Σκηνές άγριας αστυνομικής βίας περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες, όταν χθες το απόγεμα στο Γαλάτσι τα ΜΑΤ επιχείρησαν να διαλύσουν συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

Ads

Οι τελευταίοι κατέφυγαν σύμφωνα με τις μαρτυρίες σε καφετέρια, στην οποία εφόρμησαν τα ΜΑΤ αρχικά με δακρυγόνα και στην συνέχεια εισβάλλοντος μέσα σε αυτή.

Μάλιστα συμφωνα με τις καταγγελίες και τους μάρτυρες, οι άνδρες των ΜΑΤ, μαινόμενοι, εγκλώβισαν έξω από τουαλέττα της καφετέριας  μια θαμώνα με το 5χρονο παιδί της, που δέχτηκαν πολλαπλά χτυπήματα. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, η γυναίκα ακούγεται να κραυγάζει: «τι κάνετε, τι κάνετε;». 

Σύμφωνα επίσης με ρεπορτάζ του in.gr,  «ένας άλλος γονέας είχε σηκώσει το παιδί του στον αέρα και φώναζε “έχω το παιδί μου, έχω το παιδί μου”». 

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στην καφετέρια, ενώ ανατριχίλα προκαλούν οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες με τα αίματα των θυμάτων στα τραπέζια και στο έδαφος. Τα ΜΑΤ φέρεται μάλιστα να έβρισαν χυδαία τον ιδιοκτήτη της καφετέριας, ενώ προχώρησαν και σε 14 προσαγωγές. 

image

image

image

Πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα

Το απόγευμα χθες, μία ομάδα νεαρών συγκεντρώθηκε στο Γαλάτσι σε στέκι αντιεξουσιαστών μετά την απαγόρευση  της αντιφασιστικής συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί στο Νέο Ηράκλειο, την ώρα που είχε προγραμματιστεί επίσης κάλεσμα από ακροδεξιούς πορεία στην περιοχή, με αφορμή το μνημόσυνο του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη, των δύο μελών της Χρυσής Αυγής που δολοφονήθηκαν έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης..

Η συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών απαγορεύτηκε από την ΕΛ.ΑΣ., όπως και η πορεία των ακροδεξιών. Οι αντιεξουσιαστές που δε μετέβησαν τελικά στο Νέο Ηράκλειο, συγκεντρώθηκαν αρχικά στο σταθμό της Νέας Ιωνίας και στη συνέχεια στην περιοχή Λαμπρινή στο Γαλάτσι.



 
Αστυνομικές πηγές μιλώντας στο ethnos.gr υποστηρίζουν ότι το παιδί αντιμετώπισε πρόβλημα όχι όμως από χτύπημα αστυνομικού αλλά λόγω ερεθισμού που ένιωσε στο λαιμό από τα χημικά. 

Χρήστος Σπιρτζής : «Ρωτάμε τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα κακοποίησης – και μάλιστα με χρήση γκλοπ – πεντάχρονου παιδιού»

Παράλληλα, σε δηλώσεις σχετικά με τη βίαιη δράση των ΜΑΤ στο Γαλάτσι προχώρησε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ,  Χρήστος Σπιρτζής , ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις απαράδεκτες ενέργειες της Αστυνομίας που οδήγησαν στη διάλυση της ειρηνικής συγκέντρωσης έξω από το εφετείο κατά τη διάρκεια της Δίκης της Χρυσής Αυγής αλλά και στους «15 μήνες του αντισυνταγματικού επιτελικού κράτους Μητσοτάκη» , οι εντολές του οποίου με βάση το«πολιτικό μήνυμα το δόγμα: Τρόμος και Πάταξη» , «έχουν απελευθερώσει ακροδεξιούς θύλακες εντός της αστυνομίας, οδηγώντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία στο περιθώριο και την απομείωση της αποστολής τους για την διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη» .

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά τον «σερίφη» Χρυσοχοϊδη, τόσο σχετικά με τις καταγγελίες για την κακοποίηση του 5χρονου παιδιού, όσο και γενικότερα για την «βίαιη δράση των ΜΑΤ στο Γαλάτσι, ακόμα και μέσα σε καφετέρια, κάνοντας χρήση χημικών και χρησιμοποιώντας πρωτοφανή βία» .

Ο κ. Σπιρτζής, ολοκληρώνει τη δήλωση του, επισημαίνοντας πως «η επιβεβαίωση των γεγονότων δε θα αποτελεί μια ακόμη καταγγελία για την δράση των ενεργούντων ακροδεξιών αστυνομικών, αλλά πλήρη ανάδειξη των κυβερνητικών ευθυνών και της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη» , με τα όσα συνέβησαν χθες στο Γαλάτσι να προστίθενται στον «απολογισμό της πολιτικής και των εντολών της κυβέρνησης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» .