Η απόφαση έχει ήδη παρθεί: Η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ενόψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου προτείνοντας την απαγόρευση της μεγάλης πορείας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ads

Το σκεπτικό είναι ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25 δεν συμμορφωθούν, όσα μέτρα προφύλαξης και αν πάρουν, θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη για την πιθανή έκρηξη των κρουσμάτων στο τέλος του μήνα.

Δηλαδή, θα χρεωθούν από τον κυβερνητικό προπαγανδιστικό μηχανισμό ενδεχόμενη κακή έκβαση της πανδημίας, η οποία μπορεί να προκύψει έτσι κι αλλιώς λόγω της ασυναρτησίας των μέτρων που αποφασίζονται και της χαοτικής κατάστασης στα νοσοκομεία, στα ΜΜΜ και σε χώρους εργασίας.

Ηδη ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει δώσει «γραμμή», καταλογίζοντας ευθύνες για επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εφετείο τη μέρα της έκδοσης της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν υιοθέτησε επίσημα τη θέση του αλλά δεν τον αποδοκίμασε αφήνοντας το δηλητήριο να διαχέεται.

Ads

Ακολούθησε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος με ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδη έθεσε θέμα ματαίωσης της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αφήνοντας αιχμές για ανοχή σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες που παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η θεωρία των δύο άκρων που επανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τους πρυτάνεις για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια είναι πολύ ενδεικτική της πόλωσης που σκόπιμα καλλιεργεί η κυβέρνηση με αιχμή την ατζέντα «νόμος και τάξη».

Ο Μ. Χρυσοχοίδης είναι ιδιαίτερα ευάλωτος το τελευταίο διάστημα. Η φυγοδικία του Χρυσαυγίτη Χρ. Παππά τον εξέθεσε όπως και η αστυνομική βία σε βάρος του 5χρονου στο Γαλάτσι. Ο «σερίφης» που θα καθάριζε τα Εξάρχεια και θα απάλλασσε τη χώρα από το άχθος των αντιεξουσιαστών βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας για θέματα της αρμοδιότητάς του. Και μιλώντας για τον «εθνικισμό» της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 νμ κατάφερε να στρέψει εναντίον του σημαντικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Ο Μ. Χρυσοχοίδης χρειάζεται επειγόντως μια νίκη. Κυκλοφορούν φήμες ότι έχουν πέσει οι μετοχές του στο Μέγαρο Μαξίμου γιατί είναι κακή η σχέση του με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδη.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου μπορεί να είναι η ευκαιρία του να γοητεύσει ξανά τους σκληρούς της ΝΔ που θέλουν αυταρχισμό και καταστολή.

Το δίλημμα θα είναι δύσκολο ειδικά για το Κίνημα Αλλαγής. Αν ακολουθήσει την κυβέρνηση, όπως έκανε στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, θα ακυρώσει την αντιδεξιά ρητορεία που προσπαθεί να αρθρώσει η Φ. Γεννηματά. Αν συνταχθεί με τα κόμματα της Αριστεράς θα κλυδωνιστεί από αντιδράσεις βουλευτών που κατέχονται από αντιΣΥΡΙΖΑ πάθος.