Ένας Μητροπολίτης είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού, από τη Θεία Λειτουργία και τη δοξολογία που τελέσθηκε στον Άγιο Δημήτριο, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ads

Ειδικότερα, θετικός βρέθηκε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος ο οποίος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσίασε, στις 30 Οκτωβρίου, συμπτώματα και στο τεστ COVID-19 στο οποίο υποβλήθηκε, διαγνώσθηκε θετικός.

Η είδηση θορύβησε τους εκπροσώπους της εκκλησίας καθώς στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, μετείχαν και αρκετοί ιεράρχες. Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών χωρίς να φορούν προστατευτικές μάσκες.

Την ίδια ώρα, έξω από τον Ιερό Ναό είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Θεσσαλονικείς οι οποίοι περίμεναν, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς να τηρούν καν τις απαραίτητες αποστάσεις, για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου ή να κοινωνήσουν.

Ads

H ανακοίνωση:

«Ἡ Ἱερά Μητρόπολις ἀνακοινώνει ὅτι ἀπό την Παρασκευή 30η Ὀκτωβρίου, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος παρουσίασε συμπτώματα ἰώσεως.

Ὑπεβλήθη, λοιπόν, στό τέστ τοῦ COVID – 19 καί εὑρέθη θετικός.

Κατόπιν τούτου ὁ Σεβασμιώτατος παραμένει σέ καραντίνα καθώς οἱ ἰατροί του τόν συνεβούλευσαν καί φυσικά τά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, καθώς ὁ Ε.Ο.Δ.Υ. ὁρίζει γιά τόν Κορωναϊό, θά παραμείνουν κλειστά ἐπί δεκατετραήμερο, πρός ἀποφυγή διασπορᾶς τοῦ ἰοῦ.Νά προσέχετε τούς ἑαυτούς σας, νά φορᾶμε μάσκα ἐντός καί ἐκτός τῶν Ἱερῶν Ναῶν ἅπαντες καί ὁ Μητροπολίτης μας παρακαλεῖ ὅλους νά προσεύχεσθε ὑπέρ αὐτοῦ, ὅπως καί ἐκεῖνος δέεται ὑπέρ ὑμῶν.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως».

Ηλιόπουλος: Ανοχή της Εκκλησίας στην άρνηση των μέτρων προφύλαξης

Tαχεία ανάρρωση ευχήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, στον Μητροπολίτη Θεόκλητο. Για να προσθέσει, ότι δυστυχώς συνεχίζει να υπάρχει ανοχή από τη μεριά της Εκκλησίας σε φωνές που αρνούνται να τηρήσουν έστω και τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Ν. Ηλιόπουλου:

«Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν αφήνει χώρο για εξαιρέσεις. Δυστυχώς όμως, συνεχίζει να υπάρχει ανοχή από τη μεριά της Εκκλησίας σε φωνές που αρνούνται να τηρήσουν έστω και τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής θα έπρεπε να γίνεται κατανοητή ως ύψιστη πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον Μητροπολίτη Θεόκλητο. Τη στιγμή που το σύνολο της κοινωνίας έρχεται αντιμέτωπο με την όξυνση της πανδημίας, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα και για τους χώρους λατρείας και η Εκκλησία να επιδείξει τη κατάλληλη στάση ευθύνης.»