Συνεργασία με το διαγνωστικό κέντρο το οποίο προτείνει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, στα νοσοκομεία με σκοπό να στέλνουν τα δείγματά τους για εργαστηριακό έλεγχο του κορονοιού, φέρεται να έχει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοιό, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η 1η υγειονομική Περιφέρεια στις 2 Σεπτεμβρίου με έγγραφό της «προτείνει» στις διοικήσεις των νοσοκομείων να στέλνουν τα δείγματα τους στο διαγνωστικό κέντρο central lab α.ε /όμιλός ιατρική διάγνωση.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι «σας αποστέλλουμε συνημμένα στοιχεία του διαγνωστικού κέντρου central lab α.ε /όμιλός ιατρική διάγνωση ενόψει διερευνήσεως σύναψης σύμβασης για μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους για Covid-19 των δειγμάτων που θα αποστέλλονται από τις δομές ευθύνης σας».

image

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ο Γκ. Μαγιορκίνης διατηρεί σχέση ως επιστημονικός συνεργάτης με το εν λόγω διαγνωστικό κέντρο, γεγονός που αν ισχύει, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, τη στιγμή μάλιστα που τα δύο δημόσια εργαστήρια που διεξάγουν διαγωνιστικά τεστ για τον κοροναϊό, σε φάση έξαρσης της πανδημίας και ανάγκης μεγάλου αριθμού μαζικών τεστ, κατέρρευσαν, ανοίγοντας το δρόμο για ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Στην ιστοσελίδα του Ομίλου, σύμφωνα με καταγγελίες, υπήρχε αναφορά στον Γκίκα Μαγιορκίνη, η οποία ήταν αναρτημένη τις προηγούμενες μέρες αλλά μετά «εξαφανίστηκε».Συγκεκριμένα η ιστοσελίδα του Ομίλου τα προηγούμενα 24ώρα ανέφερε ότι «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνη Γκίκα». Πλέον η ιστοσελίδα αναφέρει «εξειδικευμένο προσωπικό (Μοριακοί βιολόγοι) επιμελούνται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων».

Σημειώνεται ότι με το συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο centra lab, συνεργάζεται και το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εργαζόμενοι του οποίου καταγγέλλουν το κέντρο για αναξιοπιστία και αφερεγγυότητα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Ευαγγελισμού, «αναβρασμός έχει προκληθεί στο νοσοκομείο μας (το μεγαλύτερο της χώρας και αναφοράς για covid-19) καθώς από τα 120 δείγματα που έστειλε τελικά η διοίκηση στο αναφερόμενο ιδιωτικό εργαστήριο, centra lab, απάντηση δόθηκε στο νοσοκομείο μόλις για 70 κι από αυτά τα 25 ήταν δείγματα άλλου νοσοκομείου. ..Εκκρεμούν ακόμη, με αποτέλεσμα, δεκάδες προγραμματισμένα χειρουργεία να αναβάλλονται σε αναμονή των αποτελεσμάτων και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες μας μαζί και υγειονομικοί να κάθονται σε ..αναμμένα κάρβουνα ή και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται στα πόστα τους! Τέτοια είναι η αργυρώνητη αξιοπιστία και φερεγγυότητά τους».

Την απομάκρυνση Μαγιορκίνη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα η διαχείριση των τεστ 

«Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα» για την κυβέρνηση, δημιουργούν οι «σημερινές αποκαλύψεις για την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ να διενεργούνται τα μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία».

Αυτό τονίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει ότι «είναι προφανής διαχειριστική ανεπάρκεια, η έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και η ανικανότητα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για τα δημόσια εργαστήρια (ΕΚΕΑ, ΑΧΕΠΑ κ.λπ.)».

Επισημαίνει ότι αυτό, «λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία». Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι όμως εκεί που «έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας, είναι η σκανδαλώδης πολιτική απόφαση να δοθεί η “δουλειά” και το δημόσιο χρήμα σε “ημέτερο”, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Χωρίς αιδώ».

Ο κ. Ξανθός υποστηρίζει ότι οι παραιτήσεις των υπευθύνων «γι’ αυτή τη χυδαιότητα, είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητηθεί» και πως «ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων». Σημειώνει ότι «πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας» και προσθέτει ότι σοβαρό ζήτημα υπάρχει και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση.

Καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία «ως ευκαιρία ιδιοτελών επιδιώξεων, απαξιώνοντας τους θεσμούς, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους που με εντιμότητα μοχθούν για τη Δημόσια Υγεία». Σχολιάζει, τέλος, ότι «τώρα καταλαβαίνουν και οι πιο δύσπιστοι γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που θα διασφάλιζε διαφάνεια στις έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις λόγω covid-19».