Ξεπέρασε το όριο αντοχών του και σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο υφίσταται ανησυχητική πίεση, όπως τονίζουν οι γιατροί του. Η δραματική αύξηση των θυμάτων συνοδεύεται και από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως σε μια σειρά νοσοκομείων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή σε απλές κλίνες, χωρίς να έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, λόγω των ελλείψεων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου των γιατρών του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ο οποίος τόνισε πως το σύστημα έχει «κρασάρει» και πως δυστυχώς θα πρέπει να γίνεται επιλογή για τους ασθενής που θα διασωληνωθούν. 

Ads

Η ανησυχία και ο προβληματισμός εντείνονται και από την αγωνία που εκφράζουν οι επιδημιολόγοι πως οι θάνατοι θα αυξάνονται και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ακόμη δεν μπορεί να φανεί η επιρροή του lockdown.Η πρόβλεψη των επιστημόνων για πάνω από 3.000 κρούσματα την ημέρα δείχνουν πως το επόμενο διάστημα το ΕΣΥ θα δεχτεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο κατά το Σαββατοκύριακο οι εισαγωγές προσέγγισαν τις 700 και περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται πλέον με κορονοϊό. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 10 ασθενείς διασωληνώνονται την ημέρα. Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η δήλωση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάση Εξαδάκτυλου, ο οποίος μιλώντας στο iatropedia τόνισε πως «στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Ο Θεός να βάλει το χέρι του». Όπως σημείωσε το lockdown δεν λειτουργεί αυτόματα και χρειάζεται, τουλάχιστον, μια εβδομάδα για να αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Χαρακτηριστιική, αλλά όχι μοναδική, είναι η περίπτωση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου η εφημερία ξεκινά χωρίς ούτε ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ διαθέσιμο, με αποτέλεσμα να γίνεται επιλογή ασθενών. Αυτό τόνισε  ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ads

Όπως επεσήμανε ο Θανάσης Τσιούλης η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αφού το σύστημα έχει «κρασάρει». Κατά τη συνέντευξή του στο OPEN, ρωτήθηκε για το εάν η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο οριακό σημείο ώστε να πρέπει να γίνεται επιλογή  ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν. Η απάντησή του αποτυπώνει την τραγική κατάσταση: «Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια.. Αναγκαστικά, πλέον, θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια. Δεν υπάρχει χώρος. Υπάρχει κορεσμός».

Ανάλογη είναι η εικόνα που μετέφερε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος.«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, μεγάλο θέμα διασποράς. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Είναι ακριβώς όπως τα λέμε και ίσως και χειρότερα. Κάθε μέρα επιβαρύνεται. Οι ασθενείς συσσωρεύονται στις μονάδες Covid και σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε πού να τους νοσηλεύσουμε» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, ακόμη δεν φαίνονται τα αποτελέσματα του lockdown, αλλά η εικόνα είναι αυτή των προηγούμενων δέκα ημερών.

Ο Χ. Γώγος έκανε λόγο για ανησυχητική πίεση στο σύστημα υγείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις πια, όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Ακόμη και στην Πάτρα έχουμε πίεση, στα Γιάννενα, στη Λάρισα ίσως και μεγαλύτερη» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε όλοι το επόμενο διάστημα. «Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις διαθέσιμες κλίνες, αλλά η ταχύτητα κατάληψής τους είναι μεγάλη. Θέλουμε μια κάλυψη που να μην υπερβαίνει το 70% για να έχουμε ένα καλό ‘μαξιλάρι’ για τον επόμενο χρόνο. Τώρα εκεί είμαστε, γύρω στο 60-70%. Είμαστε στο όριό μας» είπε, ενώ εκτίμησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε περαιτέρω επιβάρυνση, περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους.

Διαβάστε αναλυτικά για την κατάσταση του ΕΣΥ: