, είναι ο σύντομος απολογισμός της σφοδρότερης μάχης που έγινε ποτέ στην Αθήνα, γνωστής ως Δεκεμβριανά. Στις 3 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από το συλλαλητήριο του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος. Το συλλαλητήριο που μετατράπηκε σε σφαγή μετά το χτύπημα της Αστυνομίας και αποτέλεσε την αφετηρία των Δεκεμβριανών. Σκέφτηκα λοιπόν, με αφορμή αυτή την επέτειο, να μιλήσουμε για τα Δεκεμβριανά. Το υλικό που θα παρουσιάζω προέρχεται από το βιβλίο μου «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας», που αποτελεί προϊόν μακρόχρονης έρευνας», αναφέρει στη διαδικτυακή πρόσκλησή του ο κ. Χαραλαμπίδης και προσθέτει: 

«Θα μιλήσουμε για τους πολιτικούς συσχετισμούς την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας, για το συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, την έναρξη των πυροβολισμών, τον αριθμό των νεκρών, την αναζήτηση πολιτικής λύσης και μετά τη σφαγή και για τις δύο καθοριστικές πολιτικές επεμβάσεις των Βρετανών. Και βέβαια θα μιλήσουμε για τις μάχες: Μακρυγιάννη, Γουδί, Κολωνάκι, Καλλιθέα, ανατολικές συνοικίες και αλλού. Τέλος θα αναφερθούμε στους πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους της ήττας του ΕΛΑΣ. Μετά την ομιλία και την προβολή φωτογραφιών από τα Δεκεμβριανά, θα ανοίξουμε την κουβέντα σε μια προσπάθεια να απαντήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα ερωτήματα, ελπίζοντας ότι θα διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τον Δεκέμβρη».

Ζωντανή μετάδοση