Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε χθες στην Θεσσαλονίκη για να κρυφτεί πίσω από μια εικονική πραγματικότητα:  Δήλωσε ότι τα νοσοκομεία άντεξαν και θα συνεχίσουν να αντέχουν και είπε ότι η κυβέρνηση εξόπλισε «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ads

Δεν είπε τίποτα όμως για την κατάρρευση των νοσοκομείων Δράμας και Αλεξανδρούπολης, δεν μίλησε για το burn out των υγειονομικών, και δεν είχε καν την ευκαιρία να τους ακούσει: Οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο κατήγγειλαν ότι η πλειοψηφία των υγειονομικών αποκλείστηκε από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, και οι εργαζόμενοι στο Παπαγεωργίου δήλωσαν ότι αρνήθηκε να παραλάβει ψήφισμά τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Θεσσαλονίκη, έστειλε και μηνύματα για το πώς ακριβώς εννοεί την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Για την έκρηξη της πανδημίας στην βόρεια Ελλάδα είπε μεν ότι «, ίσως έπρεπε να είχαμε ενεργήσει μια εβδομάδα γρηγορότερα», έσπευσε όμως να προσθέσει ότι «δεν ήταν πολλές οι φωνές στην πόλη που ζητούσαν lockdown νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση». 

Κοινώς, έδειξε ευθέως προς τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε πει πως είχε ζητήσει μέτρα νωρίτερα αλλά η περιφέρεια δεν μπορεί να επιβάλει αποφάσεις.

Ads

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναλάβει την πλήρη ευθύνη και για την απόφαση να μην επιταχθούν περισσότερες ιδιωτικές κλινικές: «Η εισήγηση του υπουργείου Υγείας ως προς τις κλινικές είναι ότι δεν απαιτείται προς το παρόν νέα επίταξη», είπε.

Εδώ, έδειξε προς τον Βασίλη Κικίλια και η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει πολιτικό βάθος: Την Τετάρτη, με 100 νεκρούς από τον κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, ο υπουργός Υγείας επέλεξε να αφιερώσει όλη την τακτική ενημέρωσή του προς τους πολίτες για να εξάρει, σε πανεθνικό δίκτυο, με διαφάνειες και γραφήματα το έργο του ΕΟΔΥ.

Σήμερα δύο εφημερίδες, το ΒΗΜΑ και η Δημοκρατία, ανοίγουν μείζον θέμα και για το υπουργείο Υγείας και για τον ΕΟΔΥ γράφοντας ότι, ουσιαστικά, δίνουν πλασματικά στοιχεία στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα κρούσματα και την πορεία της επιδημίας.

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι δεν υφίσταται ενιαίο μητρώο ασθενών covid, ότι υπάρχουν διπλά αρχεία καταγραφής κρουσμάτων και πως, στην πράξη η επιτροπή παίρνει στα χέρια της από τον ΕΟΔΥ μη αξιόπιστα και ετεροχρονισμένα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας. Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς φέρονται σφόδρα ενοχλημένοι με τον Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ενώ δυσφορία εκπέμπεται και από το Μαξίμου.

Η Δημοκρατία, με τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων», γράφει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία, με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων».

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και παρασκήνιο εντός κυβέρνησης, σημειώνουν ότι ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είναι στενός φίλος και προσωπική επιλογή του Βασίλη Κικίλια για την θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ.

Θυμίζουν επίσης ότι η υπόθεση με την μη αξιόπιστη καταγραφή των κρουσμάτων δεν είναι νέα. Από το καλοκαίρι οι λοιμωξιολόγοι διαμαρτύρονταν για κακή ποιότητα στοιχείων και μη επικαιροποιημένα δεδομένα για τα κρούσματα και, μάλιστα, υπάρχει και σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής από τις 24 Αυγούστου για «παρατράγουδα στον ΕΟΔΥ».

Το νέο είναι πως στο δεύτερο κύμα της πανδημίας χάθηκε ο έλεγχος. Και η απουσία αξιόπιστων στοιχείων από τον ΕΟΔΥ θα μπορούσε να είναι η αιτία – η μία από τις αιτίες – για την καθυστερημένη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Ή άλλως, στην πιθανή απόδοση ευθυνών – είτε δια του ανασχηματισμού, είτε με άμεσες απομακρύνσεις εάν η πίεση ενταθεί – ο Βασίλης Κικίλιας δείχνει να είναι ο πρώτος υποψήφιος.

Με το Spiegel να μιλά για «απειλή νέου Μπέργκαμο στην Θεσσαλονίκη» και με τους Financial Times να δίνουν γραφήματα με την Ελλάδα πρώτη σε θανάτους, πάνω από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, μια κίνηση πολιτικής πυγμής μπορεί να είναι μια κάποια λύση.

Τα υπόλοιπα μπορεί να τα αναλάβει ο επικοινωνιακός μηχανισμός.. Με μοντέλο ΕΡΤ, για παράδειγμα, η οποία χθες έσπευσε να κατεβάσει από τον λογαριασμό της στο twitter το θέμα που είχε αναρτηθεί με τους δείκτες θνησιμότητας των Financial Times. Αμέσως μετά, στις ειδήσεις της, η δημόσια τηλεόραση έπαιξε ρεπορτάζ για την τραγωδία στο Μάτι. Ενδεχομένως για να θυμίσει ότι οι νεκροί δεν κρύβονται – όπως πρώτη είχε πει η Νέα Δημοκρατία…