Ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση μάσκας έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον νέο κοροναϊό.

Ads

Αφού την χαρακτήρισε ως “μαχαίρι με δύο όψεις” όσον αφορά στη χρησιμότητά της, σημείωσε ότι ειδικά για τη χρήση από τα παιδιά, θα πρέπει αυτή να είναι εκπαιδευτική.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι εξακολουθούν να απασχολούν τους επιστήμονες οι σημαντικές επιδημίες σε κλειστές δομές. Είπε ακόμη ότι το 29% των κρουσμάτων κορονοϊού, ήταν ασυμπτωματικά αλλά και τις επικίνδυνες συρροές κρουσμάτων, ενώ αποκάλυψε ότι έχουμε 21 θανάτους σε μία δομή (ο οίκος ευγηρίας στην Αγία Κυριακή).

Αναφέρθηκε σε κλινικά επακόλουθα του ιού και ότι Ιάπωνες επιστήμονες ανέδειξαν τις ουσίες που προκαλούν βλάβη στον πνεύμονα. Επίσης τόνισε ότι Ιταλοί επιστήμονες μετά από μελέτες τόνισαν ότι θα πρέπει όλοι όσοι αναρρώνουν να παρακολουθούν την καρδιά τους.

Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων για την ανακάλυψη του εμβολίου μέσα στον Οκτώβριο. Επεσήμανε δε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται το θέμα του εμβολίου πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είπε ότι 9 εμβόλια βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα στη φάση ΙΙΙ σε σύνολο 170 που δοκιμάζονται. Διατήρησε επιφύλαξη για το χρόνο ανοσίας που θα εξασφαλίζεται από το εμβόλιο και ίσως να πρέπει να γίνονται πάω από μία δόσεις ή και κάθε χρόνο.

Ads

Σχετικά με τα παιδιά ανέφερε ότι μελέτες εξακολουθούν να αποδεικνύουν ότι κολλούν τον ιό πιο δύσκολα και έχει επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος καθώς σημειώνεται χαμηλή νόσηση.

Τόνισε ότι η σημασία της παρουσίας των παιδιών στο σχολείο είναι ιδιαίτερα μεγάλη, για την απόκτηση γνώσεων και της ψυχική τους υγείας. Ανέφερε όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για πιθανή αλλαγή στη μορφή της διδασκαλίας αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν.

Χαρδαλιάς: Επαναλειτουργία λαϊκών αγορών σε Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο

Την επανέναρξη της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στις περιοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Έτσι, στα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Χαλκιδική, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο, σε κάθε λαϊκή αγορά:

η συμμετοχή πωλητών επιτρέπεται σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία,
η απόσταση των πάγκων μεταξύ τους πρέπει να είναι 5 μέτρα.
παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο από τους πωλητές όσο και από τους καταναλωτές που την επισκέπτονται.