Σε μία παρέμβαση που έρχεται κόντρα στα όσα πρεσβεύει και το ίδιο του το κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, προχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο liberal.gr, δυο ημέρες πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή. 

Ads

Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνέντευξή του είναι ότι τα κόμματα που ζητούν την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης προσβάλουν τη δημοκρατία. Ο ίδιος κατονομάζει ως «κόμμα» που «παρεμβαίνει» στη δίκη τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας ότι και όλα τα άλλα κόμματα έχουν πάρει θέση, με το ΚΙΝΑΛ μάλιστα να συμμετέχει εδώ και μέρες στη καμπάνια με τίτλο «μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί». 

Επίσης και η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννήματα σε άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέφερε: «οι αποφάσεις για τα τάγματα εφόδου -είτε αφορούν τον ξυλοδαρμό του συνδικαλιστή φοιτητή Δ. Κουσουρή, είτε τις επιθέσεις σε προοδευτικούς πολίτες, μετανάστες, είτε τις δολοφονικές ενέργειες με αποκορύφωμα τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα- αφορούν τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης», ενώ για την ημέρα της ετυμηγορίας σημειώνει: «είναι μια μέρα – σταθμός για την Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Γιατί πέρα από την δικαίωση των θυμάτων, ζητά δικαίωση το σώμα της ελληνικής δημοκρατίας, πάνω στο οποίο ασέλγησε η νεοναζιστική οργάνωση». 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ωστόσο, υποστηρίζει ότι «εδώ λοιπόν αξιολογούνται οι πράξεις και η εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα. Το τι λέει το ένα ή το άλλο κόμμα είναι παντελώς αδιάφορο. Αλλιώς θα απέδιδαν δικαιοσύνη τα κόμματα. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο εφιαλτική θα ήταν η ζωή αν απένειμαν δικαιοσύνη τα κόμματα. Όσοι υποδεικνύουν στους δικαστές την απόφασή τους δεν έχουν καμία σχέση με την Δημοκρατία. Στη Δημοκρατία λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών και η Δικαιοσύνη απονέμεται από τα όργανά της και όχι από τα κόμματα ή από οποιονδήποτε πολίτη, όσο ισχυρός και αν αυτός είναι».

Ads

Σε άλλο σημείο αναφέρει «έχουμε ανθρωποκτονία, έναν άνθρωπο που δολοφονήθηκε. Όταν μία υπόθεση σαν κι αυτή βρίσκεται στην Δικαιοσύνη και σε αυτό το επίπεδο της απονομής της, η πολιτική δεν έχει καμία θέση. Δεν έχει καμία θέση σε σχέση με την λήψη της απόφασης», επιχειρώντας να επεκδύσει τη δολοφονία από το πολιτικό της περιεχόμενο.