Το άνοιγμα του τουρισμού, παρόλες τις προφορικές εγγυήσεις ότι θα τηρούνταν όλες οι υγειονομικές προϋποθέσεις, έγινε τελικά με τέτοιο τρόπο, ώστε από εκεί που τα κρούσματα είχαν μηδενιστεί, να φτάσουμε στη σημερινή υποτροπή της υγειονομικής κρίσης με τους τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων καθημερινά.
 

Ads

Πολλά λάθη έγιναν με το άνοιγμα του τουρισμού. 

  1. Πρώτα απ’ όλα το «έξυπνο» δειγματοληπτικό σύστημα ελέγχων καθυστέρησε πολύ να εφαρμοστεί στα σύνορα της χώρας. Συγκεκριμένα, ενώ τα σύνορα άνοιξαν για τον τουρισμό στις 15 Ιουνίου, στα αεροδρόμια υπήρξε ένα νεκρό από την άποψη των τεστ διάστημα μέχρι τις 27 Ιουνίου, ενώ στα χερσαία σύνορα το διάστημα χωρίς ελέγχους πλησίασε τον ένα μήνα, αφού οι δειγματοληψίες άρχισαν να εφαρμόζονται μετά τις 12 Ιουλίου. Μέσα στο διάστημα αυτό πέρασαν στην Ελλάδα χωρίς κανένα έλεγχο χιλιάδες τουρίστες τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τις Βαλκανικές χώρες που εκείνη την εποχή εμφάνιζαν έξαρση του ιού. 
  2. Και από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το δειγματοληπτικό σύστημα ελέγχων στα σύνορα και πάλι διέλαθαν των ελέγχων χιλιάδες κρούσματα, αφού η αξιοπιστία αυτών των συστημάτων πάντοτε είναι αρκετά χαμηλότερη του 100%.
  3. Μεγάλο σφάλμα ήταν και η υποχώρηση της κυβέρνησης σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στον τομέα του τουρισμού, τα οποία επέβαλαν τους δικούς τους όρους στις αεροπορικές πτήσεις, όπου επιτράπηκε πληρότητα 100%, καθώς και στα πλοία, όπου η πληρότητα έφτασε το 80%.
  4. Τέλος, σοβαρότατο λάθος υπήρξε η ολιγωρία και η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου, αφού μετά το άνοιγμα των συνόρων και επί 1,5 μήνα ο ιός μεταδίδονταν ανεξέλεγκτα, χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα και κανένα μέτρο για τον περιορισμό της μετάδοσης στον πληθυσμό.

Και τα 4 σφάλματα δείχνουν ολιγωρία, αδιαφορία και έλλειψη πνεύματος πρόληψης και είναι υπεύθυνα για τη σημερινή υποτροπή της υγειονομικής κρίσης.

Αντίστοιχα λάθη με αυτά που συνέβησαν με το άνοιγμα του τουρισμού, συμβαίνουν σήμερα με το άνοιγμα των σχολείων, καθώς τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ελλιπή και ανεπαρκή.

Ads

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, με τήρηση όμως μιας σειράς αυστηρών υγειονομικών προϋποθέσεων, που στη δική μας περίπτωση δεν τηρούνται. 

Κατ’ αρχήν τα σχολεία ανοίγουν το Σεπτέμβρη ακριβώς όπως έκλεισαν τον Ιούνιο. Καμία πρόνοια για την βελτίωση των υποδομών στα σχολικά κτίρια και κανένα μέτρο για την αύξηση των εκπαιδευτικών δεν έχει ληφθεί εντωμεταξύ, ώστε να αποφευχθεί ο μεγάλος κίνδυνος του συνωστισμού των παιδιών στα σχολεία.

Ούτε ευρύχωρες αίθουσες που να διασφαλίζουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών έχουν προβλεφθεί, ούτε περισσότερες αίθουσες εξασφαλίστηκαν προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί είναι λιγότεροι φέτος σε σχέση με πέρσι, που σημαίνει ότι ακόμη και εκεί που υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερες αίθουσες με λιγότερους μαθητές, να μην υπάρχουν εκπαιδευτικοί για να διδάξουν.

