Και εκεί που η Θεσσαλονίκη βίωνε στιγμές αγωνίας με τη δραματική έξαρση των κρουσμάτων εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας και τα σάρωσε όλα: Εθεσε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης και βρήκε 43 επιπλέον ΜΕΘ για να ενισχύσει το σύστημα υγείας στον νομό που έχει φτάσει στα όριά του, τόσο που υπήρχε συζήτηση για την αεροδιακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας.

Ads

Μα πώς τις βρήκε τόσο γρήγορα; Μαγικό! Με εντολή Κικίλια σώζεται η συμπρωτεύουσα. Σαν ταινία δράσης από αυτές με τον πρωταγωνιστή που υπερβαίνει όλες τις καταστροφές, νικάει όλους τους εχθρούς για να επιβάλει, στο τέλος, το καλό.

Αλλά αν η πραγματικότητα περιγραφόταν με όρους κινηματογράφου θα ήταν θρίλερ. Η απόφαση για αναστολή του 80% των χειρουργείων είναι πολύ ενδεικτική του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η πλειοψηφία των ασθενών. Το σύστημα υγείας γίνεται μονοθεματικό, όσοι υποφέρουν από ο,τιδήποτε άλλο εκτός από κορονοϊό αφήνονται στην τύχη τους, και μάλιστα χωρίς να είναι δεδομένη η ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία δεν έγιναν, οι ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν επιτάχθηκαν, τα τεστ δεν συνταγογραφούνται, ο χρόνος που κερδήθηκε με το πρώτο lockdown δεν αξιοποιήθηκε για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας.

Ads

Και φτάσαμε εδώ, στην έκρηξη της πανδημίας και στη δοκιμασία των ορίων του συστήματος υγείας, πριν ακόμη χαλάσει ο καιρός και ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, είμαστε κάποιες εβδομάδες πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη – δηλαδή δεν έχουν αρχίσει ακόμη τα δύσκολα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν πτοήθηκε όταν του αφαιρέθηκαν οι αρμοδιότητες για να δοθούν στον αναπληρωτή του Β. Κοντοζαμάνη. Ετσι κι αλλιώς, έχει υψηλή δημοτικότητα χάρη στην έντονη παρουσία του στη life style ζώνη των ΜΜΕ και το πιθανότερο είναι ότι στον ανασχηματισμό θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, δηλαδή δεν θα βρεθεί χωρίς φαρδιά καρέκλα.

Η αποψίλωση του χαρτοφυλακίου του του δίνει χρόνο για ακόμη περισσότερες επικοινωνιακές ασκήσεις. Το τελευταίο του κατόρθωμα είναι η… διάσωση της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος εμφανίστηκε σαν από μηχανής Θεός να βρίσκει τη λύση προσφέροντας 43 ΜΕΘ στα νοσοκομεία που υποφέρουν από τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό. Σήμερα θα βρίσκεται εκεί για να επισκεφθεί νοσοκομεία και στη συνέχεια θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι διαρροές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η πόλη να τεθεί σε γενικό lockdown.

Αλλά και αυτό να γίνει, θα γίνει με στυλ. Ο Κικίλιας δεν θα αφήσει να του πάρει τη δόξα ο Χαρδαλιάς. Βγαίνει μπροστά και παίρνει στις πλάτες του την υπόθεση. Γιατί μπορεί η πανδημία να καλπάζει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν μικρότερη σημασία οι εκλογές που θα γίνουν με την πρώτη ευκαιρία.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν η σωτηρία μας εξαρτάται από τις εντολές Κικίλια να αυξηθούν οι ΜΕΘ, τα πράγματα είναι δύσκολα. Να έχουμε τύχη να μην αρρωστήσουμε.