Με το νέο lockdown στην Αττική να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι αν δεν επιτευχθεί ο περιορισμός της έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων, ενίσχυση της τηλεργασίας και «λουκέτο» για 14 ημέρες σε συναυλίες (ανοιχτού και κλειστού χώρου) και σε κλειστούς κινηματογράφους. 

Ads

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των 339 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου:

  • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με εξαίρεση τα ήδη ισχύοντα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  • Το ανώτατο όριο σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες πέφτει στα 20 άτομα από 50 που ήταν.
  • Για την Αττική αποφασίστηκε η διαμονή ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, μεταξύ αυτών και πρόσφυγες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, εκτός των μέτρων μένουν τα θέατρα τα οποία θα συνεχίζουν να λειτουργούν. Ο διαχωρισμός προκάλεσε πολλά ερωτήματα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνέδεσαν την εν λόγω απόφαση με την παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Επιπλέον για τους χώρους εργασίας ανακοινώθηκε: 

  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που επιτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
  • Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για τον δημόσιο τομέα, στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα, εντός διώρου.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συνέστησε σε ευπαθείς ομάδες και πολίτες άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις επόμενες 14 μέρς στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν επαφή με άλλα πρόσωπα πλην του συγγενικού τους περιβάλλοντος και να μη χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Από το σύνολο δε του πληθυσμού ζήτησε να αποφεύγει, ει δυνατόν, τις κοινωνικές επαφές και τον συγχρωτισμό, καθώς και να φορά μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ads

Ο υφυπουργός ανέφερε πως από τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνει πως η Ελλάδα βρίσκεται στο «πορτοκαλί», δηλαδή μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, με περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά. Η κατάσταση, όπως είπε, είναι σταθερά αυξητική, ενώ υπογράμμισε πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές-γειτονιές της Αττικής. Ενδεικτικά, ανέφερε πως από τα συνολικά 14.400 κρούσματα πανελλαδικά, τα 4.084 είναι ενεργά και από αυτά, περισσότερα από τα μισά, τα 2.100, είναι στην Αττική, όπου 267 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και οι υπόλοιποι παραμένουν κατ’ οίκον. Μόνο στον δήμο Αθηναίων, τα ενεργά κρούσματα είναι τώρα 966. 

Επιπλέον ανέφερε πως το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, το 13,43% σε συνταξιούχους και το 13,27% σε ανέργους. «Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες ομάδες ατόμων, οι λοιπές είναι σε μονοψήφια ποσοστά», υποστήριξε και ζήτησε από εργοδότες και εργαζομένους να τηρούν τα μέτρα και να εφαρμόζουν πιστά τα πρωτόκολλα.