Σε ιλαροτραγωδία εξελίχθηκε η διάθεση μασκών, αλλά και των παγουριών, στους μαθητές.

Ads

«Οι “Κασσάνδρες” και οι καταστροφολόγοι διαψεύσθηκαν και οι μάσκες, σε χρόνο ρεκόρ, κατασκευάσθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις και ήταν εγκαίρως στα σχολεία». Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος από το 3ο Γενικό Λύκειο Αργυρούπολης, όπου παρέστη στον αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η πραγματικότητα απέχει πολύ από τους ισχυρισμούς του υπουργού. Καταγγελίες γονέων το Tvxs.gr αλλά και πλήθος φωτογραφιών που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψαν το φιάσκο με τις μάσκες που δόθηκαν σήμερα στα παιδιά, οι οποίες ήταν τόσο μεγάλες που έμοιαζαν με κουκούλες. Και ενώ το μέγεθος των μασκών ήταν για ενήλικες, το μέγεθος των πολυδιαφημισμένων παγουριών, μια χορηγία του ιδρύματος Λασκαρίδη, είναι τόσο μικρό που δεν χωράει ούτε η ποσότητα ενός ποτηριού νερό (περίπου 250 ml). Ταυτόχρονα, για τα παιδιά μικρής ηλικίας κρίνεται υπερβολικά δύσχρηστο. 

Όπως τόνιζαν γονείς στο Tvxs.gr, η κατάσταση όχι μόνο δεν είναι για γέλια, αλλά αντίθετα είναι τραγική και επικίνδυνη, καθώς, όπως λένε, πέρα από την προφανή ξεφτίλα δίνουν κι επιχειρήματα στους γονείς – αρνητές της μάσκας.

Ads

Παράλληλα θέτουν ερωτήματα για το πως μετά από 3 μήνες, που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση να προετοιμαστεί για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, μετά τις εξαγγελίες για δωρεάν χορήγηση μασκών στα παιδιά,  καταλήξαμε και πάλι σε ένα φιάσκο.  «Έδωσε η κυβέρνηση χρήματα και σε ποιόν για αυτές τις μάσκες; Πως φτιάχτηκαν οι μάσκες, χωρίς προδιαγραφές; Ποιος τις παρέλαβε, τις είδε και τις μοίρασε;», διερωτώνται. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν αποκαλυφθεί το φιάσκο με το μέγεθος των μασκών, είχε καταγραφεί η αποτυχία με τον αριθμό των χορηγούμενων μασκών και το μπάχαλο με την διανομή τους. Λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι ανακοινώθηκε πως ο αριθμός δεν επαρκεί για δύο μάσκες ανά μαθητή, όπως είχε ανακοινωθεί, και έτσι οι περισσότεροι μαθητές παρέλαβαν μόλις μια μάσκα και τη δεύτερη θα τη λάβουν σε μεταγενέστερο χρόνο, λόγω προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί με το διαγωνισμό. Παράλληλα, ακατάλληλες κρίθηκαν 27.000 μάσκες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και επιστράφηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μάσκες, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στοίχισαν 6,2 εκ ευρώ, δηλαδή περίπου 4,5 ευρώ η μία. Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, σε μήνυμά του στο Twitter, έγραφε: «Το ΥΠΕΣ χρηματοδότησε 6,2 εκατομ. ευρώ την ΚΕΔΕ η οποία σε ελάχιστο χρόνο ανταποκρίθηκε με διαφάνεια & αποτελεσματικοτητα στην προμήθεια των μασκών και τη διανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Έλληνες ενωμένοι βάζουμε τα δυνατά μας ιδίως ως στα δύσκολα!»

Τελικά, οι «μάσκες» έπεσαν και τα βαρύγδουπα μηνύματα του κ. Θεοδωρικάκου μετατράπηκαν σε ανέκδοτο στα social media, με τους χρήστες να σχολιάζουν τον τραγέλαφο με το δικό τους τρόπο. Το φιάσκο συμπληρώθηκε με την απάντηση που έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

«Οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος». 

Η ΚΕΔΕ πάλι στην δική της ανακοίνωση «κάρφωσε» το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι αυτό ήταν υπεύθυνο για το λάθος και πρόσθεσε ότι η παραγωγή σταματάει για να επανεκκινήσει με βάσει τις νέες προδιαγραφές που θα αποσταλούν από το υπουργείο. 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα

«Οι μάσκες- κουκούλες που μοίρασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στους μικρούς μαθητές για το άνοιγμα των σχολείων, όπως φαίνεται από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο, θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα και άκρως επικίνδυνες», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως σημειώνει, «για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται το επιτελικό μπάχαλο του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως», σχολιάζοντας «εκτός εάν η υπουργός μας ενημερώσει ότι ο μέσος όρος των μασκών ήταν στο σωστό μέγεθος». «Οι παλινωδίες των κ.κ. Μητσοτάκη- Κεραμέως είναι αυτές που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες συνομωσιολογικές θεωρίες. Τους καλούμε επιτέλους να σοβαρευτούν και να προχωρήσουν στην απαραίτητη προμήθεια κατάλληλων μασκών για όλους τους μαθητές», καταλήγει ο Ν. Ηλιόπουλος.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας πως άνοιγμα των σχολείων «είναι κέρδος για τα παιδιά, κέρδος για την κοινωνία», υπογράμμισε πως τελικά οι σχολικές μονάδες είναι «ανοχύρωτες». Σχολιάζοντας και το σημερινό φιάσκο τόνισε: «Τελευταία στιγμή αποφασίστηκαν οι… δύο μάσκες, που είναι αναγκαίο μέτρο όπως λένε οι ειδικοί (και τους ακούμε) αλλά και αυτές ακόμα, σε πολλά σχολεία δεν υπήρχαν για να παραδοθούν. Μέρος του διαγωνισμού, όπως μαθαίνουμε, ακυρώθηκε. Βρέθηκε όμως, και διαφημίστηκε, το παγουρίνο του ενός ποτηριού».

image

image