Ο νοσηλευτής που θεωρήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ως ο ασθενής μηδέν, διαβεβαίωσε δημοσίως (Alpha) ότι ο πρώτος ασθενής στο γηροκομείο «ΑΤΤΙΚΗ» εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα στις 12/9, δηλαδή 19 (δεκαεννέα) ολόκληρες ημέρες προ της γνωστοποίησης του συμβάντος δια της μαζικής διακομιδής 35 ασθενών σε δέκα νοσοκομεία της Αττικής.

Ads

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Είχα ενημερώσει ότι υπήρχε κρούσμα. Ο ασθενής ήταν μιάμιση βδομάδα με συμπτώματα, από τις 12 Σεπτεμβρίου. Εγώ του έκανα κορτιζόνη με εντολή γιατρού. Τα συμπτώματα άρχισαν με πυρετό πάνω από 38… Μόλις είδα ότι μπήκε οξυγόνο, ενημέρωσα το γηροκομείο ότι ο άνθρωπος αυτός δεν πρέπει να είναι εδώ. Αυτά είναι γραμμένα!».

Επίσης εξήγησε ότι δεν ήταν από μικροβιοφοβία η συμπεριφορά του αλλά: « γιατί είχαν ήδη κρούσμα μέσα, τον ασθενή που απεβίωσε. Πώς λοιπόν να μη φοράω διπλά γάντια, διπλή μάσκα και προσωπίδα; Υπάρχουν κάμερες που τα έχουν καταγράψει».

Στο OPEN TV ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου περιέγραψε: «Την προηγούμενη (από την διακομιδή στο νοσοκομείο-ΣΣ) ξεκίνησαν όλα από έναν παππού και μια γιαγιά. Η γιαγιά ήταν ασυμπτωματική, ο παππούς, όμως, έκανε πυρετούς και μετά είχε λίγο χαμηλό οξυγόνο. Στη συνέχεια, άρχισε και η γιαγιά να κάνει πυρετούς και γι’ αυτό τους ανεβάσαμε στον θάλαμο μόνωσης που έχουμε. Τους στείλαμε νοσοκομείο και βρέθηκαν θετικοί με διαφορά μιας μέρας, πρώτα η γιαγιά και μετά ο παππούς. Έπειτα από δυο μέρες παραιτείται ο υπάλληλος. Έμαθα από υπαλλήλους μου ότι ο συγκεκριμένος φορούσε τριπλά γάντια και πέντε μάσκες. Τότε είπα στους υπαλλήλους μου “γιατί, ρε παιδιά, δεν μου το είπατε;».

Το νοσοκομείο βεβαιώνει ότι οι ασθενείς, οι καλούμενοι «παππούς»  (73 ετών) Μ.Κ. διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στο Φλέμινγκ στις 23/9 και «γιαγιά» (70 ετών) Μ.Β. διακομίσθηκε επίσης με το ΕΚΑΒ στο Φλέμινγκ στις 25/9. Φθάνουμε δηλαδή στις 8 ημέρες προ της μαζικής διακομιδής των 35 ατόμων, όπου δύο τουλάχιστον κρατικές υπηρεσίες (ΕΚΑΒ και Φλέμινγκ) αποδεδειγμένα πλέον γνωρίζουν. Ένας μαθητής του δημοτικού, με μάσκα ή χωρίς, θα αντιλαμβανόταν ότι πρόκειται για κατάσταση συναγερμού αν δυο εμπύρετα διακομιζόταν στην ίδια πτέρυγα covid-19, από το ίδιο γηροκομείο!

Ads

Δηλαδή ο ίδιος ο ιδιοκτήτης παραδέχεται ότι το είχε μάθει τουλάχιστον 10 μέρες πριν την μαζική διακομιδή (1/10) αν δεν δεχθούμε την μαρτυρία του εργαζομένου περί 19 ημερών. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς. Στις 12/(νοσηλευτής), στις 21/9(ιδιοκτήτης) ή στις 23/9 (Φλέμινγκ, ΕΚΑΒ); Και το δεύτερο ερώτημα είναι τι έκανε αφού το έμαθε;

Σε κάθε περίπτωση, την επομένη της διακομιδής αναφέρεται ότι υπήρξε και εργαστηριακή επιβεβαίωση! Ωστόσο η πενηντάδα των πασχόντων, πλην των γνωστών δύο, παρέμειναν στο ίδιο φιλόξενο και υγιεινό περιβάλλον χωρίς να διασαφηνίζεται καν αν ενημερώθηκαν οι οικείοι. Μεταξύ των παραμενόντων ήταν και ο ασθενής που κατέληξε στον Ευαγγελισμό την επομένη της μεταφοράς του, αυτός που ο νοσηλευτής υπέδειξε ως ασθενή μηδέν. Αν οι μαρτυρίες αληθεύουν, κατέληξε δηλαδή τρεις ολόκληρες εβδομάδες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων και άγνωστο πόσο διάστημα από την προσβολή του από την λοίμωξη. Ποια υποστήριξη δέχθηκε άραγε προτού φθάσει στον Ευαγγελισμό;

