Στην καθημερινή ατζέντα της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται το ζήτημα των αντοχών του συστήματος υγείας ενώπιον της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας.

Ads

Με δεδομένη μάλιστα την ανησυχία που έχει προκληθεί από την κατακόρυφη αύξηση των διασωληνωμένων, πολλά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια των κλινών ΜΕΘ στη δημόσια νοσοκομεία αλλά και της επάρκειας του προσωπικού για να λειτουργήσουν αυτές απρόσκοπτα.

Οι εν λόγω ανησυχίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες με δεδομένη την κυβερνητική απροθυμία -παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις – για «ουσιαστική ενίσχυση» του εθνικού συστήματος υγείας.

Σε βέρτιγκο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Ενδεικτική είναι η απάντηση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς είναι δυνατό να φτάσαμε να πληροτητα 60% σε ΜΕΘ της Αττικής με 67 ασθενείς Covid διασωληνωμένους, όταν η κυβέρνηση διατεινόταν το προηγούμενο διάστημα πως είχε «θωρακίσει» το σύστημα με 400 κλίνες ΜΕΘ, απάντησε ότι «400 ΜΕΘ είχαμε παλιά, τώρα έχουμε 200 αλλά μπορούμε να τις αυξήσουμε».

Ads

Απαντήσεις στο διαφαινόμενο «μπάχαλο» επιχείρησε να δώσει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,  επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις φωνές αγωνίας γιατρών και νοσηλευτών, ειδικότερα για τα νοσοκομεία της Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, είναι διαθέσιμες 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, η αύξηση των νοσηλευομένων στην Αττική έχει θέσει σε συναγερμό τις αρχές που σπεύδουν να προσθέσουν 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την επικράτεια. «Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά). Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%», ανέφερε ο υπουργός.

Τι δείχνει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ

Όλα τα παραπάνω όμως φαίνεται να διαψεύδονται με βάση όσα επισημαίνουν άνθρωποι που εργάζονται στον χώρο της Υγείας, οι οποίοι μάλιστα φροντίζουν να παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία. Συγκεκριμένα, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από αναλυτική έρευνα που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ για τον ακριβή αριθμό των κρεβατιών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς απέχουν πολύ από τα νούμερα που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία: «Με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ. Στα Νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού». Προειδοποιεί δε ότι εάν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωσή τους οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κοροναϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις.

Σημαντικά λιγότερες οι κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό σε σύγκριση με την πρώτη φάση

Την ίδια στιγμή, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει για μια ακόμη φορά του κυβερνητικούς ισχυρισμούς σε ό,τι έχει να κάνει και με τις κλίνες ΜΕΘ. Κι αυτό γιατί ο αριθμός φαίνεται πως  δεν φτάνει ούτε στις 200 αλλά ούτε στις 229 όπως ισχυρίστηκαν ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημία».

«Αν δει κανείς τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ κατά την πρώτη περίοδο (σσ στις 30 Μαρτίου) οι κλίνες ΜΕΘ, που ήταν διαθέσιμες για Covid  ήταν 230, τώρα (σσ αρχές Σεπτεμβρίου) ανέρχονται στις 180. Αυτό συνέβη, καθώς υπήρχαν κάποιες κλίνες, οι οποίες δεν ήταν ΜΕΘ αλλά μετατραπήκανε και όταν ήρθε η ώρα της επαναλειτουργίας των νοσοκομείων, επανήλθαν στην προηγούμενη χρήση τους» αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο tvxs.gr το μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Παναγιώτης Παντέλης.

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτές οι υπερβολές της κυβέρνησης. Βάζει μέσα και κλίνες, οι οποίες επί της ουσίας δεν είναι διαθέσιμες, βάζει και τον ιδιωτικό τομέα, βάζει και κλίνες που λειτουργούσαν ή και λειτουργούν ως ΜΕΚ. Άμα δείτε τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, θα δείτε ότι οι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ δεν είναι πάνω από 640» προσθέτει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «το θέμα στις ΜΕΘ δεν είναι τόσο αν υπάρχουν κλίνες κενές, αλλά αν υπάρχει επάρκεια προσωπικού για να τις λειτουργήσει. Δηλαδή, η επάρκεια προσωπικού στη χώρα μας για λειτουργία ΜΕΘ στην πραγματικότητα δεν είναι η καλύτερη με βάση τα διεθνή στάνταρ. Υπήρχε μια υποστελέχωση, η οποία έχει μεν βελτιωθεί, όμως δεν βρισκόμαστε στο σημείο να λέμε πως υπάρχει πλήρης κάλυψη σε όλες τις ΜΕΘ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο».

Ο κύριος Παντέλης σημειώνει πως τον χειμώνα τα νοσοκομεία θα βρεθούν αντιμέτωπα με επιπλέον φόρτο, καθώς όπως λέει:  «Την προηγούμενη περίοδο, προκειμένου να αντέξει το σύστημα, υπήρξε μια σχεδόν καθολική αναστολή των υπολοίπων λειτουργιών των νοσοκομείων. Κλείσανε χειρουργεία, δεν δέχονταν ασθενείς κάποια τμήματα κλπ. Πλέον αυτό δεν ισχύει, κατά την άποψή μου καλώς. Κι αυτό γιατί είχαν προκύψει όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ σοβαρά ζητήματα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα για το Σωτηρία. Ογκολογικοί ασθενείς που δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν κι αποχώρησαν με το κλείσιμο της πτέρυγας τον Μάρτιο, είχαν πεθάνει ήδη όταν ξανάνοιξε το νοσοκομείο. Άρα έχουμε ένα επιπλεον δυναμικό».

Ανενεργές κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού

Ανάλογη είναι η προσέγγιση εκ μέρους ενός ακόμη ανθρώπου που βιώνει την κατάσταση «από μέσα», του προέδρου των εργαζομένων στο νοσκομείο «Άγιος Σάββας» και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, Κώστα Καταραχιά, ο οποίος τονίζει στο tvxs.gr: «Από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι το δεύτερο, η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα στα νοσοκομεία, δεν τα ενίσχυσε ούτε στο παραμικρό. Και μόνο η πρόσφατη επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Υγείας πως ακόμη κι οι προσλήψεις που έγιναν στην κορύφωση του πρώτου κύματος  ίσως και να μην ήταν απαραίτητες, είναι ενδεικτική της αντίληψης που επικρατεί».

«Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις κλίνες ΜΕΘ αλλά και με τις προσλήψεις. Υπάρχουν για παράδειγμα 12.500 χιλιάδες συμβασιούχοι, για τους οποίους το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση θα ήταν να να τους μονιμοποιήσει» συνεχίζει.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων και των συνεπειών που έχει, αναφέρει χαρακτηριστικά πως  «στον Άγιο Σάββα υπάρχουν 4 κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης φροντίδας που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού». «Η δυνατότητα να σωθεί κόσμος από τον κοροναϊό στις ΜΕΘ, συνεπάγεται τη δυνατότητα να ασχολείσαι μαζί τους. Άμα δεν έχεις επαρκές προσωπικό, δυστυχώς θα χάσεις ασθενείς» προσθέτει σχετικά ο κύριος Καταραχιάς.  Εκτιμά δε πως «εφόσον δεν υπάρξει καίρια παρέμβαση για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ χειρότερα απ’ ότι είχε γίνει η Ιταλία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη «να επιταχθούν ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ» στη μάχη κατά της πανδημίας.