Για συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αλλά όχι επανέναρξη πολιτικού διαλόγου έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, με φόντο τη σύγχυση που προέκυψε από την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για συμφωνία έναρξης τεχνικών συζητήσεων Ελλάδας – Τουρκίας επί ενός μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ads

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ έχει καταθέσει προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. «Αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου. Παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου…»

«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ενώ υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ μακριά από ενδεχόμενη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αποχώρηση όλων των τουρκικών πλοίων από την περιοχή θα σημάνει την έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας για να προσθέσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί πάντα τον διάλογο με σεβασμό στους κανόνες καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

«Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές»

Ads

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Μαξίμου με μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, τοποθετήθηκε χωρίς να αναφερθεί άμεσα στο ζήτημα που προέκυψε με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, λέγοντας «η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».