Την εικόνα κατάρρευσης που επικρατεί στη δημόσια υγεία αντικατοπτρίζει η είδηση ότι όλα τα χειρουργεία που επρόκειτο να γίνουν την Πέμπτη στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, το οποίο καλύπτει το σύνολο του Νομού Χαλκιδικής, ακυρώθηκαν λόγω αδυναμίας να εκτελεστούν τεστ COVID-19. Όπως είναι γνωστό για να γίνει οποιοδήποτε χειρουργείο είναι απαραίτητο προηγούμενο αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό.

Ads

Το γεγονός γνωστοποίησε ο γιατρός της περιοχής, Δημήτρης Ευαγγελινός, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, με ανάρτησή του:

«Καλές οι δωρεές στο δημόσιο σύστημα υγείας, καλές οι φωτογραφίσεις, οι οποίες όμως έδωσαν μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας στην κοινωνία πώς κάτι αλλάζει. Δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε, οι πρακτικές της πολιτείας συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες αγκυλώσεις και να μας γεμίζουν απογοήτευση..

Το γεγονός πως αύριο ακυρώνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Γ.Ν. Χαλκιδικής λόγω αδυναμίας εκτέλεσης του test covid εγκαίρως κατά την διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου, μόνο αγανάκτηση και οργή μπορεί να προκαλέσει. Κάποιοι αύριο θα πρέπει να ντρέπονται για την ακύρωση αυτή, που δυστυχώς δεν είναι ούτε η πρώτη και πιθανά ούτε η τελευταία. Μπαίνοντας σταδιακά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας οι ανάγκες μοριακού ελέγχου, θα αυξάνονται και η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Ads

Η πλειοψηφία των δωρεών κατευθύνθηκε, όπως ήταν φυσικό, από τη μία πλευρά στην προμήθεια υγειονομικού υλικού για την προστασία από την νόσο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και από την άλλη στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με νέες κλίνες και σύγχρονο εξοπλισμό με επίκεντρο τους αναπνευστήρες.

Οι δωρεές αναπνευστήρων είναι χωρίς νόημα όταν αυτοί παραμένουν σε αχρηστία λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, για να τους λειτουργήσει. Δυστυχώς οι συνάδελφοι θα βρεθούν για δεύτερη φορά να πολεμούν με τον κοροναϊό ανυπεράσπιστοι. Η χώρα μας δεν είναι Ιταλία, ούτε Σουηδία, να αντέξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας χωρίς σχέδιο και σωστή οχύρωση του ΕΣΥ. Οι ΕΥΘΎΝΕΣ του υπουργείου Υγείας τεράστιες. Το επικοινωνιακό παιχνίδι καλά κρατεί».