Mεσολόγγι, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, στιγματισμένη από το ιστορικό της παρελθόν. Την εποχή της Τουρκοκρατίας, η πεντάχρονη πολιορκία της πόλης (1821-1826 ), έληξε με μία απελπισμένη και αιματηρή Εξοδο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τσιγγάνοι με νταούλια αναπτέρωναν το ηθικό των πολεμιστών κατά τις μάχες εναντίον των Τούρκων.

Ads

Μέχρι και σήμερα, στο Μεσολόγγι ζουν αυτές οι δύο κοινότητες, ντόπιοι και τσιγγάνοι, σε μια συνύπαρξη αμοιβαίας αποδοχής, που έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στο πανηγύρι του Αη Συμιού.

Κάθε χρόνο την Πεντηκοστή, όλοι μαζί, οργανώνουν και συμμετέχουν σ’ενα εξαντλητικό πενθήμερο διονυσιακό γλέντι, όπου αναβιώνουν οι διαχρονικές μνήμες. Καθ’όλη τη διάρκεια, αποκλειστικά τσιγγάνοι παίζουν μουσική δημιουργώντας μια εκστασιακή ατμόσφαιρα που ενώνει το σύνολο της κοινωνίας με ξέφρενους ρυθμούς.

Το ντοκιμαντέρ αυτό, σε σκηνοθεσία Αύρας Γεωργίου, είναι μια απολαυστική περιπλάνηση στον σημερινό Αη Συμιό, μέσα απ’τα μάτια των πρωταγωνιστών.

Διατίθεται δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο για τους φίλους του tvxs (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) και από την ερχόμενη εβδομάδα μπορείτε να το δείτε στην πλατφόρμα με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ, souldefinition.net
Συνδράμοντας στην πλατφόρμα υποστηρίζετε ισότιμα όλες τις παραγωγές που την απαρτίζουν.

Ads

image