Μέχρι τώρα τεχνηέντως η συζήτηση έχει περιστραφεί στην ανευθυνότητα της επιχείρησης ή στην εξαφάνιση/παραίτηση του υπαλλήλου που θρυλείτο ότι μετέφερε τον ιό. Μάλιστα η εκ των υστέρων παραίτηση του θεωρήθηκε ως τεκμήριο ενοχής και φωτίστηκαν άσχετες πλευρές, όπως η καταγωγή του. Συζήτηση έγινε ακόμη και για τα προληπτικά μέτρα για το προσωπικό, για ενδεχόμενες παραβιάσεις της καραντίνας από τους τροφίμους δια της επαφής με λιανοπωλητές της γειτονικής λαικής. Μπορεί λοιπόν να φταίνε οι τρόφιμοι ή οι εργαζόμενοι, άντε στην χειρότερη και οι επιχειρηματίας. Κανένας άλλος;

Παρά την έμφαση που δίνεται αλλού, από τους αρμοδίους κατά την ενημέρωση του κοινού, υπάρχουν την ίδια στιγμή τουλάχιστον δύο οδοί συναγερμού που σίγουρα ενεργοποιήθηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα αλλά δεν φαίνεται να οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Ακόμη δηλαδή κι αν ο ιδιοκτήτης δεν ειδοποίησε αρχικά τον ΕΟΔΥ, είναι σίγουρο ότι η επιστημονική ιεραρχία του Φλέμιγκ ειδοποίησε την διοίκηση, τις προϊστάμενες αρχές (1η ΥΠΕ) και τον ΕΟΔΥ. Εξάλλου το ΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ, το θεωρούμενο ως επιχειρησιακό κέντρο του ΕΣΥ, προφανώς θα ειδοποίησε για το συμβάν που επιφέρει κόκκινο συναγερμό τόσο τον ΕΟΔΥ όσο και το Υπουργείο.

Αν κάτι από όλα αυτά δεν έγινε, αποδεικνύεται πολύ εύκολα. Θα έχει ήδη ελεγχθεί αν όλα τα βήματα σε αυτές τις διαδικασίες (Α ή/και Β) λειτούργησαν αυτοστιγμεί, όπως θα ήταν το φυσικό σε διακομιδές εμπύρετων από γηροκομείο. Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι είχε επιλεγεί για αυτόν το λόγο νοσοκομείο με σχετική πτέρυγα, που είναι αρκετά μακριά από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα (Μελίσσια) ενώ η μεταφορά έγινε με όλες τις σχετικές προφυλάξεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δεδομένου ότι κι άλλα παρόμοια περιστατικά έχουν παραμείνει άγνωστα, όταν περιορίστηκαν σε λίγα κρούσματα λόγω έγκαιρης ανίχνευσης, πιθανότατα στο διάστημα αυτών των οκτώ ημερών (23/9 έως 1/10) να υπήρχε παρόμοια προσδοκία. Όχι όμως πια από τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους του ιδρύματος αλλά από έναν ή περισσότερους κρατικούς φορείς! Ποιες επιπτώσεις είχε αυτό τόσο στην διασπορά όσο και στην εξέλιξη της υγείας αυτών των ασθενών;

Ο εισαγγελέας λέγεται ότι διερευνά τις ευθύνες των ιδιωτών και την πλημμελή λήψη μέτρων από τον ασθενή μηδέν μέχρι και τους ασθενείς που διακομιζόταν ακόμη και χθες. Φαντάζομαι ότι θα ελέγξει επίσης την ετοιμότητα και ορθοκρισία των κρατικών υπευθύνων. Ωστόσο, τα ΜΜΕ προτίμησαν να «δώσουν» στην αρένα μόνο τους ιδιοκτήτες και τον εργαζόμενο, αποσπώντας την προσοχή από μια δεύτερη εξίσου ελέγξιμη στάση, εκείνη του κράτους. Απομένει πια στην πολιτική  το να παίξει τον ελεγκτικό ρόλο που έχουν απεμπολήσει τα Μέσα της διαβόητης λίστας Πέτσα, ΚΕΕΛΠΝΟ παλαιότερα κοκ.

Η καθυστέρηση μεταφοράς επί τόσες ημέρες ελέγχεται σίγουρα στην περίπτωση του ασθενούς που διακομιζόμενος στον Ευαγγελισμό, κατέληξε. Ο άνθρωπος αυτός δεν χρειαζόταν άραγε νοσηλεία αρκετά πιο έγκαιρη, αν δεχθούμε μάλιστα ότι έπασχε εμφανώς από 12/9; Είναι ευχής έργο η αχαρακτήριστη αυτή κατάσταση να μην καταλήξει σε νέο Ασβεστοχώρι.

Ας σημειωθεί, ότι οι πενήντα υπερήλικες προστέθηκαν στο ευρισκόμενο ήδη σε οριακή κατάσταση σύστημα των κλινών ΜΕΘ της Αθήνας, επηρεάζοντας πιθανώς την τύχη κι άλλων τελείως άσχετων ασθενών. Για παραιτήσεις από τον κύκλο των αρίστων, ας μην γίνεται συζήτηση. Μιλώ για όσους/ες βγαίνουν στις κάμερες, άψογα μακιγιαρισμένοι/ες, προκειμένου να διηγηθούν με γλαφυρότητα τα συμβάντα, ως αν μιλούσαν για την λοίμωξη του Προέδρου Τραμπ στην οποία ουδεμία εμπλοκή έχουν … με τα μέχρι τώρα δεδομένα.