Έτσι τα σχολεία θα ανοίξουν και οι μαθητές θα στοιβαχθούν στις ίδιες με πέρσι στενές αίθουσες, στις οποίες θα συνωστίζονται περίπου 25 μαθητές στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η ρύθμιση που πέρασε η κα Κεραμέως, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, προβλέπει. Με τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου να αυξάνει κατακόρυφα εξ αιτίας των πολλών μαθητών στις αίθουσες και των μικρών αποστάσεων μεταξύ τους.

Ένας από τους λόγους, άλλωστε, που την άνοιξη έκλεισαν τα σχολεία, ήταν οι μικρές αίθουσες με τις μικρές αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Τι άλλαξε άραγε τώρα και τα σχολεία ανοίγουν, εν μέσω έξαρσης της νόσου, χωρίς τη λήψη κανενός επιπλέον μέτρου; Αφού η κατάσταση όσον αφορά την πανδημία επιδεινώθηκε, με τα κρούσματα να είναι πολύ περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Δύο είναι τα μέτρα που αναγνωρίζονται διεθνώς για την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων στα σχολεία. Η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών και η προστατευτική χρήση μάσκας. 

Αν λάβει κανείς υπόψη του μάλιστα ότι η χρήση μάσκας σε μικρές ηλικίες δεν διασφαλίζει πλήρως τους μαθητές, οι οποίοι παίζοντας είναι πολύ πιθανόν να βγάλουν τη μάσκα, όπως είναι πιθανόν να ξεχαστούν και να την πιάσουν κάποια στιγμή με τα χέρια τους, η ανάγκη ύπαρξης ευρύχωρων αιθουσών με λιγότερους μαθητές για τήρηση επαρκών αποστάσεων μεταξύ τους, αναγορεύεται στο πιο σημαντικό υγειονομικό μέτρο για τον περιορισμό της πιθανότητας μετάδοσης του ιού στα σχολεία.

Περισσότεροι μαθητές σε μια αίθουσα σημαίνει περισσότερες πιθανότητες κάποιος από αυτούς να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει. Σημαίνει όμως και μεγαλύτερη ευκολία μετάδοσης της νόσου αφενός λόγω των μικρών αποστάσεων μεταξύ των παιδιών και αφετέρου εξ αιτίας του μεγαλύτερου συνωστισμού που δημιουργείται στην είσοδο και την έξοδο από την τάξη, όσο και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη όπου και προστέθηκαν περισσότερες αίθουσες, αλλά και προσλήφθηκαν περισσότεροι εκπαιδευτικοί, ανοίγουν τα σχολεία με μόνο μέτρο τη χρήση μάσκας από τους μαθητές. Ένα μέτρο που για παιδιά δημοτικού τουλάχιστον δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Εντωμεταξύ, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής αντιμετώπισης της πανδημίας και προκειμένου να υποστηρίξουν το χωρίς επιπλέον μέτρα άνοιγμα των σχολείων, εκτέθηκαν ορισμένοι από τους επιστήμονες της σχετικής επιτροπής, όπως ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστηρίζοντας παράδοξες και αντιεπιστημονικές θεωρίες. Σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότεροι μαθητές σε μικρές αίθουσες δρουν περίπου ευεργετικά στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς και η πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών πρέπει να αποφευχθεί, γιατί έτσι θα αυξηθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού…
Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι τα παιδιά περνούν τη νόσο είτε ασυμπτωματικά είτε ελαφρύτερα σε σχέση με τους μεγάλους, η μετάδοση του ιού από τα παιδιά στους γονείς, στα αδέρφια και κυρίως στους παππούδες και στις γιαγιάδες στο σπίτι, θα επιδεινώσει σημαντικά την υγειονομική κρίση και θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση παίρνοντας την πρωτοβουλία να ολιγωρήσει ή και να αδιαφορήσει για τη λήψη επιπλέον μέτρων στα σχολεία ώστε να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη για ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει το φθινόπωρο…