Από ακραία αστυνομική καταστολή σημαδεύτηκε η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου με φόντο τη χουντικής εμπνεύσεως τριήμερη (15 έως 18 Νοεμβρίου) κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών με πρόσχημα την πανδημία. 

Ads

Είχε προηγηθεί το «φιάσκο» αστυνομίαςκαι υπουργείου, καθώς κόντρα στην απαγόρευση, το πρωί της 17ης Νοεμβρίου ,το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Λίγη ώρα αργότερα πενηνταμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης στα ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ συμβολική πορεία έκαναν και βουλευτές του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη, συναντώντας «μπλόκο» της αστυνομίας στην Βασιλίσσης Σοφίας, λίγο πριν την αμερικανική πρεσβεία. 

Όλα τα παραπάνω φαίνεται πως προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό σε κυβέρνηση, πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας, με την απάντηση να έρχεται με όργιο καταστολής στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρέθυμνο, Γιάννενα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν με σφοδρότητα με όλα τα μέσα αύρες, χημικά και ξύλο. Η αστυνομική αυθαιρεσία χτύπησε κόκκινο με συλλήψεις πολιτών ακόμη και κάτω από σπίτι πολιτών. Πολλοί οι τραυματίες, στο κέντρο της Αθήνας κατέρρεαν από την αποπνυκτική ατμόσφαιρα δακρυγόνων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες προσαγωγές σε όλη τη χώρα.

Ads

Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της αστυνομίας, υποστηρίζοντας πως «θέλαμε μια ειρηνική ημέρα, χωρίς απώλεια, και το πετύχαμε». Σχετικά με τη κατάρρευση στην πράξη τελικά της κυβερνητικής απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων,  δήλωσε σε σύγχυση πως ήταν αυτός που «λόγω της ημέρας» αποφάσισε να μην τηρηθεί η απαγόρευση, που ο ίδιος είχε αποφασίσει «λόγω της ημέρας». 

Διαβάστε όλα τα γεγονότα…